Medic: Fibrilaţia atrială, cauză majoră de accident vascular cerebral, va avea o creştere epidemică

Fibrilaţia atrială, care provoacă peste 20 la sută din totalul accidentelor vasculare cerebrale (AVC), va înregistra o creştere epidemică, a spus joi, cardiologul Anca Dan, vicepreşedintele Asociaţiei de Pacienţi cu Aritmii (APA).

896 afișări
Imaginea articolului Medic: Fibrilaţia atrială, cauză majoră de accident vascular cerebral, va avea o creştere epidemică

Medic: Fibrilaţia atrială, cauză majoră de accident vascular cerebral, va avea o creştere epidemică (Imagine: Shutterstock)

"Fibrilaţia atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac, a doua cauză a AVC ischemic acut, după hipertensiunea arterială, ceea ce înseamnă că trebuie să îi acordăm o atenţie maximă, atât pacienţii, cât şi medicii", a spus Anca Dan.

Potrivit vidcepreşedintelui APA, fibrilaţia atrială, cauza majoră de accident vascular cerebral, va avea în următorii ani o creştere epidemică. Din totalul accidentelor cerebrale vasculare, 22% se datorează fibrilaţiei atriale, iar mortalitatea în aceste cazuri este de 10%, faţă de 4% în accidentele vasculare ischemice de altă cauză.

În România, în 2010, mortalitatea cauzata de AVC a fost de 345 de cazuri la 100.000 de locuitori, faţă de media ţărilor din Comunitatea Europeană, de 133 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Cauzele cele mai frecvente ale producerii fibrilatiei atriale sunt hipertensiunea arterială şi cardiopatia ischemică. La sfârşitul anului 2011 în România se aflau în evidenţele medicilor 2.097.253 persoane cu hipertensiune arterială şi 1.067.884 persoane cu cardiopatie ischemică.

În România se estimează că ar fi peste 200.000 de pacienţi cu fibrilaţie atrială.

Potrivit datelor disponibile la nivel european, din 2010 până în 2060, numărul persoanelor cu fibrilaţie atrială peste 55 de ani se va dubla.

Deşi tratamentul de prevenire a accidentului vascular cerebral în fibrilaţia atrială este cunoscut, acesta este subutilizat, atât în România, cât şi la nivel UE.

APA cer includerea fibrilatiei atriale în grupul bolilor cronice care beneficiază de tratament gratuit în baza protocoalelor terapeutice, avizate de Ministerul Sănătăţii, accesul egal, nondiscriminatoriu, al pacienţilor la toată medicaţia de prevenire a accidentului vascular cerebral în fibrilaţia atrială recomandată de ghidurile profesionale şi aprobată de Agenţia Naţională a Medicamentului, dar şi includerea prevenţiei accidentului vascular cerebral cauzat de fibrilaţia atrială în Programul Naţional de Profilaxie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici