Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis. Se lucrează la un registru naţional

Şeful Clinicii de Dermatovenerologie din Târgu Mureş, Silviu Morariu, afirmă că în România există circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis, dar "s-ar putea ca în spatele fiecăruia să stea încă două cazuri nediagnosticate" şi că se lucrează la elaborarea unui registru al pacienţilor cu această boală.

664 afișări
Imaginea articolului Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis. Se lucrează la un registru naţional

Medic: În România sunt circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis. Se lucrează la un registru naţional (Imagine: Shutterstock)

Silviu Morariu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului, că pacienţii cu această afecţiune "au o reţinere în a se prezenta la medic", astfel că, deşi în prezent se estimează că în România există circa 400.000 de pacienţi cu psoriazis, "s-ar putea ca în spatele fiecărui pacient să stea încă două cazuri nediagnosticate".

"În România se estimează că avem circa 400.000 de pacienţi. S-ar putea ca în spatele fiecărui pacient să stea încă două cazuri nediagnosticate. (...) Au o reţinere în a se prezenta la medic. Sunt destul de descumpăniţi şi dezarmaţi de evoluţia bolii, de tratamentele anterioare şi care au avut sau nu au avut rezultate. Şi atunci intervine acest fenomen de izolare, ceea ce este un pericol şi pentru ei, şi pentru noi. Pentru noi, în sensul că boala va evolua, va ajunge la forme extinse, avansate, în care terapia este extrem de costisitoare", a spus Morariu.

Acesta a precizat că România se numără printre ţările care beneficiază de un program naţional de psoriazis, astfel că pacienţii au acces la cele mai noi preparate din lume şi pot beneficia de tratament, care "este foarte scump".

"Aici mă refer la terapia biologică. Avem la îndemână o paletă terapeutică extrem de largă, care, chiar dacă nu vindecă psoriazisul, garantează dispariţia tuturor manifestărilor pe termen mediu şi lung, poate vindeca puseul, poate asigura o evoluţie şi o intergrare socială", a spus el.

Medicul a adăugat că Mureşul se regăseşte în topul naţional în ce priveşte incidenţa bolii şi că se lucrează la elaborarea unui Registru al Bolnavilor de Psoriazis, la nivelul Societăţii Române de Dermatologie.

"Avem o incidenţă relativ mare, datele ne situează în primele locuri la nivel naţional - fără să pot să dau o cifră absolută. Din păcate, nu avem încă un registru, acum începe un Registru al Bolnavilor de Psoriazis, pentru că boala se pretează la un risc de confuzii, există un risc de subdiagnosticare, dar şi de supradiagnosticare. (...) Acum începe un studiu mare la nivel naţional, coroborat cu programul naţional de psoriazis", a spus Morariu.

El a precizat că registul respectiv "nu înseamnă doar să îl încarci", ci presupune foarte multe criterii de realizare.

"Mie mi-ar conveni să lucrez pe protocol, nu ştiu dacă statului i-ar conveni să susţină protocoalele. Aici e marea problemă, pentru că ghidul şi protocoalele le putem face foarte uşor, dar din momentul acela statul trebuie să îşi asume responsabilitatea - că pe întreg teritoriul ţării pot să am criteriile de diagnostic, pot să am măsurile de examinare paraclinice şi pot să asigur condiţii corespunzătoare. Că dacă nu, n-am făcut nimic", a spus Morariu.

Acesta a anunţat, totodată, iniţierea campaniei de informare şi educare a populaţiei "Fii inteligent! Renunţă la prejudecăţi!", care oferă consiliere şi consultaţii gratuite pentru bolnavii cu psoriazis, fără ca aceştia să aibă nevoie de bilet de trimitere, dar şi informaţii pentru populaţie - cu privire la factorii de risc, stiul de viaţă şi modul cum poate fi boala menţinută sub control.

"Există o temere cu totul nejustificată din partea societăţii faţă de pacientul cu psoriazis. De ce? Pentru că nu ştim şi ne temem de ceea ce nu ştim. Ceea ce am vrea să transmitem astăzi, prin această campanie, este că psoriazisul nu este o afecţiune contagioasă, pacientul cu psoriazis nu este periculos pentru nimeni - chiar dacă este în apropierea mea, chiar dacă interacţionez cu el", a mai declarat Morariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici