"Manifestaţii de simpatie" sunt anunţate în oraşe din Europa şi America, simultan cu "Marele marş al secuilor"

Mai multe "manifestaţii de simpatie" sunt anunţate în mari oraşe din Europa şi America, între care Budapesta, Viena, Helsinki, Londra, Washington şi Toronto, pentru duminică, simultan cu "Marele marş al secuilor" organizat în judeţul Covasna, a anunţat, luni, vicepreşedintele CNS Ferencz Csaba.

461 afișări
Imaginea articolului "Manifestaţii de simpatie" sunt anunţate în oraşe din Europa şi America, simultan cu "Marele marş al secuilor"

"Manifestaţii de simpatie" în oraşe din Europa şi America, simultan cu "Marele marş al secuilor"

Vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) Ferencz Csaba afirmă, într-un comunicat de presă transmis luni, că simultan cu protestul "Marele marş al secuilor" vor fi organizate "manifestaţii de simpatie" în mai multe oraşe din Europa şi America, printre care Budapesta, Viena, Stuttgart, Zürich, Helsinki, Stockholm, Londra, Washington, Los Angeles şi Toronto.

Totodată, Ferencz precizează că CNS organizează această manifestare "de amploare" în semn de protest faţă de proiectul de reorganizare administrativă a României şi ca o luare de poziţie în favoarea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc.

Potrivit vicepreşedintelui CNS, "convoiul" care urmează să se formeze pe 54 de kilometri, între localităţile Breţcu şi Chichiş, va lega locul unde s-a născut cu acela unde a căzut în luptă eroul revoluţiei de la 1948-1849 Gábor Áron.

Organizatorii aşteptă la manifestaţie aproximativ 150.000 de participanţi din Transilvania, dar şi din Ungaria şi din întreaga lume.

Potrivit sursei citate, acţiunea organizată după modelul Marelui Marş de la Washington, de acum o jumătate de secol, este menită să atragă atenţia întregii lumi asupra doleanţelor de autonomie ale comunităţii maghiare, care trăieşte în acest spaţiu în majoritate numerică.

"Trebuie să aducem la cunoştinţă lumii întregi că ceea ce încearcă să facă statul prin includerea forţată a Ţinutului Secuiesc într-o regiune majoritar românească contravine moştenirii constituţionale comune a statelor membre ale Uniunii Europene, contravine angajamentelor internaţionale ale României. Guvernul României nu a dat niciun răspuns petiţiei adoptate de cei 30.000 de manifestanţi participanţi Ziua Libertăţii Secuilor, la 10 martie 2013, la Târgu Mureş, petiţie trimisă Guvernului şi semnată ulterior de mai mult de 40.000 de persoane. Guvernul României nu doreşte să poarte un dialog cu reprezentanţii secuimii, în locul anunţatei consultări a populaţiei s-a apucat, mai nou, sub pretextul reformei administrative, să împartă judeţele ţării ca pe nişte feude între liderii partidelor aflate la guvernare. Singurul răspuns care poate fi dat unui asemenea comportament este accentuarea protestelor pe plan internaţional, iar aici, acasă, opoziţia deschisă şi în masă faţă de intenţiile guvernamentale", conchide vicepreşedintele CNS în comunicatul citat.

Consiliul Naţional Secuiesc va organiza un nou protest de amploare faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern şi pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Evenimentul, intitulat "Marele marş al secuilor", va avea loc în 27 octombrie, în judeţul Covasna, şi va fi organizat simultan în 11 localităţi şi la o intersecţie de pe Drumul Naţional 11.

Potrivit organizatorilor, protestatarii ar urma să se adune în localităţi şi la intersecţia de la Reci, pentru a forma ulterior un lanţ viu de 54 de kilometri, între comunele Breţcu şi Chichiş.

Peste 150.000 de maghiari sunt aşteptaţi la "Marele marş al secuilor", manifestarea fiind sprijinită de toate organizaţiile politice şi civice maghiare, precum şi de biserici, declara, recent, preşedintele CNS, Izsak Balazs.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici