Ministerul Justiţiei: Experţi europeni evaluează implementarea reciprocă în statele UE a deciziilor privind Eurojust

Experţi europeni evaluează implementarea reciprocă în statele UE a deciziilor privind Eurojust Reţeaua Judiciară Europeană, vizita în România având loc de marţi până vineri, a anunţat Ministerul Justiţiei.

62 afișări
Imaginea articolului Ministerul Justiţiei: Experţi europeni evaluează implementarea reciprocă în statele UE a deciziilor privind Eurojust

MJ: Experţi europeni evaluează implementarea reciprocă în statele UE a deciziilor privind Eurojust (Imagine: Shutterstock)

România este evaluată în perioada 22-25 octombrie de către experţii europeni, în cadrul celei de-a şasea Runde de Evaluare Reciprocă. În cadrul vizitei vor avea loc întâlniri cu procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, de la Structura Centrală şi Serviciul Teritorial Piteşti, ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi din cadrul parchetelor de pe lângă curţile de apel şi tribunale, arată marţi Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă.

Totodată, vor avea loc întâlniri cu judecători ai Curţii de Apel Bucureşti şi ai instanţelor din circumscripţia acesteia, precum şi cu reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, ai punctelor naţionale de contact la Reţeaua Judiciară Europeană, ai corespondenţilor naţionali la Eurojust, ai Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din Poliţia Română şi cu alţi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne. Membrul naţional la Eurojust va fi prezent pe toată perioada vizitei de evaluare, au precizat reprezentanţii MJ.

Potrivit sursei citate, România a implementat deja cele două decizii ce constituie obiectul evaluării, respectiv decizia de instituire a Eurojust în scopul consolidării luptei împotriva formelor grave de criminalitate, precum şi decizia Consiliului privind Reţeaua Judiciară Europeană.

Unitatea Europeană pentru Cooperare Judiciară - Eurojust a fost instituită ca organ al Uniunii Europene cu personalitate juridică pentru promovarea şi ameliorarea coordonării şi cooperării dintre autorităţile judiciare competente ale statelor membre.

Eurojust este un organism format dintr-un membru detaşat de fiecare stat membru, în conformitate cu sistemul său juridic, acesta fiind un procuror, un judecător sau un ofiţer de poliţie cu competenţă echivalentă.

Reţeaua Judiciară Europeană este o reţea de puncte de contact naţionale din cadrul statelor membre, respectiv din cadrul autorităţilor centrale cu atribuţii în materia cooperării judiciare internaţionale în materie penală, autorităţilor judiciare, precum şi altor autorităţi competente cu atribuţii în materia cooperării internaţionale atât în ceea ce priveşte criminalitatea de ordin general, cât şi anumite forme grave ale criminalităţii. Reţeaua a fost creată în anul 1998.

Procedura de evaluare reciprocă a fost stabilită prin Acţiunea Comună numărul 97/827/JAI din 5 decembrie 1997 privind stabilirea mecanismului de evaluare şi aplicare la nivel naţional a instrumentelor internaţionale privind lupta împotriva criminalităţii organizate, a precizat MJ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici