Medicii refugiaţi şi străinii care au terminat studii medicale în România cer drept de practică

Coaliţia pentru Drepturile Migranţilor şi Refugiaţilor (CDMiR) cere autorităţilor modificarea cadrului legislativ astfel încât să li se acorde drept de practică medicilor cu protecţie internaţională şi străinilor din state terţe care şi-au finalizat studiile medicale în România.

854 afișări
Imaginea articolului Medicii refugiaţi şi străinii care au terminat studii medicale în România cer drept de practică

Medicii refugiaţi şi străinii care au terminat studii medicale în România cer drept de practică

"Medicilor din state terţe nu li se recunoaşte în momentul de faţă dreptul de a-şi exercita profesia pe teritoriul României, cu excepţia situaţiei în care sunt căsătoriţi cu cetăţeni români, cetăţeni ai unui stat din Spaţiul Economic European (SEE) sau ai Confederaţiei Elveţiene, ori dacă au şedere pe termen lung (5 ani de şedere continuă) în România sau în unul din statele menţionate", se arată într-un comunicat de presă al Coaliţiei pentru Drepturile Migranţilor şi Refugiaţilor, remis joi MEDIAFAX.

Coaliţia pentru Drepturile Migranţilor şi Refugiaţilor (CDMiR) solicită autorităţilor să modifice cadrul legal astfel încât să li se acorde drept de practică altor două categorii de străini aflaţi pe teritoriul ţării, respectiv medicilor cu protecţie internaţională, refugiaţi şi persoane cu protecţie subsidiară şi străinilor din state terţe care şi-au finalizat studiile medicale în România.

De altfel, în nota de fundamentare care a stat la baza aprobării Strategiei Naţionale de Sănătate 2014 - 2020, se arată că România se confruntă, în prezent, "cu o criză puternică a resurselor umane în sănătate, iar aceasta are toate premisele să se agraveze pe termen mediu şi lung în lipsa măsurilor sistemice”. Cauzele crizei din sistemul de sănătate sunt multiple, respectiv emigraţia personalului medical, estimată la 43.500 cadre medicale, de la data intrării României în UE, numărul mic de medici, 2,5/1.000 locuitori, dezechilibrele în distribuţia personalului medical pe regiuni şi judeţe sau numărul mare de posturi vacante din sistem, neatractive pentru personalul medical.

Totodată, avertizează Coaliţia, calitatea actului medical a scăzut, iar zone întregi, în special din mediul rural, sunt neacoperite de personal medical.

România se află spre partea inferioară a clasamentului ţărilor UE în ceea ce priveşte numărul de medici cu drept de practică pe teritoriul naţional, în ciuda faptului că numărul de absolvenţi ai facultăţilor de medicină este printre cele mai mari din Europa.

"Totodată, România se diferenţiază în mod negativ de alte state europene, cum ar fi Germania, Franţa sau Irlanda, care au adoptat politici de atragere a medicilor străini pentru a face faţă provocărilor pe care le ridică nevoia de personal din spitale şi din alte unităţi medicale", potrivit sursei citate.

Ramona Lohan, consilier de Stat în Guvernul României, în Comitetul Interministerial Coaliţia pentru Integrarea Refugiaţilor, a anunţat că, în perioada următoare, vor fi analizate propunerile organizaţiilor neguvernamentale în domeniul migraţiei şi se va discuta cu ministerele avizate pentru soluţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici