Ministrul francez de Interne: Problema romilor din România trimişi din Franţa este una complexă. Nu poate fi rezolvată în câteva luni

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat, joi, că problema romilor din România trimişi acasă din Franţa este una complexă şi care nu poate fi rezolvată în câteva luni, iar pentru rezolvarea acesteia nu discursurile contează şi nici acuzaţiile.

437 afișări
Imaginea articolului Ministrul francez de Interne: Problema romilor din România trimişi din Franţa este una complexă. Nu poate fi rezolvată în câteva luni

Ministrul francez de Interne: Problema romilor din România trimişi din Franţa este una complexă. Nu poate fi rezolvată în câteva luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat, într-o conferinţă de presă la Câmpia Turzii, judeţul Cluj, că autorităţile franceze nu "stigmatizează" nici romii şi nici România şi a subliniat că Franţa va continua atât implementarea unor politici de integrare a romilor, cât şi pe cele de expulzare a acestora.

"Problema romilor din România trimişi din Franţa este una complexă şi care nu poate fi rezolvată în câteva luni. Este una cunoscută de mai multe decenii. Pentru aceasta nu discursurile contează, ci nici acuzaţiile. Noi nu stigmatizăm nici romii şi nici România. Franţa are o politică de evacuare a taberelor ilegale, de a-i conduce la frontieră, luptă împotriva crimei organizate şi face eforturi de integrare în Franţa. Suntem conştienţi că eforturile trebuie făcute întâi de toate aici, iar acesta este mesajul autorităţilor române", a spus Valls.

Întrebat dacă Franţa va continua politica de implementare a unor programe de reintegrare a romilor sau pe cea de expulzare a acestora în România, Valls a declarat că ambele soluţii sunt luate în considerare.

"Amândouă vor fi continuate cu respectarea regulilor europene şi franceze. Majoritatea romilor care sunt în Franţa trebuie să revină în ţările de origine", a spus el.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene al Franţei, Bernard Cazeneuve, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că problema integrării romilor nu este una care vizează doar cooperarea franco-română, ci mobilizarea tuturor actorilor implicaţi, şi anume colectivităţile teritoriale care pot să colaboreze cu autorităţile române, Guvernul României care se implică şi îşi asumă nişte responsabilităţi, Guvernul francez, şi nu în ultimul rând Uniunea Europeană.

Cazeneuve a afirmat că problema romilor a fost înscrisă pe ordinea de zi a viitorului Consiliul al miniştrilor de externe din UE.

Anterior conferinţei de presă, consilierul de stat al premierului Victor Ponta Damian Drăghici a declarat că ministrul de Interne al Franţei şi cel al Afacerilor Europene au venit la Câmpia Turzii pentru a vedea un exemplu de bune practici care să fie preluat şi extins în mai multe judeţe din România.

"Francezii se vor implica în acest proiect pentru că este unul de bună practică. Este un proiect prin care copiii romi sunt ajutaţi să se integreze şi să vină la şcoală. Cel mai important lucru pentru romi este educaţia. Se încearcă găsirea unor modalităţi prin care statul român şi cel francez să coopereze de aşa natură astfel încât să nu mai existe această problemă, acest cerc vicios, noi îi trimitem la ei, ei îi retrimit la noi", a spus Drăghici.

El a afirmat că pentru romii din România trebuie să fie găsită o modalitate prin care să li se asigure locuri de muncă şi case unde să fie integraţi, în România, iar dacă ajung în Franţa şi nu comit infracţiuni şi acolo să fie trataţi la fel, "să aibă un loc de muncă, educaţie şi o casă".

Cei doi miniştri francezi ai noului Guvern socialist au venit în România pentru a încerca să trateze în mod direct problema romilor, relansată în această vară în Franţa prin evacuarea taberelor, urmată de expulzări.

Miercuri, cei doi miniştri francezi s-au întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta.

Şeful statului român le-a spus celor doi oficiali francezi că Bucureştiul nu poate accepta formulări de genul "România e responsabilă de alungarea populaţiei de etnie romă", Băsescu precizând: "România nu-şi alungă niciun cetăţean de pe teritoriul ei".

La rândul său, premierul Victor Ponta a asigurat că Guvernul nu se "derobează" de responsabilitatea care-i revine în ceea ce priveşte integrarea romilor şi a apreciat că viitorul comunităţilor de romi trebuie să fie în Europa, dar în principal în ţara de origine.

La finalul întâlnirii cu Victor Ponta, ministrul de Interne Manuel Valls a spus că Franţa va continua să desfiinţeze tabere ilegale de romi şi să îi conducă pe membrii acestei comunităţi, "forţat sau ajutaţi", la graniţă pentru a se întoarce în ţara de origine, dar va derula şi programe de angajare sau şcolarizare, atunci când este nevoie.

"Trebuie eliminate orice demagogie şi stigmatizare şi trebuie să găsim soluţii foate concrete. Dorim ca, împreună cu autorităţile române, să transmitem opiniei publice mesajul că sunt făcute eforturi pentru o soluţie de reintegrare a romilor în ţara lor de origine", a spus ministrul francez de Interne, Manuel Valls.

Comunitatea de romi în Franţa este estimată la aproximativ 15.000 de persoane. Manuel Valls a recunoscut că dacă mii (de romi) au părăsit teritoriul francez de la instalarea la putere în mai 2012 a Guvernului socialist sunt "şi alţii care au sosit".

Marţi, acesta a declarat că Franţa "nu poate primi toată mizeria lumii şi a Europei", el spunând că, înainte de sfârşitul lunii septembrie, 7.000 de români sau bulgari vor fi repatriaţi prin sistemul de ajutor pentru reîntoarcere.

În această vară, mai multe tabere de romi au fost evacuate de către poliţie, suscitând un disconfort în cadrul taberei de stânga şi protestul unor asociaţii, în timp ce politica de expulzări colective în perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene.

La sfârşitul lui august, Manuel Valls a anunţat, referitor la România şi Bulgaria, că vrea "să înţeleagă de ce nu se desfăşoară politici de inserţie puternice". Anterior, el a acuzat "ţările de origine" că implimentează "politici care discrimnează de decenii aceste populaţii", confruntate cu sărăcia, şomajul şi analfabetismul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici