Mărmureanu: Feriţi-vă de clădirile din sticlă şi metal. Aceste foarte mari blocuri au fost construite fără a ţine seama de normele româneşti

Directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, afirmă într-un interviu acordat Jurnalului Naţional că în România nu există pericolul producerii unui cutremur puternic în perioada următoare. Potrivit estimărilor, un cutremur de 7 grade ar putea avea loc după anul 2040.

702 afișări
Imaginea articolului Mărmureanu: Feriţi-vă de clădirile din sticlă şi metal. Aceste foarte mari blocuri au fost construite fără a ţine seama de normele româneşti

Mărmureanu: Feriţi-vă de clădirile din sticlă şi metal. Aceste foarte mari blocuri au fost construite fără a ţine seama de normele româneşti (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Totodată, Gheorghe Mărmureanu trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte siguranţa noilor construcţii din punct de vedere seismic, arătând sunt clădiri care au fost ridicate fără să se ţină seama de normele româneşti.

"Cât de rezistente sunt, nu ştiu, dar e bine ca lumea să se ferească să stea pe lângă ele, pentru că o copertină de tipul acesta sau perete de tipul acesta de sticlă dacă ar cădea undeva, pur şi simplu te poate tăia în două. Asta e un mare dezavantaj, sticla este foarte grea şi este foarte ascuţită. Şi apoi, nu uitaţi că geamurile sunt dreptunghiulare, ori dreptungiul nu este o structură geometrică, ea se deformează în timpul cutremurului. Ori este aruncat, ori pleznit. Mai este încă o treabă care deranjează foarte mult. Aceste foarte mari blocuri au fost construite fără a ţine seama de normele româneşti", afirmă Mărmureanu.

Citeşte interviul integral acordat de Gheorghe Mărmureanu pe www.jurnalul.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici