Membrii celei mai mari reţele de trafic de etnobotanice din Sibiu, condamnaţi la închisoare

Cinci dintre membrii celei mai mari reţele de trafic de etnobotanice din municipiul Sibiu, destructurată în luna ianuarie, au fost condamnaţi la închisoare, între doi ani şi şase luni şi patru ani cu executare, iar al şaselea a primit o pedeapsă cu suspendare de doi ani, sentinţa nefiind definitivă.

660 afișări
Imaginea articolului Membrii celei mai mari reţele de trafic de etnobotanice din Sibiu, condamnaţi la închisoare

Membrii celei mai mari reţele de trafic de etnobotanice din Sibiu, condamnaţi la închisoare

Magistraţii Judecătoriei Sibiu au pronunţat, vineri, sentinţa în cazul membrilor celei mai mari reţele de trafic de etnobotanice din municipiul Sibiu, destructurată în luna ianuarie de către procurorii DIICOT Sibiu.

Potrivit sentinţei postate pe site-ul Judecătoriei Sibiu, liderul grupării, Adrian Negru, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni şi la trei ani de închisoare pentru efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

Potrivit magistraţilor, Adrian Negru va executa pedeapsa cea mai grea, de patru ani.

Pentru aceleaşi infracţiuni, David Banea a fost condamnat la trei ani de închisoare. Având în vedere că acesta era eliberat condiţionat în momentul săvârşirii infracţiunilor, magistraţii au dispus contopirea actualei condamnări cu perioada rămasă de efectuat din condamnarea anterioară, inculpatul urmând a ispăşi şase ani de închisoare.

Tot pentru iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni şi efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, Darius Andrei Stanciu va executa o pedeapsă cu închisoarea de doi ani, Radu Nicolae Tarcea o pedeapsă de trei ani, iar Florin Daniel Cozac o pedeapsă de doi ani şi şase luni.

Adrian Goronea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

Magistraţii au mai dispus confiscarea etnobotanicelor care au făcut obiectul dosarului şi au obligat inculpaţii la plata unor sume cuprinse între 6.500 şi 6.900 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Sentintinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de zece zile.

Procurorii DIICOT au destructurat, în 21 ianuarie, cea mai amplă reţea de distribuţie a produselor etnobotanice din judeţul Sibiu, în dosar fiind învinuite şase persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, declara inspectorul principal Cristian Link, şeful Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia.

Atunci, procurorii DIICOT au făcut 11 percheziţii şi au dus la audieri zeci de martori, precum şi pe cele şase persoane învinuite în acest dosar. Ulterior, cinci din aceste persoane au fost reţinute, apoi arestate.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, o mare parte din cei audiaţi erau minori, elevi de şcoală generală sau de liceu, iar majoritatea celor audiaţi au fost spitalizaţi în urma consumului de etnobotanice. "Procurorii investighează la acest moment posibila determinare a sinuciderii în urma consumului de etnobotanice în două cazuri", declara Cristian Link.

Potrivit procurorului şef al DIICOT Sibiu, Danusia Boicean, cei şase învinuiţi s-au constituit într-o grupare infracţională având ca scop traficul de substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive pe care au continuat să o extindă teritorial, atât din perspectiva surselor de aprovizionare, cât şi prin prisma modalităţii de distribuţie.

"Iniţial, învinuiţii au intrat în atenţia noastră în anii anteriori, cu preocupări pe linia traficului de droguri, apoi au continuat cu traficul de etnobotanice", spunea Boicean.

Deşi magazinele de etnobotanice din oraş au fost închise, anul trecut, de autorităţi, învinuiţii au deschis, ilegal, un alt magazin, în care noaptea vindeau produse etnobotanice, acest lucru fiind cunoscut de consumatori.

La solicitarea clienţilor fideli, aceste produse erau livrate şi în alte locaţii sau foloseau locuri de întâlnire prestabilite pentru a livra marfa, pliculeţele având preţuri între 5 şi 50 de lei.

În februarie, procurorii DIICOT au descoperit în municipiul Sibiu un depozit în care se aflau 11.000 de pliculeţe de substanţe etnobotanice, acestea aparţinând membrilor grupării destructurate.

Surse din rândul anchetatorilor afirmau că depozitul se afla la periferia municipiului Sibiu şi era folosit de către Adrian Negru, liderul grupării infracţionale.

Sursele judiciare spuneau că gruparea infracţională a operat, în municipiul Sibiu, încă din a doua parte a anului 2011, când substanţele etnobotanice erau vândute prin intermediul unui magazin care funcţional ilegal.

"Liderul grupării a avut un magazin de etnobotanice, iar activitatea acestuia a continuat şi după ce unitatea a fost închisă oficial de către autorităţi. Ceilalţi patru inculpaţi din dosar lucrau cu schimbul în acest magazin, având câteva zeci de clienţi zilnic. În timpul săptămânii, un calcul simplu arată că avea încasări de circa 5.000 de lei zilnic, în timp ce, la finalul săptămânii, acestea ajungeau şi la 11.000 de lei zilnic. Activitatea se extinsese şi aveau şi consumatori din judeţele Braşov şi Alba", declarau sursele judiciare.

Potrivit acestora, în luna mai 2012 magazinul a fost spart de către consumatori şi s-au sustras aproximativ 450 de pliculeţe, moment în care gruparea a început să vândă pliculeţele de substanţe halucinogene pe stradă, continuând să aibă încasări foarte mari.

În acelaşi dosar, miercuri, a fost arestat şi un poliţist de la Crima Organizată din Sibiu, fiind acuzat, printre altele, de favorizarea infractorului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici