Medicii spitalelor din Buzău şi Râmnicu Sărat nu au decis încă dacă declanşează proteste

Medicii din Spitalul Judeţean Buzău şi Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat nu au luat încă o decizie în privinţa declanşării unor proteste în sistemul medical, însă dacă decizia unanimă va fi aceea de a porni aceste acţiuni, atunci şi la nivelul celor două unităţi medicale va fi grevă.

162 afișări
Imaginea articolului Medicii spitalelor din Buzău şi Râmnicu Sărat nu au decis încă dacă declanşează proteste

Medicii spitalelor din Buzău şi Râmnicu Sărat nu au decis încă dacă declanşează proteste (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Managerul Spitalului Judeţean Buzău, dr. Marius Anastasiu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că, dacă întreg corpul medical al unităţii spitaliceşti va fi de acord cu declanşarea formelor de protest, atunci "va agrea" demersurile, chiar dacă acest lucru îl va aşeza într-o "poziţie delicată".

"Din punctul meu de vedere, eu în primul rând fac parte din breasla medicală. Voi agrea întotdeauna orice fel de decizie care vizează activitatea şi modul cum este respectata breasla medicală, chiar dacă mă aşează într-o poziţie delicată", a declarat Anastasiu.

Potrivit dr. Marius Anastasiu, managerul Spitalului Judeţean Buzău, o decizie în privinţa declanşării unor proteste ale cadrelor medicale nu a fost luată la nivelul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, vineri fiiind luată o hotărâre în urma unei şedinţe cu Colegiul Medicilor şi sindicat.

Sursa citată a adăugat că anunţul lansat de la Bucureşti de preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, a surprins întrucât în teritoriu nu se ştia nimic despre un astfel de demers.

"Pe noi ne-a luat prin surprindere, nu am avut un ecou că se face lucrul acesta, nu ne-a întrebat nimeni. O să am o întâlnire mâine (n.r. - vineri) şi cu Colegiul Medicilor şi cu colegii mei, pentru a avea un punct de vedere oficial", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX dr. Marius Anastasiu, managerul Spitalului Judeţean Buzău.

Sursa citată a adăugat că la nivelul Spitalului Judeţean Buzău nu s-ar înregistra un important deficit de personal care să ducă la un blocaj ori să afecteze actul medical, însă sistemul suferă din cauza altor probleme, iar medicii sunt extrem de prost plătiţi în raport cu munca pe care o desfăşoară.

"Ce s-a solicitat de la Bucureşti sunt lucruri absolut fireşti, toată lumea cunoaşte problemele de salarizare ale medicilor şi celelalte probleme din sistem. Dar trebuie să am punctul de vedere al corpului medical pentru a lua o decizie cu privire la ce se va întâmpla la Spitalul Judeţean din Buzău. Ca deficit de personal nu stăm mai rău decât alte spitale. Noi am reuşit să reducem din arierate şi din plăţile curente, s-a regândit consumul de utilităţi, am reuşit să optimizăm activitatea economică şi să corelăm în mod coerent cu activitatea medicală", a adăugat Anastasiu.

Nici la nivelul Spitalului Municipal din Râmnicu Sărat nu s-a luat încă o decizie în privinţa declanşării unor forme de protest, anunţul de la Bucureşti fiind unul surprinzător pentru cadrele medicale de aici.

"Nu am auzit nimic înainte de acest anunţ. Nu am luat o hotărâre în privinţa asta. Nu ne-am dezmeticit încă. Dacă nu se va găsi un mod de rezolvare a problemelor noastre, probabil că aceasta va fi o măsură la îndemână. Problemele de la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat sunt aceleaşi ca peste tot, încercăm să ne descurcăm cu mari sacrificii. Avem un deficit de personal, mai ales la nivel mediu, nu avem bani să plătim salariile oamenilor dacă am face angajări. Dacă se va decide să se facă grevă nu vom face notă discordantă, pentru că problemele lor sunt şi problemele noastre. Nu stăm mai bine decât alţii", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX directorul medical al Spitalului Municipal din Râmnicu Sărat, dr, Felicia Vasile.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat, miercuri, că medicii şi restul personalului din sistemul sanitar ameninţă din iulie cu proteste, greve şi chiar demisii, din cauza salariilor mici, a condiţiilor de lucru şi a modului în care sunt trataţi angajaţii din sănătate în România, Astărăstoae spunând că vorbeşte în numele tuturor organizaţiilor profesionale din sistem.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici