Mărturiile cutremurătoare de după inundaţii. Localnic din Covasna: Mai am doar buletinul, în rest totul e sub ape. FOTO

Localnicii din Băcel, judeţul Covasna, au început să şteargă urmele inundaţiilor din ultimele zile. Multora nu le-a mai rămas nimic şi spun că satul nu va mai fi niciodată la fel. Un localnic declară că a rămas doar cu buletinul, în rest toate bunurile îi sunt acoperite de ape.

989 afișări
Imaginea articolului Mărturiile cutremurătoare de după inundaţii. Localnic din Covasna: Mai am doar buletinul, în rest totul e sub ape. FOTO

Efectele dezastruoase ale inundaţiilor. Sinistrat din Covasna: Mai am doar buletinul, în rest totul e sub ape

Satul Băcel din Covasna a fost grav afectat de inundaţii, fiind distruse mai multe case, iar zeci de familii încă mai stau la rude, deoarece apele nu s-au retras. Un bărbat a spus că, de necaz, nu a dormit de trei zile şi nu crede că localnicii au păcate asemenea dezastrului produs.

Primarul comunei Chichiş, Sánta Gyula, de care aparţine satul Băcel, lovit puternic de viitură, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că există case care necesită reparaţii capitale, deoarece au fost efectiv distruse.

”Apele s-au retras şi ne-am apucat de curăţenie, de înlăturarea efectelor inundaţiilor. Astăzi vine comisia să evalueze pagubele. Multe case au nevoie de reparaţii capitale. Sunt nelocuibile momentan, nu au cum oamenii să se mute înapoi. Oamenii s-au dus la rude sau la prieteni să locuiască”, a spus primarul Sánta Gyula.

Satul are în jur de 500 de localnici. O parte dintre ei au trecut prin clipe de coşmar, cum nu au văzut nici în filmele de groază, iar la alţii, mai norocoşi, dacă pot fi numiţi astfel, apa le-a pătruns doar în curte sau le-au fost inundate doar grădinile.

Cristi Moldovean, unul dintre dintre cei grav afectaţi, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că toţi avem păcate, dar oamenii din Băcel merg duminică de duminică la biserică, însă fărădelegile lor nu sunt atât de mari încât să le fie distrus tot.

”Apa a scăzut, dar a lăsat în urmă... prăpăd. Nimic nu mai poţi să salvezi. Aşa ceva nici nu ne-am închipuit. Nu am mai trăit niciodată aşa ceva. Lucrez în construcţii, am în garaj toate sculele cu care îmi câştig existenţa, toate sunt în apă. Nu mai poţi să salvezi nimic. Totul este distrus. Sincer, vă spun, atât eram de afectat, pur şi simplu nu realizam ce se întâmplă în jur (...) Aici duminică de duminică se merge la biserică. Oricât am fi de buni, păcate fiecare are, indiferent de naţiune, dar păcate aşa mari, încât să ne distrugă tot, nu cred avem”, a spus Cristi Moldovan.

El este de părere că, după acest dezastru, că satul nu va mai fi niciodată la fel, şi speră că autorităţile vor trage un semnal puternic de alarmă, iar astfel de situaţii nu vor mai exista.

”Sunt cu nervii la pământ, trei nopţi nedormite, am făcut casa în 2008, şi acum să văd tot distrus. Nu am mai putut să dorm. Singurul act pe care îl am mai e buletinul, în rest tot a rămas sub ape, certificate de căsătorie şi naştere. Cine nu a trecut prin aşa ceva nu ştie. Nici în filme când vine viitură nu am văzut ce a fost aici. E foarte greu. Numai noi care suntem ştim prin ce trecem si e foarte greu. Trăim cu speranţa că autorităţile ne ajută, până nu vedem, nu credem”, a mai spus domnul Moldovean.

Şi alt localnic, Pătrunjel Mihail, a susţinut că dezastru aşa mare nu a mai văzut satul. De trei zile nu a avut timp să iasă pe uliţă, având în vedere că are şi animale de crescut, iar o parte din familie s-a dus la neamuri, în zone mai puţin afectate.

”Trebuie refăcută duşumeaua, parchetul, mobilierul. O grămadă de mâl este aici, s-au distrus multe aparate electrice. Am început să spălăm, să scoatem din case, am avut multă treabă la animale, care au stat în ape. Copiii sunt plecaţi, am o soră nevăzătoare şi acum e cu tata la cineva în sat unde nu au fost inundaţii. Au dus-o şi pe ea şi pe copii acolo. Soţia astăzi s-a întors. Dezastru aşa mare nu a fost niciodată în sat. Inundaţii mari am avut în anii `80, dar nu de mărimea şi de durata asta. Nu am ieşit de aici din data de 30 iunie, numai până la vecinul am fost. Am foarte multă treabă, trebuie să asigur mâncare la animale. E o muncă titanică”, a spus Pătrunjel Mihail.

Alt localnic a spus că localnicii sunt foarte abătuţi, precizând că au fost familii cărora apa le-a intrat inclusiv pe geam.

”Autorităţile chiar ne-au ajutat. A venit jandarmeria şi ne-a scos afară, nu a lăsat pe nimeni. Şi acum avem în sat motopompe puternice care scot apa din case”, a spus Paraschiv Târală.

Inundaţiile în satul Băcel s-au produs după ce o parte din digul râului Tarlung a cedat, iar viitura a lovit gospodăriile oamenilor.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, la Covasna, în zonele afectate de inundaţii, că există diguri la care nu s-au mai făcut lucrări de consolidare de zeci de ani, precizând că a cerut Apelor Române să facă verificări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici