Video Marius Tucă Show (Partea a II-a) | Dr. Mihaela Bilic: Fructele consumate în fiecare zi înseamnă grăsime. Untura trebuie neapărat reabilitată/ Detoxifierea, o înfometare asistată

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic nu susţine consumul zilnic de fructe şi nici ideea detoxifierii care poate fi făcută gratis, acasă, doar ţinând post, şi îi avertizează pe cei care vor să slăbească tăindu-şi stomacul asupra riscurilor teribile la care se expun.

101981 afișări

Relaţia de cuplu este ca vinegreta: uleiul şi oţetul sunt nemişcabile, singurul lucru care le ajută să rămână într-o suspensie este că trebuie agitate. Deci o relaţie trebuie tot timpul întreţinută, agitată

Marius Tucă: Ai fost la nişte cursuri incredibile, acum 2 sau 3 ani ai fost?

Mihaela Bilic: Am  început  în 2013 şi merg în fiecare an pentru că şi la capitolul mâncare şi ei descoperă lucruri. El era cel mai bun pe terapie de cuplu în Franţa, pe lângă faptul că era nutriţionist era cel mai bun psihiatru în terapie de cuplu. Şi el spunea aşa, vorbeam de vinegreta de la salată, a spus aşa că relaţia de cuplu este ca vinegreta, adică ce voia să spună, uleiul şi oţetul sunt nemişcabile, singurul lucru care le ajută să rămână într-o suspensie, emulsia respectivă este că trebuie agitate şi atunci ei făceau paralelă şi la cuplu, dacă la cuplu fiecare din partenerii stă cuminte în banca lui relaţia…

Marius Tucă: Ţi-am spus că sunt nişte nenorociţi francezii? Iată dovada.

Mihaela Bilic: Deci o relaţie trebuie tot timpul întreţinută, agitată şi tot timpul

Marius Tucă: Dar nu prea tare?

Mihaela Bilic: Nu ştiu acum fiecare începe agitaţia…

Marius Tucă: Adică să nu ajungă pe tavan, doar un pic pe pereţi.

Mihaela Bilic: Nu ştiu, după gust.

Marius Tucă: Apropo de asta, uite recomand o salată incredibilă de primăvară şi anume salată verde, de asta românească de la piaţă că acum avem 1000 de salate, creaţă… salată verde, ridichii, ceapă şi castravete cu oţet de mere, incredibil şi scapi şi de sutele de calorii de la uleiul de măsline.

Uleiul este cea mai concentrată substanţă alimentară. Untura trebuie neapărat reabilitată. Este cea mai stabilă grăsime pentru prăjit

Mihaela Bilic: Sau, iată că pentru orice lucru există compromis, în momentul în care vrem să punem şi un pic de ulei recomand, toată lumea are în casă un borcan gol cu  filet, puneţi acolo o lingură de ulei, 2 linguri de balsamic, puţină apă, agitaţi şi atunci emulsia respectivă se va întinde, va fi distribuită mult mai bine pe salată şi gustul este mai mult decât satisfăcător.

Marius Tucă: Mie mi se pare incredibil că tu spui aici şi aici ţi-am zis că am învăţat de la tine, 100 de ml, cam câte linguri înseamnă 100 de ml de ulei?

Mihaela Bilic: 10 linguri, 100 de ml, dacă punem lingura la 10.

Marius Tucă: Înseamnă 1000 de calorii, Dumnezeule.

Mihaela Bilic: Da, este teribil. Uleiul este cea mai concentrată substanţă alimentară.

Marius Tucă: Iar la unt 100 de mililitri înseamnă 700 de calorii, nu mănânci 100 de grame de unt.

Mihaela Bilic: 100 de grame de unt, ştiu să întindă untul subţire, de unt se tem mai mult, iar la capitolul slănină şi nu atâta slănină…

Marius Tucă: Eu mănânc numai în vacanţă trebuie să recunosc dar cu poftă şi cu pâinea franţuzească aia că e o chiflă mică.

Mihaela Bilic: Dar şi untura trebuie neapărat reabilitată pentru că dacă iarăşi …

Marius Tucă: Mâncam untură pe pâine cu sare.

Mihaela Bilic: Trebuie să recunoaştem, după ce ne-am complicat şi ne-am sofisticat şi ne-am prostit, ne întoarcem şi recunoaştem, untura este cea mai stabilă grăsime pentru prăjit şi aici trebuie să recunoască oricine, cartofii prăjiţi în untură au cu totul alt gust decât în uleiurile fie ele virgine…

Marius Tucă: Sunt cei mai buni. Ştiu că desfiinţezi uleiul de palmier că nu are ce să caute aici că e o porcărie.

Mihaela Bilic: Decât dacă o să crească palmieri pe Calea Victoriei atunci o să începem şi noi să mâncăm palmieri.

Marius Tucă: Dar spune-mi, cartofii prăjiţi sau gătiţi în ulei de măsline?

Mihaela Bilic: Uleiul de măsline este puternic la gust, trebuie să îţi placă. Asta spun şi cărţile de bucate îşi pune amprenta teribil asupra unui preparat şi atunci trebuie să  fie pe gustul consumatorului. Cel mai neutru într-adevăr este uleiul  de cocos şi de palmier, nu contest este foarte stabil din punct de vedere încălzire şi atunci da, în momentul în care vorbim de un restaurant de oameni care fac lucrul acesta profesionist, da acela nu imprimă nici un fel de gust, este suficient de ieftin să poată să fie aruncat, pentru că aici este de fapt cel mai mare păcat şi cea mai mare greşeală, să foloseşti un ulei indiferent de cât ar fi el de bun de multe ori la prăjit şi atunci mai bine să fie de care vreţi voi cu condiţia să fie proaspăt.

Marius Tucă: Hai să vorbim şi de cartofii prăjiţi pentru că e un subiect şi e un fel de mâncare absolut de important pentru foarte multă lume.

Cartoficorect prăjiţi înseamnă să fie crocanţi la exterior, pufoşi la interior şi neuleioşi

Mihaela Bilic: Cine spune, aş spune ca un fel de glumă, dacă cineva spune că nu îi plac cartofii prăjiţi cred că nu putem fi prieteni, adică înseamnă că eşti extrem de ipocrit, nu cred că există un om pe lume să spună că nu îi plac cartofii prăjiţi şi atunci dacă…

Marius Tucă: Câte calorii au 100 de gr?

Mihaela Bilic: Depinde de cât de corect au fost prăjiţi pentru că şi aici…

Marius Tucă: Ce înseamnă să fie corect prăjiţi?

Mihaela Bilic: Corect înseamnă să fie crocanţi la exterior, pufoşi la interior şi neuleioşi pentru că în momentul în care au fost puşi în

Marius Tucă: Adică nu trebuie lăsaţi foarte mult…

Mihaela Bilic: Să se îmbibe în ulei…

Marius Tucă: Adică nu trebuie în baie de ulei, trebuie în tigaie?

Mihaela Bilic: Ba nu trebuie în baie de ulei, dar trebuie ea să fie încălzită bine de tot şi scufundaţi în baia respectivă ca să se facă crusta.

Marius Tucă: În ulei de floarea soarelui?

Mihaela Bilic: Şi uleiul de floarea soarelui poate fi folosit cu condiţia…

Marius Tucă: Sau untură, cea mai bună?

Mihaela Bilic: Bine dar nici untura nu poate fi aşa de folosită din belşug. Ulei de floarea soarelui, dar să fie schimbat suficient de des. Deci cartoful prăjit poate varia din punct de vedere caloric de la 250 până la 450 în funcţie de  cât de bine a fost prăjit, adică dacă a fost corect prăjit, s-a făcut crusta aceea crocantă, uleiul nu mai intră în interior, dar dacă tu l-ai lăsat să stea şi asta o ştiu de la bunica…

Marius Tucă: Dacă uleiul nu este destul de fierbinte atunci…

Mihaela Bilic: Intră, cartoful absoarbe ca un burete şi atunci ştim acei cartofi pe car îi făcea mamaie la cratiţă îi tăia aşa feliuţe şi se vede că devin translucizi, sunt plini de ulei. Deci este foarte important câteodată un cartof din acela care se spune că este făcut la cuptor, dacă a fost turnat ulei peste el aşa din belşug şi băgat la cuptor, tot uleiul acela a fost absorbit de cartof.

Marius Tucă: A nu, păi vorbim de mâncare uşoară la cuptor.

Mihaela Bilic: Ştiu numai că ar trebui să fim şi noi acolo sau mâna noastră să pună respectiva tavă la cuptor.

Marius Tucă: Deci sunt buni şi la cuptor cu condiţia să nu fie turnat nu ştiu cât ulei peste ei.

Mihaela Bilic: Zgârcenie mare la sticla de ulei.

Marius Tucă: Dar ăia fierţi în coajă mai ales acum de primăvară când sunt cei mai buni.

Mihaela Bilic: Superbi şi până şi pe ăia dacă îi stropeşti.

Marius Tucă: Nu vorbim despre caloriile unor cartofi prăjiţi.

Mihaela Bilic: Exact, deci nu putem să stricăm un fel de mâncare vorbind despre nişte banale calorii, dar şi dacă îi stropeşti cu un pic de ulei, că există pompiţe din acelea este suficient încât să le dăm o anumită rumeneală.

Marius Tucă: Dar, vezi Mihaela, totuşi să ajungem să dăm cu pompiţa, ceea ce e perfect sănătos până la urmă, pe cartofi, pare un pic că suntem, adică…

Mihaela Bilic: Nu, dar ştii care e problema? Este singura metodă cu acel spray să împrăştii o cantitate…

Marius Tucă: Şti că văd din ce în ce mai multe restaurante, mai ales în Italia, în occident se dă inclusiv cu aceto-balsamic, cu oţet balsamic, cu ulei de măsline cu o pompiţă, foarte puţin.

Mihaela Bilic: Da, pentru că altfel tu pui lingura şi a rămas toată peste trei frunze şi cum… dar apropo de prăjit că tu vorbeai de restaurante şi şti să faci foarte bine, mie când am poftă de peşte prăjit mă duc la tine.

Marius Tucă: Am înţeles, dar nu mâncăm în fiecare zi peşte prăjit.

Mihaela Bilic: Nu numai că nu mâncăm în fiecare zi, dar ni se pare, când vorbim despre guvizi… deci guvidul e acela care este prăjit corect şi pus în baia de ulei, că tot am văzut acum în serial, un pic de mălai şi pus în baia de ulei, deci el devine atât de crocant încât îi mănânci şi oasele, deci e cea mai bună resursă de calciu.

Marius Tucă: Şi nici nu reţine foarte mult ulei.

Mihaela Bilic: Şi nu cade greu şi carnea, că asta de fiecare dată nu e dată să mergi să nu te binecuvântezi, carnea când o desfaci este apoasă nu are nici un strop de ulei.

Marius Tucă: Carne albă, carne de peşte.

Mihaela Bilic: Da, deci uleiul nu intră într-un produs dacă este temperatura corectă şi prăjit corect.

Marius Tucă: Deci la cartofi fierţi nu avem ce să ne reproşăm.

Mihaela Bilic: Nici o problemă.

Marius Tucă: Cu puţină sare sunt la fel de gustoşi, cred pentru mine, exact cu sunt cartofii prăjiţi, serios.

Gusturile astea simple, alimentele cât mai aproape de forma în care le-a făcut natura, câteodată sunt extazul suprem

Mihaela Bilic: Sunt de acord cu tine, adică gusturile astea simple, alimentele cât mai aproape de forma în care le-a făcut natura, câteodată sunt extazul suprem.

Marius Tucă: Ce mai zici tu şi ai perfectă dreptate, după 40 de ani trebuie să mâncăm cu 30% mai puţin faţă de cum mâncam la 20 de ani şi mă rog până la 40 de ani.

Mihaela Bilic: Asta e şi dacă nu o recunoaştem o resimţim pe pielea noastră, nu este ghinion.

Marius Tucă: Mă îngraş că mănânc la fel cum mâncam…

Mihaela Bilic: Tocmai pentru că mănânci la fel.

Marius Tucă: Tocmai pentru că problema e atunci când are peste 40 zi nu mai are 20 sau 30 de ani. Asta îmi place la tine atât de tare şi  aş pune-o  pe facebook: Nu ne îngrăşăm între Crăciun şi Anul Nou, ci ne îngrăşăm de la Anul Nou până la Crăciunul viitor, cum ar veni. 

Mihaela Bilic: Dar să şti că nu am spus-o eu, este în nenumărate cărţi de nutriţie, trebuie să ne aducem aminte de fiecare dată pentru că toată lumea este atât de speriată şi, bine că am lipsit în perioada asta înainte de Paşte, toată lumea voia interviuri cum să facem să mâncăm de Paşte, să nu mâncăm prea mult şi să nu ne îngrăşăm, măi oameni buni dacă e vorba doar de alea 2-3 zile staţi liniştiţi că nu se îngraşă nimeni în 3 zile. Important este ce facem după ce a trecut Paştele, până începem pregătirea de Crăciun.

Marius Tucă: E adevărat, dar mai e o chestie, acum au fost totuşi 10 zile, a fost şi Paştele şi 1 mai. Adică o situaţie foarte grea pentru tot poporul român şi încă nu şi-a revenit nimeni, sunt primele zile de după asta şi încă nu se ştie care e nordul. Mai departe avem atât de multe de discutat, uite ce spui tu, apropo de nişte prieteni foarte buni care au fost acum în vacanţă şi s-au îngrăşat fiecare 3 kg jumătate, au fost vreo săptămână, tu spui aşa: ca să ne îngrăşăm un kg trebuie să mâncăm 7000 de calorii în plus.  Mi se pare enorm, adică totuşi 7000 de calorii înseamnă 7000 de calorii.

Mihaela Bilic: Da, dar şi ca să slăbim un kg înseamnă să facem un deficit de 7000 de calorii.

Marius Tucă: Şi asta se poate întâmpla într-o săptămână să zicem, dar după aceea îţi trebuie 10 zile sau 2 săptămâni să dai jos aceste 7000 de calorii. Cred că e rezonabil, organismul nostru să vadă că e un mecanism incredibil.

Mihaela Bilic: El este cu mult mai mult bun simţ şi mult mai rezonabil decât faptele noastre, categoric.

Marius Tucă: Şi e un mecanism complet până la urmă.

Mihaela Bilic: Şi până una alta gândiţi-vă că nici unii dintre noi nu ne îngrăşăm atât de mult şi dacă mâncăm 7000 de calorii nu e garantat că ai pus un kg de grăsime, că nu se transformă totul în grăsime.

Marius Tucă: Dar în schimb paharul de fresh se transformă…

Mihaela Bilic: E paharul de bere.

Marius Tucă: E cât un pahar de bere.

Mihaela Bilic: Asta da, aici nu avem ce să mai negociem, aşa e fructoza.

Marius Tucă: Asta cu foarte rar un pahar de fresh dacă vrei…

Mihaela Bilic: Sau dacă se poate şi mai bine fructele mestecate.

Marius Tucă: Sunt câteva fructe stoarse, deci e dezastru. Foarte multă fructoză, grăsime care se pune pe burtă pe româneşte.

Mihaela Bilic: Da. Aici nu avem compromis.

Marius Tucă: Uite am ajuns la detoxifiere, şti că întotdeauna aici am fost acum am făcut o cură de detoxifiere, ce înseamnă detoxifiere Mihaela Bilic?

Detoxul, înfometare asistată. Te duci într-un centru în care eşti păzit să nu mănânci şi plăteşti foarte mulţi bani pentru asta

Mihaela Bilic: Aş spune şi acum, şi din nou nu am spus-o eu, se numeşte înfometarea asistată, deci asta mi se pare adevărul, acesta e detoxul, înfometare asistată. Te duci într-un centru în care eşti păzit să nu mănânci, că altfel tu acasă vei mânca şi plăteşti foarte mulţi bani pentru asta

Marius Tucă: Şi îţi dau supă…

Mihaela Bilic: Îţi dau o mâncare simbolică, un pahar de ceva cu nişte ierburi ca să ai şi tu impresia că ai mâncat, da, deci acolo se face foamea. Este adevărat că tu acasă nu ai cu să o faci pentru că aşa am fost construiţi, foamea este un instinct atât de puternic, mintea noastră dacă ştie că avem undeva şi nu neapărat în frigider, pe o rază de 3 km în jurul blocului şi în miezul nopţii plecăm dacă ne este foame.

Marius Tucă: Spuneam unui prieten ca să exemplific, îţi dai seama cât de nasol e la dezalcoolizare? Şi a făcut ochii mari, de ce? Păi în primul rând că nu bei, aşa şi cu asta, cu detoxifierea, că în primul rând nu mănânci.

Mihaela Bilic: Dar ştii ce e interesant? Şi vorbeam cu tot felul de persoane care au astfel de centre, ştii ce e interesant că oamenii vin acolo, avem teribil suntem nişte duşmani ai noştri, oamenii vin acolo dornici să se chinuiască să fie teribil totul, e un fel de autoflagelare, adică tu te duci cu bună ştiinţă şi îmi spuneau că au variante.

Marius Tucă: Şi cât slăbesc? 5-7kg ?

Mihaela Bilic: În 10 zile, Doamne iartă-mă, ne spune şi religia ţii săptămâna înaintea Paştelui, săptămâna aceea mare care nu bei decât lichide, nu ştiu, probabil de la caz la caz, că dacă ai puţine kg nu poţi să slăbeşti spectaculos dar cam aşa, între 3 şi 7  kg. Problema este că nu este slăbit, că nu se poate să slăbeşti într-o săptămână şi prin nemâncare 100% din grăsime şi atunci tu te duci acolo dornic să faci lucrurile radical şi dacă se poate exact pe principiul nostru uman, legea totul sau nimic. Deci acolo vrei să plăteşti păcatele din ani de zile de îmbuibare şi cu cât este mai drastic cu atât…

Marius Tucă: Un an de zile de păcate, mă rog, cu ghilimele de rigoare.

Mihaela Bilic: Dar e o chestiune, ţi-l doreşti drastic. Mi se spunea că sunt alese variantele dacă se poate numai cu lichide, numai cu hidrocolonoterapie, adică acolo oamenii se duc acolo să fie chinuiţi.

Marius Tucă: Hai că am ajuns la slăbit.

Mihaela Bilic: A şi până acum despre ce a fost?

Nu putem să îi oprim pe oameni din mâncat decât tăindu-le maţele, da. Este tragic într-un fel

Marius Tucă: Vorbim despre alimentaţie în general, o să vorbim inclusiv despre operaţia asta, că tu eşti de acord cu operaţia de micşorare a stomacului pentru că sunt foarte multe păreri pro, dar sunt şi păreri contra.

Mihaela Bilic: Sunt de acord cu condiţia şi asta este o chestiune care în străinătate face o diferenţă între a fi admis ca pacient sau nu, în momentul în care ai episoade de mâncat compulsiv şi episoade bulimice te descalifici, de ce? Pentru că acolo este vorba nu de alimentul în sine, ci de un tip de comportament pe care îl are persoana respectivă de impulsivitate, da? Şi atunci în momentul în care unei astfel de persoane îi blochezi stomacul şi nu mai poate mânca comportamentul compulsiv nu dispare şi va face switch-ul de la mâncare trece la  alte ingrediente. Că mintea noastră este în această frumos îi spun francezii désespoir créatif, în disperarea ei creativă zice ok, nu mă mai lasă să mănânc ce găsim? Şi ce găseşte la alcool. Deci alcoolul, eu zic că dacă există acest risc…

Marius Tucă: Şi mai e ceva, trebuie să spunem că în momentul în care îţi taie stomacul, mintea rămâne aceeaşi nu s-a schimbat nimic, poftele…

Mihaela Bilic: De asta spun şi comportamentul acesta compulsiv şi atunci vei avea nevoie de lucruri care să îţi satisfacă această compulsivitate, înseamnă alcool, înseamnă ciocolată topită, înseamnă brânză topită, oamenii organismul, mintea noastră este atât de dementă în adevăratul sens al cuvântului încât poate găsi soluţii la orice. Deci trece prin acest stomac, trece dacă tu vrei neapărat să mănânci plus că văd oameni care au făcut astfel de operaţii, apropo de compulsivitate şi care non-stop mănâncă. Deci mă uit la ei sunt bărbaţi în toată firea, au slăbit într-adevăr spectaculos, dar ei umblă în buzunar cu chipsuri cu… mănâncă tot timpul câte puţin ca să treacă, deci ei sunt într-un dezechilibru, nu e o bucurie.

Marius Tucă: Crezi că intervenţia este necesară mai ales când e vorba de obezitate, când ajungi la 150 – 200 de kg este necesară nu?

Mihaela Bilic: Este fabuloasă pentru că iată ne aduce şi în această, dacă vreţi, drama omului modern, nu putem să îi oprim pe oameni din mâncat decât tăindu-le maţele, da. Este tragic într-un fel.

Marius Tucă: Este tragic, dar este spectaculos.

Mihaela Bilic: Este spectaculos pentru că e singura cale, deci altfel nu…

Marius Tucă: Nu există cale de a slăbi 70 – 100 de kg ?

Mihaela Bilic: Există după o anumită greutate este aproape imposibil pentru că  este teribilă memoria organismului şi nu numai memoria lui, dar este un alt lucru din păcate cu care ne confruntăm, apropo de superficialitate şi comoditate, oamenii nu mai sunt dispuşi să îşi bată capul pentru ei şi atunci este o soluţie exact cum ne place nouă, mai ales într-o ţară ca România şi peste noapte, iată. Nu se mai gândeşte nimeni şi nu spune nimeni, aici am mici să zic aşa semne de întrebare. Mă uitam în Franţa, oamenii sunt supravegheaţi extrem de mult, în Franţa în Israel, în toate ţările, post operator, la noi nu ştiu cât se întâmplă, nu cred şi am dubii. Nu se vorbeşte deloc în momentul în care te duci la operaţie despre problemele şi belele, adică ţi se prezintă totul extrem de roz, iar lucrurile alea le vei descoperi pe pielea ta când oricum nu mai ai de ales, nu mai poţi face…

Marius Tucă: Da, trebuie să spunem că e ireversibilă operaţia…

Mihaela Bilic: Nu numai că este ireversibilă dar respectivul, adică tipul acela de alimentaţie cu carenţele de rigoare şi cu ce anume se întâmplă în tot organismul tăi este pe propria răspundere şi este pe viaţă. Dacă respectivul individ are 40 de ani sau 50 de ani e una, dar să faci astfel de operaţie unui copil de 7 ani şi să nu spui problema ce se v-a întâmpla cu el…

Marius Tucă: A ajuns să se întâmple şi la copii…

Mihaela Bilic: Din păcate este o mult prea mare uşurinţă şi o mult prea mare dorinţă şi a pacienţilor şi medicii îi susţin în această atitudine de a scăpa în mod miraculos şi de a putea, că aici este beleaua, iar ne întoarcem la păcătoşenia asta a totului nostru de om să putem mânca cât vrem fără să ne îngrăşăm. Ori lucrul acesta porneşte de la o premisă greşită, dacă noi vrem să facem lucruri pentru care să nu plătim să nu avem cum ar veni între ghilimele responsabilitate, atunci da operaţia este salvatoare. Însă atenţie mare capul nu se potoleşte prin operaţie, iar dacă respectiva persoană nu are cu adevărat curajul de a privi  în interior şi de a îşi pune întrebările corecte legate de viaţă, împlinire, echilibru şi fericire…

Viaţa de după operaţie este aproape garantat, depresie, nefericire. Sunt multe cazuri de sinucidere, alcoolism, droguri, de oameni care încep să ia pastile ca să uite

Marius Tucă: Şi mai ales viaţa de după operaţie.

Mihaela Bilic: Viaţa de după operaţie este aproape garantat, depresie, nefericire, cum să vă spun, neintegrare pentru că până atunci ca gras aveai un motiv, erai nefericit pentru că erai gras, acum slab fiind  nu mai poţi nici tu şi nici cei din jur accepta nefericirea, nu îţi găseşti drumul

Marius Tucă: Nu mai poţi să dai nefericirea pe faptul că eşti gras pentru că între timp ai slăbit.

Mihaela Bilic: Exact, nu mai ai motiv, nu mai este vinovat în viaţa ta pentru tot eşecul tău şi foarte important, o dată gras fiind nu te mai poţi vedea, nu mai poţi trăi ca persoană slabă. Este foarte multă depresie post operator, sunt multe cazuri de sinucidere, sunt multe cazuri de alcoolism, sunt multe cazuri de droguri, sunt multe cazuri de oameni care încep să ia pastile ca să uite şi atunci toată această mizerie existenţială care apare pe o promisiune de „ai scăpat de kg viaţa ta va fi fabuloasă şi totul roz” ni se pare că trebuie vorbit cu mai multă atenţie despre asta.

Marius Tucă: Cred că este destul de superficială discuţia asta şi prezentarea…

Mihaela Bilic: Da, ca dovadă numărul de pacienţi, teribil, care se… pe bandă rulantă pentru că este exact pe sistemul nostru românesc, lucrurile sunt superficial prezentate, efectele sunt spectaculoase şi nici noi, adică pacienţii nu vor să ştie foarte multe lucruri negative pentru că e atât de mare nerăbdarea de a scăpa o dată de kg în sine.

Marius Tucă: Iar în ceea ce supravegherea despre care vorbeai după operaţie, asta cred că nu există, nu prea am auzit.

Mihaela Bilic: Eu ştiu pacienţi care s-au operat în străinătate şi care la fiecare 6 luni merg la control. Deci îi cheamă indiferent de unde sunt trebuie să se ducă acolo la control şi trebuie să aibă evaluare psihologică, trebuie să aibă tot, noi mai avem un pic.

Marius Tucă: Pentru că a venit primăvara, o să prezint cărţile  tale pentru că sunt câteva cărţi pe care le-am citit la vremea respectivă, avem aici o carte excepţională, apropo despre copii, ABC de nutriţie pentru oameni mici şi mari.

Mihaela Bilic: Dar ştii că asta de nutriţie, mi-a luat un an de zile să o paginez, apropo de cât de didactic să fie şi în continuare vin spre mine o mulţime de organizaţii sau asociaţii cu preocupare de educaţia copiilor şi mă întreabă pe mine: de ce nu este folosit în şcoli? Nu ştiu dragii mei, eu sunt doar mândră că.

Marius Tucă: Supă de încălzit inima.

Mihaela Bilic: Aici e trilogia noastră, supă, tocăniţă vezi că sunt felurile de mâncare şi ronţăieli.

Marius Tucă: Şi Ronţăieli. Acum ne întoarcem la meniul de fiecare zi, pentru că până acum nu ai zis nici un fel pentru seară. Am zis eu câteva, o supă, păi supa am zis-o eu. Dar aici o să mai recomand eu câteva lucruri care pot fi într-un meniu de zi, de exemplu iaurturile, sana, chefir şi laptele bătut.

Mihaela Bilic: La capitolul lactate sunt mai mult decât o binecuvântare, laptele curge pe meleagurile României, avem din belşug…

E normal să mănânci, că e normal să fi lacom, mâncăcios, pofticios

Marius Tucă: Şi conţin foarte multe prebiotice. Am mâncat, o fi păcat? Eu zic că nu e păcat dacă…

Mihaela Bilic: Asta e o carte care într-un fel să spun este rezumatul atitudinii şi poziţiei mele în prezent desfiinţez un pic, adică încerc să definesc normalitatea acolo unde din păcate nimeni nu mi-a spus-o şi nici mie nu mi-a fost, dacă mi-o dai puţin, este important, adică gândiţi-vă că a îi spune cuiva că e normal să mănânci, că e normal să fi lacom, mâncăcios, pofticios este un lucru atât de important, pentru că dacă oamenii, dacă noi nu ştim că suntem normali, dacă noi nu învăţăm lucrurile astea, 10 lucruri că definiţia…

Marius Tucă: Dar eşti mai frumoasă în realitate decât în poza asta, aici ţi-a făcut o poză de parcă zici nu eşti tu.

Mihaela Bilic: E tot un Marius, deci trebuie să îl certăm pe Marius Bărăgan. Poate e un amestec de tristeţe cu resemnare.

Marius Tucă: Îmi vine să plâng şi parcă nu ai mai mâncat nimic de 3 zile, glumesc.

Mihaela Bilic: Este un lucru care exact ca un ABC trebuie să ni se spună când noi ne punem diagnosticul că suntem bolnavi, dezechilibraţi, păcătoşi trebuie cineva să vină şi să ne spună „nu numai tu eşti aşa, cu toţii suntem aşa, e normal să fi aşa”…

Marius Tucă: Dar hai să vedem ce facem de aici înainte.

Mihaela Bilic: Hai să vedem ce facem cu datele astea că aşa ne-a făcut natura şi dacă noi ne condamnăm pentru ceea ce suntem nu avem cum să mai facem vreodată pace cu noi.

Curăţenia de primăvară: reduceţi aportul alimentar zilnic timp de 10 zile cu 30-50%, carne mai puţină, multe legume seara şi fructe ca desert, doar la nevoie

Marius Tucă: Uite ce pentru că tot e primăvară şi vorbim despre oameni care vor să slăbească, nu prin operaţia prin tăierea stomacului că asta e simplu de făcut, cu ghilimele de rigoare…

Mihaela Bilic: Da, simplu de făcut dar…

Marius Tucă: Dar vorbeşti aici într-un capitol pe care îl recomand oricui, sigur că recomand cam tot ce am discutat noi astăzi, curăţenie de primăvară, spui aşa: reduceţi aportul alimentar zilnic timp de 10 zile cu 30-50%, adică mâncaţi mai puţin.

Mihaela Bilic: Jumătate din cât mâncai.

Marius Tucă: Corect, mai departe: consumaţi numai la una dintre mese produse de origine animală, carne slabă, peşte, lactate, de preferinţă la prânz. Seara mâncaţi o porţie mare de legume, fie sub formă de salată, fie ca supă, ciorbă. Gătiţi carnea, peştele cât mai simplu, folosiţi doar o lingură de ulei pe zi, multe ierburi aromate, ardei iute, ceapă, usturoi, eliminaţi complet zahărul, sunt doar zece zile, adaosul de sare, e destul în natură, alimentele prelucrate industrial, adică tot ce înseamnă mezeluri, tot ce înseamnă industria asta, limitaţi-vă doar la produse proaspete, preparate apoi de voi. Folosiţi fructele pe post de desert cu măsură şi doar la nevoie. Cumva este un rezumat la ce-am discutat.

Mihaela Bilic: Al discuţiei noastre.

Marius Tucă: Renunţaţi la pâine, orez, cartofi şi făinoase, folosiţi ca surse de glucide leguminoase precum lintea, năutul, fasolea, mazărea, atenţie la cantitate, maximum trei-patru linguri pe zi. Deci şi aici dacă mănânci trei kile de fasole bătută... la revedere.

Mihaela Bilic: Dar stai că acum humusul e la modă şi oamenii mănâncă o caserolă la o masă, da.

Marius Tucă: E foarte mult, o felie două sunt suficiente. Faceţi mişcare în fiecare zi măcar treizeci de minute, nu contează dacă vă plimbaţi sau trageţi de fiare, important e să vă puneţi sângele în mişcare. Ieşiţi din casă ori din birou ca să vă vadă soarele, lumina are rolul de a regla apetitul şi secreţia de hormoni. Mi se par foarte bine venite astea şi întotdeauna încep prin a spune atunci când vrei să slăbeşti, în afară de a micşora porţia de mâncare, adică până la urmă cantitatea, trebuie să scoată pâinea, da, orezul, pastele făinoase, e absolut normal.

Mihaela Bilic: E o chestiune, de ce, pentru că vă spuneam şi mai devreme, capului nostru îi place foarte mult tot ce înseamnă glucoză, glucide şi atunci dacă vrem să ne fie un pic mai uşor cu siguranţă în perioada aia ne putem detaşa un pic de mâncare în momentul în care nu ne mai gândim cu poftă. Când te gândeşti cu poftă la ceva cu siguranţă respectivul produs are în el făinos, că nu te gândeşti cu poftă la o bucată de peşte cu legume. De obicei poftele şi acea impulsivitate vine din lucruri care să fie făinoase, fie dulci. Şi atunci cu cât iei distanţă de ele cu atât îţi va fi mai uşor să respecţi regulile, dar închei şi spun avem nevoie de  disciplină, de reguli şi de lucruri care să fie făcute cu simţ de răspundere pentru că altfel dacă vrem după sufletul inimii şi după plăcerea capului nostru, mâncarea va fi întotdeauna o chestiune irezistibilă.

Marius Tucă: Am citit un articol foarte interesant pe pagina ta de facebook...

Mihaela Bilic: Am şi câteva falsuri, sper ca oamenii...

Marius Tucă: Da, s-a întâmplat tuturor, pagina ta care e pagina oficială are 215.000 de urmăritori şi am găsit, ca să mai rupem un pic discuţia de mâncare, am găsit un articol care e foarte interesant şi aş vrea să ne vorbeşti în câteva minute, e vorba de 50+ vârsta la care femeile din România încetează să mai existe.

Mihaela Bilic: Nu pot să cred că deschizi subiectul ăsta. Asta-i cutia Pandorei.

Marius Tucă: Uite şi aici am învăţat de la tine, nu e cutia Pandorei, tu spui aici că după 50 de ani oamenii trebuie să, femeile, că despre femei e vorba, trebuie să meargă la doctor şi că trebuie să ia hormoni.

Mihaela Bilic: Şi doctorii trebuie să ştie.

Marius Tucă: Păi spune, povesteşte, e o chestie incredibilă asta.

Mihaela Bilic: Incendiatoare, tu eşti până la urmă un instigator.

Marius Tucă: De aia m-am şi angajat pe colaborare, să pun întrebări. Te rog spune-mi, n-am ştiut asta, e prima dată când... E prima dată când văd pe cineva care îndeamnă femeile să facă asta.

O femeie care nu ia hormoni la menopauză va arăta după cinci, şapte ani ca şi cum ar fi bunică. Tratamentul de substituţie hormonală este o chestiune obligatorie

Mihaela Bilic: A fost o chestiune teribilă. Ca orice lucru, eu am o toleranţă, să spun aşa, câteodată exagerată la lucruri cu care nu sunt de acord, dar vine o zi, o picătură care umple paharul şi care mă dezlănţuie într-un fel în care... multă lume, eu ştiu, poate e surprinsă, adică devin radicalistă, devin excesivă. Chestiunea asta cu 50+ a fost o picătură şi culmea cum se întâmplă în viaţă eram la o şedinţă din aceasta de filmare şi era domnişoara care mă machia, o vedeam atunci pentru prima oară, avea 28 de ani şi, nu ştiu, prin ce fel de glume, ah, da, se schimbase vremea şi ea spunea vai de mine ce mă dor oasele, şi eu zic, na, o fi vremea de afară. Era o fată de 28 de ani, şi zic la tine o fi vremea de afară la mine, de exemplu, ar putea să fie vârsta, la care ea zice nu, nu e deloc vremea de afară, zice, sunt hormonii. Păi zic nu, la mine sunt hormonii, că mai am un pic şi fac 50 de ani şi scade producţia de estrogen, zic dar la tine ce-ar putea fi? Şi ea aşa într-o chestiune extrem de intimă mi-a dezvăluit, nu ştia nimeni din jurul nostru că a avut la un moment dat o problemă de sănătate şi a fost un cancer şi a fost operată şi ea la 24 de ani a ajuns să fie într-un fel de menopauză indusă, deci fetiţa respectivă la 24 de ani a rămas fără hormonii estrogeni, fără hormoni. Şi atunci eu am făcut ochii mari şi-am zis ok, spune-mi ce tratament de substituţie faci, şi a zis ah, niciunul şi nu numai că nu fac niciun tratament dar din păcate, dragii mei, deci aici nu mai este o chestiune de facem glume, râdem şi ne distrăm. Dragii mei colegi medici, o fată care la 24 de ani rămâne fără hormoni şi i se spune să-ţi iasă din cap că o să iei hormoni în vreun fel dintr-o pastilă pentru că eu sper că nu vrei să ne mai vedem aici la o nouă intervenţie şi la o nouă problemă” mi se pare ruşinos şi descalificant. Pentru că în momentul în care noi am făcut facultatea şi în momentul în care profesorul meu Coculescu, profesorul meu de endocrinologie, eram studentă în anul trei sau patru când am făcut endocrinologia şi mi-a spus mie şi altor zeci de colegi ai mei la curs, o femeie care nu ia hormoni, care nu ia tratament de substituţie hormonală la menopauză va arăta după cinci şapte ani ca şi cum ar fi bunica, mama celei care ia, mie de atunci, eram în anii 90 şi un pic, eram o puştoaică, mi s-a părut atât de firesc că tratamentul de substituţie hormonală este o chestiune obligatorie. De ce, pentru că atâta vreme...

Marius Tucă: Deci o dată cu menopauza acest tratament este obligatoriu.

Mihaela Bilic: Este obligatoriu, de ce, pentru că atâta vreme cât organismul tău face nişte hormoni care ţin calciu în oase, care ţin funcţionarea unui întreg organism.

Marius Tucă: Ţin un echilibru şi funcţionarea întregului organism.

Mihaela Bilic: În momentul în care nu îi mai ai, de azi pe mâine, te descompui exact ca roboţii ăia SF. Dar descompunerea este atât de rapidă şi o vedem pe silueta şi pe aspectul şi pe faţa tuturor femeilor din România pentru care tratamentul de substituţie hormonal...

Marius Tucă: Aici e o chestiune de educaţie şi educaţia ar trebui o chestiune la nivel naţional.

Mihaela Bilic: Da, dar educaţia vine de la doctori. Deci aici nu mai e o chestiune care să fie... adică bietele femei dacă se informează şi se educă unde? În familie? Mamele lor au făcut astfel de tratament ca să facă şi ele?

Marius Tucă: Niciodată. N-au făcut.

Mihaela Bilic: N-au făcut. Şi atunci în momentul în care tu te duci la un medic şi ţi se spune la 24 de ani că să-ţi iei gândul că n-o să ne jucăm acum cu hormonii.

Marius Tucă: 24 de ani era un caz nefericit, deci un caz destul de singular.

Mihaela Bilic: Păi cu atât mai mult spun, dacă pentru ea la 24 de ani nici măcar nu le-a trecut prin cap, despre femeile care trec de 50 de ani şi sunt la menopauză ce sunt ele? Cantitate neglijabilă. Pentru că şi aici, nu sunt răutăcioasă, poate să reprezinte un interes, nu e vorba de ginecologi sau endocrinologi, de ginecologi, ei fac tratamente de fertilizare a femeilor, important este ca femeia să aibă copii, cele care sunt la menopauză nu mai reprezintă un interes pentru nimeni, nici pentru endocrinologi, nici pentru ginecologi. Adică stăm acum să echilibrăm femeile care nu mai sunt interesante...

Marius Tucă: Altă treabă n-avem...

Mihaela Bilic: Altă treabă n-avem sau alţi pacienţi n-avem.

Marius Tucă: Cum să facem tratamentul ăsta, ce însemnă el?

Mihaela Bilic: Însă informându-mă pentru chestiunea asta, atât de tare m-a necăjit, încât am zis...

Marius Tucă: Te văd. E prima dată când te-ai uitat la cameră şi nu la mine.

Mihaela Bilic: Nu că este o chestiune... Dar ştii că eram la Timişoara, mă pregăteam să ies din ţară, eram cu o tipă şi am zis, băi, facem referendum pentru...

Marius Tucă: Asta nu era bine, că voiai să ieşi din ţară cu o tipă...

Mihaela Bilic: Nu că nu m-am exprimat bine. Eram la o expoziţie artistică, eram cu o prietenă de-a mea care şi ea are 50...

Marius Tucă: Şi până la urmă ai ieşit din ţară cu un tip...

Mihaela Bilic: Şi până la urmă am ieşit din ţară singură.

Marius Tucă: Aşa, zi.

Haideţi să ieşim în stradă şi să spunem vrem şi noi să rămânem în continuare femei cu demnitatea şi cu respectul cuvenit

Mihaela Bilic: Şi am spus facem referendum că vrem autostrăzi şi noi ca femei de ce nu ieşim în ţară, că tot eram la Timişoara...

Marius Tucă: În stradă pentru o chestie atât de importantă...

Mihaela Bilic: Hai măi oameni buni, haide, uite, sunt eu prima.

Marius Tucă: Cred că sunt milioane de femei care au peste 50 de ani.

Mihaela Bilic: Măi dragele mele, haideţi să ieşim în stradă şi să spunem vrem şi noi să rămânem în continuare femei cu demnitatea şi cu respectul cuvenit pentru că în aceste condiţii de atitudine a corpului medical nu numai că tratamentul de substituţie hormonală este o chestiune banală. La francezi este în întregime suportat de casa de asigurări şi costă pe o lună...

Marius Tucă: Şi cumva obligatoriu.

Mihaela Bilic: Adică nici nu se pune problema, femeile alea iau tratament de substituţie...

Marius Tucă: Cât costă?

Mihaela Bilic: Acum nici măcar nu mai este sub formă de pastile este sub formă de cremă, se pune un puf, ţi-l dai pe piele şi costă trei euro un tub pentru trei luni. Adică este ridicol. Însă ce-am aflat, am aflat de la colegii mei...

Marius Tucă: Deci hormoni prin cremă prin piele.

Mihaela Bilic: Ca să nu existe niciun fel de risc, să nu existe niciun fel de... vezi Doamne, adică cum am putea judeca că e riscul mai mare decât beneficiul în momentul în care ovarele tale făceau estrogen o viaţă întreagă şi n-ai făcut cancer şi acum doza aceea, care este mult mai mică, o iei dintr-o pastilă şi brusc faci cancer.

Marius Tucă: Ah, deci se spune că ar exista asta.

Mihaela Bilic: Pentru orice în viaţă există un risc, însă ce-am aflat este că a deveni specialist în substituţie hormonală înseamnă un stagiu de trei ani de zile pentru orice medic şi care din păcate în România nici nu există. Aşa că, dragii mei, avem nişte probleme, iar a fi femeie în România mi se pare că este un handicap teribil pentru că nici măcar nu eşti tratat de societatea respectivă cu respectul şi cu grija cuvenită. Şi atunci noi ce facem plătim asigurări şi plătim pentru sănătate acolo unde serviciile...

Marius Tucă: Ai în mine cel mai mare susţinător, mai mult decât atât, dacă toate aceste costuri nu înseamnă foarte mult ar trebuie, la fel, suportate de către stat.

Mihaela Bilic: Dar haideţi mai întâi să vorbim despre asta pentru că din păcate acest subiect nu a fost niciodată deschis, el este ca un lucru care afectează pe toată lumea dar nimeni nu vorbeşte despre el şi tristeţea ştiţi care este? Că din cauza stresului şi a greutăţilor pe care le avem în România, femeile intră la menopauză după 40 de ani, nu la 50.

Femeia respectivă nu este depresivă, ci este efectiv bulversată de lipsa acestor hormoni. Peste noapte, de azi pe mâine, te trezeşti în pielea altui personaj

Marius Tucă: Apropo de ce a însemnat viaţa în România în aceşti ultimi 30 de ani.

Mihaela Bilic: Exact. Şi atunci iată dragele mele în cel fel...

Marius Tucă: Adevărul e că dacă eşti născut în anii 80, cu aceşti 30 de ani cu siguranţă se poate întâmpla lucrul ăsta.

Mihaela Bilic: Deci fete din ce în ce mai tinere intră la menopauză şi când întrebi în jur nimeni nu ştie încotro să o ia.

Marius Tucă: Sau ce e de făcut.

Mihaela Bilic: Şi ce e de făcut.

Marius Tucă: Dar există un tratament pentru asta.

Mihaela Bilic: Şi nu numai că există un tratament, este penibil şi este ridicol de ieftin, însă avem nevoie de medici care măcar să discute despre asta, nu mai zic să se specializeze în acest domeniu. Este o piaţă enormă, stau şi mă gândesc că ar trebui să mă apuc... eu am specialitatea, adică diabet-boli de nutriţie vine din endocrinologie. O să plec şi o să fac un astfel de curs de superspecializare, dar din nou şi se mare iarăşi suntem... cu o floare nu se face primăvară. Este un subiect care trebuie adus la lumină şi trebuie discutat pentru că nu e o chestiune de moft.

Marius Tucă: Nu e vorba de femei, pentru că e vorba de milioane de femei cred.

Mihaela Bilic: Şi nu e chestiune de moft, Marius...

Marius Tucă: Nu, e o chestiune de interes...

Mihaela Bilic: Nu e o chestiune că vai de mine vreau să rămân tânără şi slabă...

Marius Tucă: Alo, vorba lui Ceauşeasca, alo, stimaţi călători. E o chestiune de interes naţional. E vorba de milioane de femei.

Mihaela Bilic: Adică nu este că nu ai voinţă...

Marius Tucă: Şi cred că poate să intre la categoria interes naţional, la autostrăzi, spitale, vrem şi tratament pentru asta.

Mihaela Bilic: De ce? Pentru că lucrul acesta afectează profund respectiva persoană şi nu poate fi tratat cu voinţă, deci hormonii nu pot fi înlocuiţi cu voinţă, nu se strică doar pilea, se strică oasele şi se strică în primul rând psihicul.

Marius Tucă: Familia, copiii. Am înţeles, echilibrul organismului.

Mihaela Bilic: Deci femeia respectivă nu este depresivă, prost-dispusă pentru că s-a sculat ea într-un alt fel, ci este efectiv bulversată de lipsa acestor hormoni. Peste noapte, de azi pe mâine, te trezeşti în pielea altui personaj. Şi atunci nimeni nu vorbeşte de asta? Mi se pare o chestiune inadmisibilă.

 

Partea a treia a emisiunii Marius Tucă Show va fi difuzată vineri, 10 mai 2019, de la ora 19.00, pe MEDIAFAX şi Gandul.info.

 

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici