MEDIAFAX TALKS - Luhan: Am cerut Comisiei Europene să se facă un curs acreditat pe scleroză multiplă

Europarlamentarul Petru Luhan a declarat luni că a cerut Comisiei Europene, printr-o declaraţie scrisă, să fie standardizată asistenţa medicală pentru scleroza multiplă sub forma unui curs acreditat pentru toate statele membre.

561 afișări
Imaginea articolului MEDIAFAX TALKS - Luhan: Am cerut Comisiei Europene să se facă un curs acreditat pe scleroză multiplă

Petru Luhan (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Petru Luhan a spus, la conferinţa "Trăind cu scleroză multiplă în România", organizată de agenţia de presă MEDIAFAX şi Societatea de Scleroză Multiplă din România, că a iniţiat anul trecut o declaraţie scrisă, o premieră în Parlamentul European, prin care a cerut Comisiei Europene standardizarea asistenţei medicale de profil. El a precizat că în momentul de faţă ştiinţa pentru soluţionarea acestei boli nu există în majoritatea statelor membre, Germania fiind cap de linie în domeniu.

Europarlamentarul a adăugat că a propus în declaraţie ca această ştiinţă să se transforme într-un curs acreditat, pe care să-l preia toate celelalte state membre, pentru ca aceeaşi ştiinţă să poată fi aplicată pe toţi pacienţii din Uniunea Europeană.

Luhan a precizat că în declaraţie a mai solicitat şi implementarea unor politici de angajare mai flexibile, precum şi alocarea de bani europeni pentru cercetare, dezvoltare şi inovare, nu numai pentru a trata boala şi a o împiedica să evolueze, ci şi pentru a o vindeca.

Totodată, Petru Luhan a spus că a trimis, cu multe luni în urmă, o scrisoare şi la Ministerul Sănătăţii, în care a cerut creşterea bugetului pentru pacienţii care suferă de scleroză multiplă, accesul lărgit al acestora la tratament gratuit, chiar inovator, şi includerea mai multor medicamente, deja existente la nivelul UE, pe lista medicamentelor subvenţionate şi gratuite în România, care nu a mai fost actualizată de cinci ani.

Europarlamentarul a adăugat că, prin Directiva 52/2012 pentru standardizarea reţetelor, cu o reţetă eliberată în România vor putea fi cumpărate medicamente oriunde în UE, cu avantajul că se facilitează accesul la medicina inovatoare.

Totodată, prin Directiva 24/2011 privind dreptul pacienţilor la asistenţă medicală transfrontalieră, pacienţii s-ar putea adresa unui centru de consultanţă medicală pentru a le fi recomandat medicul potrivit.

Potrivit lui Luhan, Comisia Europeană mai urmăreşte să creeze, împreună cu guvernele naţionale, instrumente de telemedicină - transferul de cunoştinţe de la o ţară mai dezvoltată în domeniul medical la una mai puţin evoluată.

La rândul său, Florin Buicu, secretar al Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, a spus că în anul 1999 era "pe holurile Parlamantului", cu doctorul Ion Pascu, pentru a reuşi aprobarea şi implementarea Programului naţional de scleroză multiplă.

"Domnul profesor Băjenaru (Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, n.r.) şi domnul profesor Pascu (Ion Pascu, şeful Clinicii Neurologie I de la Târgu Mureş, n.r.) sunt oamenii datorită cărora acest program există în România", a spus Buicu.

El a apreciat că o creştere de la 200 de pacienţi, câţi erau în program în anul 2000, la 2.300, câţi beneficiază de tratament în prezent, reprezintă "o realizarea, dar nu suficientă".

Amintind că România alocă pentru Sănătate în jur de patru la sută din PIB, în condiţiile în care media în Uniunea Europeană este de opt la sută, Buicu a spus că "sănătatea în România a fost o prioritate doar declarată pentru toate guvernele", şi nu "o prioritate asumată".

El a atras atenţia că finanţarea Programului naţional de scleroză multiplă a fost făcută cu sincope de-a lungul anilor, lipsa de finanţare în cursul unui an determinând lipsa tratamentului.

Florin Buicu a mai spus că Parlamentul nu poate aloca sumele necesare pentru Progamul de scleroză multiplă, dar poate pune presiune pe Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi pe Ministerul Sănătăţii să facă acest lucru.

Conferinţa-masă rotundă cu tema "Trăind cu scleroză multiplă în România", organizată de agenţia de presă MEDIAFAX şi Societatea de Scleroză Multiplă din România, a urmărit identificarea soluţiilor, având alături toate părţile implicate, astfel încât să se găsească metodele prin care terapia adecvată tuturor pacienţilor care suferă de această boală să fie aplicată imediat ce aceştia au fost diagnosticaţi, precum şi includerea lor cât mai rapid şi eficient în programul Casei Naţionale de Asigurări.

Poblemele cu care se confruntă pacienţii diagnosticaţi cu scleroză multiplă în România au fost analizate în cadrul conferinţei împreună cu secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice Codrin Scutaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă din România, Laurenţiu Lazăr, Vasile Cepoi, consilierul premierului Victor Ponta, Mihaela Bardoş, director de programe în Ministerul Sănătăţii, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, Gheorghe Iana, şi europarlamentarii Petru Luhan şi Cristian Buşoi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici