Mehedinţi: Un primar şi un consilier APIA, judecaţi pentru obţinere ilegală de fonduri nerambursabile

Primarul comunei mehedinţene Godeanu, Ion Gheorgheci, şi un consilier de la APIA Mehedinţi au fost trimişi în judecată de DNA, după ce funcţionarul, care este soţia unui alt edil din judeţ, l-ar fi ajutat pe Gheorgheci să obţină fonduri nerambursabile prin folosirea de documente false.

170 afișări
Imaginea articolului Mehedinţi: Un primar şi un consilier APIA, judecaţi pentru obţinere ilegală de fonduri nerambursabile

Mehedinţi:Un primar şi un consilier APIA, judecaţi pentru obţinere ilegală de fonduri nerambursabile (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a primarului comunei Godeanu, Ion Gheorgheci, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (5 acte materiale), înşelăciune (5 acte materiale), fals intelectual (11 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale (21 acte materiale) şi uz de fals (3 acte materiale), toate în formă continuată.

De asemenea, a fost trimisă în judecată şi Nuţica Gîdea, consilier principal la APIA Mehedinţi, soţia primarului comunei Bîlvăneşti, Anghel Gîdea, pentru complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (5 acte materiale), complicitate la înşelăciune (5 acte materiale), instigare la infracţiunea de fals intelectual (6 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale (3 acte materiale) şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (21 acte materiale), toate în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în perioada 2009-2013, Gheorgheci Ion, primarul comunei Godeanu, prin folosirea de documente false, a solicitat şi obţinut de la APIA - Centrul Judeţean Mehedinţi, în numele tatălui său, fonduri nerambursabile din bugetul naţional şi bugetul Uniunii Europene, în valoare totală de 1.426.983,89 lei, pentru o suprafaţă de 198 de hectare.

”În activitatea sa infracţională inculpatul a beneficiat de ajutorul inculpatei Nuţica Gîdea, cea care a întocmit diverse documente şi i-a furnizat informaţii, «servicii» pentru care a primit aproximativ 35% din totalul sumelor acordate, respectiv circa 500.000 de lei”, potrivit DNA.

Conform sursei citate, Gîdea l-a determinat pe primarul Gheorgheci să întocmească în fals o serie de înscrisuri - adeverinţe şi tabele.

"Astfel, pe adeverinţele ce poartă ştampila Primăriei comunei Godeanu şi depuse de Gheorgheci Ion în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile, inculpata a făcut menţiuni nereale şi l-a determinat pe acesta să întocmească registrul agricol pentru perioada 2010-2014, document ţinut în paralel şi care conţine menţiuni necorespunzătoare adevărului, în vederea justificării suprafeţelor de teren pentru care au fost solicitate fonduri nerambursabile pe nedrept", se mai arată în comunicat.

Potrivit DNA, în anul 2014, în urma unor verificări făcute de APIA - Direcţia antifraudă control intern şi supracontrol, Gîdea l-a determinat şi l-a ajutat pe Gheorgheci să întocmească 16 înscrisuri intitulate "declaraţie" şi cinci înscrisuri intitulate "chitanţă", acte depuse ulterior la APIA.

Documentele respective erau scrise de mână, din acestea reieşind că cinci, respectiv 16 persoane i-ar fi vândut ori încredinţat utilizarea unor suprafeţe de teren, pe o perioadă nedeterminată.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, s-a constituit parte civilă în acest caz cu suma de 1.426.983,89 lei.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin primarului Gheorgheci Ion şi consilierului APIA Nuţica Gîdea.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinţi, cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Consilierul APIA Nuţica Gîdea a fost reţinută în 28 iulie, fiind ulterior pusă sub control judiciar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici