Ministrul Educaţiei propune menţinerea clasei a IX-a în liceu, sindicatele şi părinţii sunt de acord

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, propune modificarea Legii educaţiei în sensul menţinerii clasei a IX-a la liceu, demersul fiind agreat atât de sindicatelele din învăţământul preuniversitar şi universitar, cât şi de părinţi.

232 afișări
Imaginea articolului Ministrul Educaţiei propune menţinerea clasei a IX-a în liceu, sindicatele şi părinţii sunt de acord

Ministrul Educaţiei propune menţinerea clasei a IX-a în liceu, sindicatele şi părinţii sunt de acord (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Pricopie a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că propunerea a fost avansată Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, urmând să fie parcurşi paşii necesari pentru legiferarea modificării.

Potrivit ministrului, trecerea clasei a IX-a în ciclul gimnazial, prevăzută de Legea educaţiei adoptată în mandatul lui Daniel Funeriu, ar bulversa sistemul de învăţământ la fel cum au făcut-o deja alte prevederi ale aceluiaşi act normativ. În plus, consideră Remus Pricopie, sistemul de învăţământ românesc este configurat, inclusiv din punct de vedere al infrastructurii, pentru un ciclu liceal de patru ani, şi nu pentru unul de trei ani, care să includă doar clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a.

Potrivit Legii educaţiei naţionale din 1 ianuarie 2011, măsura introducerii clasei a IX-a în învăţământul gimnazial ar urma să intre în vigoare începând cu generaţia de elevi care a început clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012, adică din 2015-2016.

Toate federaţiile din învăţământul preuniversitar, dar şi cele din mediul universitar, susţin măsura menţinerii clasei a IX-a la liceu.

Astfel, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine propunerea ministrului Remus Pricopie de a menţine clasa a IX-a la liceu, aşa cum este în prezent. De altfel, FSLI s-a opus trecerii acestei clase la gimnaziu chiar înainte de adoptarea Legii educaţiei naţionale.

"Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu ar fi bulversat sistemul de învăţământ. Nu avem infrastructura necesară. Au fost foarte multe probleme atunci când s-a introdus clasa pregătitoare. Ce s-ar fi întâmplat cu încă o clasă introdusă în învăţământul obligatoriu?", spune preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Un alt motiv pentru care mutarea clasei a IX-a la gimnaziu nu este o soluţie bună îl reprezintă, în opinia FSLI, faptul că elevii care ar urma să termine clasa a IX-a ar fi aruncaţi pe piaţa muncii fără niciun certificat de competenţe.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor, spune că şi membrii organizaţiei pe care o reprezintă s-a opus constant trecerii clasei a IX-a la gimnaziu.

"Eu spun de doi ani că sunt cel mai aprig susţinător al menţinerii clasei a IX-a la liceu. Mutarea acesteia în gimnaziu ar crea haos şi ar bulversa sistemul. Legea educaţiei naţionale nu a ţinut cont de propunerea cadrelor didactice şi ceea ce a rezultat a fost un abuz", a declarat, pentru MEDIAFAX, Marius Nistor.

În opinia lui Nistor, propunerea ministrului Remus Pricopie este foarte bună şi ţine cont de intreresele elevilor şi ale profesorilor.

Şi liderul Federaţiei "Alma Mater", Anton Hadăr, consideră drept corectă ideea păstrării clasei a IX-a în liceu. "Vorbim de resursă umană şi de instrastructură. În mediul rural, sunt multe probleme legate de infrastructură. Mutarea clasei pregătitoare a creat probleme, iar trecerea clasei a IX-a la gimnaziu ar bulversa definitiv sistemul", este de părere Hadăr.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Mihaela Gună, este şi ea mulţumită de menţinerea clasei a IX-a în liceu, considerând că, în actuala structură a şcolii româneşti, o astfel de mutare ar bulversa sistemul, iar la clasa a IX-a ar ajunge să predea cadre didactice necalificate.

"Un învăţământ liceal de numai trei ani ar fi prea puţin pentru pregătirea tinerilor. Apoi, de unde ar fi aduse cadre didactice pentru clasa a IX-a la gimnaziu? În mediul rural, situaţia este şi mai gravă. Suntem mulţumiţi de decizia ministrului Pricopie", a declarat, pentru MEDIAFAX, Gună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici