Medicii de familie cer în instanţă anularea actelor adiţionale emise de casele de asigurări

Medicii de familie cer în instanţă anularea actelor adiţionale emise de casele de asigurări susţinând că sunt ilegale şi că pentru semnarea acestora au fost făcute presiuni asupra lor, informează liderii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societăţii de Medicina Familiei.

349 afișări
Imaginea articolului Medicii de familie cer în instanţă anularea actelor adiţionale emise de casele de asigurări

Medicii de familie cer în instanţă anularea actelor adiţionale emise de casele de asigurări (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

"Ieri (luni - n.r.), avocaţii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi ai Societatăţii Naţionale de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) au depus în instanţă cererea de anulare a actelor adiţionale ilegale emise de casele de asigurări şi pentru semnarea cărora s-au făcut presiuni asupra medicilor de familie de către angajaţii caselor de asigurări - telefoane cu ameninţarea ca este ultima zi în care pot fi semnate, refuzul efectuării raportării serviciilor pe luna mai în vederea decontării - şi au existat încercări de manipulare şi dezinformare prin declaraţiile din presă ale preşedintelui CNAS", arată un comunicat de marţi semnat de către reprezentanţii celor două organizaţii, respectiv dr. Doina Mihăilă şi dr. Rodica Tănăsescu.

Preşedintele FNPMF şi cel al SNMF susţin că numărul semnatarilor actelor adiţionale este în realitate extrem de mic.

"Menţionăm că numărul semnatarilor este în realitate extrem de mic, datele furnizate presei de CNAS fiind demne de cele raportate în marile întreceri socialiste sau similare steagurilor lui Ghiţă Pristanda. În judeţul Vâlcea numărătoarea este în mod evident falsă, lucru care se poate verifica pe siteul www.casvl.ro - cele 223 de acte, exact cât numărul total al medicilor, nu au fost semnate ci s-au prelungit automat, în mod abuziv", a precizat sursa citată.

Totodată liderii celor două organizaţii spun că cifrele exagerate prezentate presei de CNAS arată că un procent foarte mare de medici de familie, peste 80%, care refuză cu hotărâre să semneze în ciuda tuturor presiunilor.

"Chiar şi cifrele exagerate prezentate presei de CNAS arată că un procent foarte mare de medici de familie, peste 80%, refuză cu hotărâre să semneze în ciuda tuturor presiunilor. Suntem obişnuiţi cu stilul de «comunicare» al domnului preşedinte Lucian Duţă şi orice alte comentarii sunt de prisos", au precizat medicii Doina Mihăilă şi Rodica Tănăsescu, în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.

Medicii de familie au refuzat să semneze contractele întrucât sunt nemulţumiţi de multe din prevederile noilor acte normative, astfel că din 1 iunie, nu mai pot prescrie reţete pentru medicamentele compensate şi gratuite şi nici bilete de trimitere către specialist sau spital.

Medicii au cerut o întrevedere de urgenţă cu preşedintele CNAS şi ministrul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici