Ministrul Cristiana Paşca Palmer reprezintă UE în cadrul unora dintre negocierile de la COP 21

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, a fost desemnată să reprezinte Uniunea Europenă în cadrul negocierilor privind adaptarea la schimbările climatice, care au loc în cadrul celei de-a XXI-a Conferinţe a Părţilor (COP 21) la Convenţia-cadru a ONU asupra schimbărilor climatice.

286 afișări
Imaginea articolului Ministrul Cristiana Paşca Palmer reprezintă UE în cadrul unora dintre negocierile de la COP 21

Ministrul Cristiana Paşca Palmer reprezintă UE în cadrul unora dintre negocierile de la COP 21

La COP 21, anumiţi miniştri din UE sunt desemnaţi să reprezinte Uniunea şi nu doar propria ţară pe una dintre temele de dezbatere, de către preşedinţia UE şi Comisia Europeană. Ministrul român al Mediului se va număra printre aceştia şi va susţine punctul de vedere al UE în ceea ce priveşte adaptarea la schimbările climatice.

”Este o onoare dar şi o mare responsabilitate ca, în numele României, să reprezint Uniunea Europeană la negocierile care vizează adaptarea la schimbările climatice, un subiect de importanţă crescută la această conferinţă, în contextul în care toate ţările lumii sunt afectate de impactul din ce în ce mai agresiv al schimbărilor climei”, a declarat ministrul Cristiana Pasca Palmer.

După participarea la deschiderea COP 21, pe 30 noiembrie, ministrul Mediului a revenit la Paris, din 6 decembrie, la lucrările segmentului de nivel înalt. Este estimat ca deciziile cele mai importante să fie luate în această perioadă.

"România susţine, ca obiectiv principal la această conferinţă, atingerea ţintei de 2 grade Celsius. Considerăm că un rezultat favorabil al COP 21 trebuie să includă adoptarea unui nou acord internaţional în domeniul schimbărilor climatice. Este de preferat ca acesta să se regăsească sub forma unui protocol la UNFCCC (Convenţia-cadru a ONU asupra schimbărilor climatice, n.r.), cu valoare legală obligatorie", declara, cu ocazia deschiderii conferinţei, ministrul Cristiana Paşca Palmer.

De altfel, miza principală a conferinţei, care se desfăşoara la Paris în perioada 30 noiembrie - 11 decembrie, o reprezintă adoptarea unui nou acord internaţional în domeniul schimbărilor climatice, care să fie obligatoriu din punct de vedere juridic şi aplicabil tuturor statelor începând cu 1 ianuarie 2021.

Noul acord internaţional în domeniul schimbărilor climatice ar urma să încorporeze un set de reguli ambiţioase şi obligatorii privind reduceri cuantificabile a emisiilor de gaze cu efect de seră şi să fie în linie cu ultimele descoperiri ştiinţifice şi tehnologice.

Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (UNFCCC), semnată în 1992 la Rio de Janeiro, reprezintă instrumentul fundamental pentru gestionarea acestei problematici. A fost ratificată de 195 de state - părţi.

În 1996, Consiliul de miniştri ai Mediului din UE a decretat, pe baza rezultatelor unor cercetări ştiinţifice, că temperaturile globale medii nu ar trebui să depăşească cu mai mult de 2 grade Celsius temperaturile din epoca pre-industrială.

În 1997, a fost adoptat şi Protocolul de la Kyoto, ce consolidează semnificativ Convenţia, cuprinzând angajamente individuale cu forţă juridică ale părţilor de a-şi reduce sau limita emisiile de gaze cu efect de seră în perioada 2008 - 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici