Militarii români, în misiune în Mali, de Crăciun: Zboară peste deşert, cu gândul acasă

Departe de familie şi la peste 35 de grade, aşa petrec Crăciunul militarii români detaşaţi în Mali, în misiune, zburând peste deşert. Cea mai mare provocare este dorul de casă, iar ziua de azi înseamnă planificarea sau executarea unei misiuni în zone de război, sub egida ONU.

1501 afișări
Imaginea articolului Militarii români, în misiune în Mali, de Crăciun: Zboară peste deşert, cu gândul acasă

Militarii români, în misiune în Mali, de Crăciun: Zboară peste deşert, cu gândul acasă

Pentru militarii români ce formează Detaşamentul Carpathian Pumas, dislocat în Mali, în misiune sub egida ONU, Crăciunul nu înseamnă linişte alături de cei dragi, ci executarea misiunii..

„E un Crăciun inedit, la peste 35 de grade, dar conşţientizez că a fi militar înseamnă mai ales să răspunzi prezent atunci când e nevoie de tine şi comandantul ţi-o cere", a declarat pentru MEDIAFAX, mr. dr. Vlad Zahiu, unul dintre medicii Detaşamentului Carpathian Pumas.

Sunt pregătiţi oricând să se urce în elicopter şi să zboare deasupra unei zone de conflict, una dintre cele mai arzătoare din lume, în acest moment.

„Cele mai mari provocări în cadrul misiunii, după părerea mea, au fost temperaturile extreme, misiunile complexe şi ameninţările care nu pot fi neglijate. Ţin să menţionez că am executat misiuni la temperaturi de 42-43 de grade, lucru care nu poate fi antrenat în ţară. Misiunile complexe, pe distanţe foarte lungi au supus aeronava, cât şi echipajul la un efort considerabil", a explicat lt. cdor. Florin Bogdan, pilot comandant.

Chiar şi aşa, la mii de kilometri de casă, Crăciunul e tot cumva, „în familie", pentru că acolo unde sunt militarii români sunt ca o familie.

„Sărbătorile le voi petrece alături de colegii mei din cadrul detaşamentului, aici în Mali, cel mai probabil planificând sau executând misiuni în teatrul de operaţii. Tinând cont că mare parte din membrii acestui detaşament sunt din Baza 57 (Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu - n.r.), pot spune că deja suntem o mică familie", a declarat lt. cdor. Florin Bogdan, pilot comandant.

Pentru locotenent comandorul Florin Bogdan, a fi de Crăciun în misiune nu este o noutate, dar dacă era acasă, la finalul zilei şi-ar fi strâns familia în braţe.

„Aş fi petrecut Crăciunul în sânul familiei, bineînţeles. Cu toate acestea, exista riscul să fiu serviciu în cadrul Bazei 57, care execută Serviciul de Căutare Salvare 24/7. Deşi este un serviciu solicitant pot spune că la ieşirea din serviciu, la întoarcerea acasă, bucuria de a strânge familia în braţe, în timpul sărbătorilor este enormă", recunoaşte acesta.

Maistrul militar Gheorghe Dragomir este de 35 de ani în slujba Forţelor Aeriene Române. Acum, Crăciunul îl sărbătoreşte la mii de kilometri distanţă de casă, pregătind pentru zbor elicopterele IAR 330-Puma L-RM, cu care România participă la misiunea MINUSMA, sub egida ONU

„Dacă eram acasă, petreceam Crăciunul împreună cu familia, cu nepoţeii, sub bradul de Crăciun, ca acasă. Pentru mine, spiritul Crăciunului a rămas acelaşi şi aici, numai că a căpătat o altă conotaţie în această conjunctură, fiind în misiune, reprezentând Forţele Aeriene Române. Gândurile mele se îndreaptă către familie, către nepoţica pe care o am acasă, altă nepoţică fiind pe drum, am şi fata însărcinată şi le urez multă sănătate şi numai gânduri bune şi frumoase, de aici, din Mali", a spus maistrul militar Gheorghe Dragomir.

Şi maistrul militar Alin Vlad este unul dintre cei care are grijă ca elicopterele să fie gata de decolare în orice moment. Pentru el este prima dată când e departe de familie de Crăciun.

„Este prima dată când îmi petrec Crăciunul departe de casă şi anul acesta îl voi petrece într-un mod inedit, la peste 35 de grade. Aici vom pregăti aeronavele pentru misiuni şi vom răspunde provocărilor ONU ori de câte ori va fi nevoie. Tehnica este modernizată recent, mediul înconjurător nu este tocmai favorabil, lucrăm la temperaturi ridicate, iar praful omniprezent. Dar până acum ne-am descurcat cu succes în procesul de mentenanţă al elicopterelor şi sunt convins că vom duce misiunea la bun sfârşit. Dar, pentru mine, cea mai mare provocare este dorul de casă, dorul de familie şi de cei dragi", declarat, pentru MEDIAFAX, maistrul militar Alin Vlad.

Aflaţi aproape de jumătatea misiunii, militarii români s-au obişnuit deja cu mediul şi condiţiile, dar şi cu provocările şi temperaturile.

„Iniţial lucrurile au fost dificile, a trebuit să ne adaptăm la un mediu cu totul şi cu totul străin de ce ştiam din România, a trebuit să ne adaptăm unui mediu multinaţional, fiecare cu cutumele lui, cu obişnuinţele şi mai ales protocoalele. Dar cred că am reuşit cu dreptul acest lucru şi acum suntem, zic eu, la funcţionalitate de sută la sută. Sper din suflet că vom face cât de mult bine se poate, în acest loc atât de vitregit de natură", a mai spus mr. dr. Vlad Zahiu, medic în cadrul Detaşamentului Carpathian Pumas.

Misiunea ONU din Mali a fost stabilită de Consiliul de Securitate al organizaţiei prin rezoluţia 2100, pe 25 aprilie 2013, pentru a sprijini procesele politice din acea ţară şi pentru a îndeplini o serie de sarcini legate de securitate. Mai exact, rolul acestei misiuni este de a sprijini autorităţile de tranziţie din Mali pentru a stabiliza ţara, se arată pe site-ul ONU. Forţele Aeriene Române au preluat misiunea MINUSMA la jumătatea lunii octombrie.

În acest moment, în cadrul misiunii MINUSMA, în Mali sunt dislocaţi aproximativ 13 mii de militari, aproape 2.000 de poliţişti şi 1700 de civili, din zeci de state.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici