Ministrul Justiţiei a transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie solicitarea privind situaţia delegărilor şi a detaşărilor/ Augustin Lazăr a semnat încetarea delegării pentru şase procurori din Direcţie/ UPDATE: Reacţia DNA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a solicitat, luni, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, situaţia procurorilor delegaţi şi detaşaţi din cadrul instituţiei, fiind vizate toate structurile teritoriale ale Direcţiei. Procurorul general, Augustin Lazăr, a dispus, tot luni, încetarea delegării pentru şase procurori din Direcţie. Instituţia a transmis că toţi procurorii delegaţi pe funcţii de conducere şi de execuţie îndeplinesc condiţiile legale.

4260 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei a transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie solicitarea privind situaţia delegărilor şi a detaşărilor/ Augustin Lazăr a semnat încetarea delegării pentru şase procurori din Direcţie/ UPDATE: Reacţia DNA

Ministrul Justiţiei a transmis DNA solicitarea privind situaţia delegărilor şi a detaşărilor, după un schimb de replici între Tudorel Toader şi adjunctul Direcţiei

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a confirmat, pentru MEDIAFAX, faptul că a solicitat, luni, de la Direcţia Naţională Anticorupţie, situaţia detaşărilor şi a delegărilor din cadrul acestei instituţii. Solicitarea ministrului vizează toate structurile teritoriale ale DNA.

Ministrul Justiţiei a anunţat sâmbătă că va verifica informaţia furnizată în emisiunea de la BTV de către adjunctul DNA, Călin Nistor. Toader a precizat că va cere luni o situaţie exactă.

"Luni dimineaţă, voi solicita de la DNA să ne comunice dacă există delegări şi detaşări în funcţie, precum şi situaţia exactă a acestora. Voi solicita să ne comunice dacă au existat situaţii în care, la momentul delegării sau detaşării, nu erau îndeplinite condiţiile legale!”, a scris, sâmbătă, Tudorel Toader, pe Facebook.

De asemenea, procurorul-şef adjunct al DNA, Călin Nistor, a transmis tot sâmbătă că sunt 20 de procurori delegaţi, inclusiv pe funcţii de conducere şi niciunul detaşat la DNA, potrivit jurnalistei Sorina Matei. Ministrul Tudorel Toader a transmis că luni va cere date exacte cu privire la situaţia delegărilor.

"După emisiunea de aseară, procurorul şef adjunct al DNA, Nistor Călin mi-a spus că astăzi va obţine datele exacte de la Resurse Umane din DNA, valabile şi actualizate săptămâna trecută, având în vedere că situaţia este fluidă în ceea ce priveşte numărul de delegări şi împlinirea condiţiei de vechime. Ca atare, în această după amiază, Nistor Călin a revenit cu aceste date şi mi-a precizat: “Detaşaţi la noi nu e niciunul. Detaşaţi din DNA la alte instituţii sunt 3 procurori. Delegaţi număr total, inclusiv pe funcţii de conducere, sunt 20 de procurori. Cifra de 7 pe care am spus-o în emisiune era din total delegaţi care la momentul delegării îndeplineau condiţia de funcţionare în DNA, respectiv aceea de vechime de 6 ani pe vechea lege, dar pe actuala lege nu au îndeplinită condiţia de vechime de 8 ani”, a scris jurnalista Sorina Matei, pe Facebook.

Augustin Lazăr a semnat încetarea delegării pentru şase procurori din DNA

Procurorul general, Augustin Lazăr, a dispus luni încetarea delegării pentru şase procurori din DNA, după ce, în urmă cu câteva zile, acesta i-a cerut şefei DNA, Anca Jurma, situaţia magistraţilor care nu îndeplinesc condiţia de vechime de minimum opt ani.

„La data 2 august 2018, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, a solicitat procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie evidenţa nominală a procurorilor delegaţi în cadrul direcţiei şi care nu îndeplinesc condiţia de vechime în funcţie de minim 8 ani. Situaţia solicitată a fost transmisă în cursul zilei de azi, 6 august 2018, dată la care prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost dispusă încetarea delegării în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru un număr de şase procurori. După intrarea în vigoare a modificărilor şi completărilor aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară nu au mai fost făcute delegări ale unor procurori care nu îndeplinesc condiţia de vechime de minim 8 ani, necesară pentru numirea în funcţie la DNA”, au precizat reprezentanţii Parchetului General, printr-un comunicat de presă.

UPDATE DNA: Toţi procurorii delegaţi pe funcţii de conducere şi de execuţie îndeplinesc condiţiile legale

DNA informează că toţi procurorii delegaţi pe funcţii de conducere şi de execuţie în cadrul Direcţiei îndeplinesc condiţiile legale şi, la acest moment, nu există procurori detaşati la DNA de la alte parchete sau instituţii. În Direcţie sunt 43 de procurori delegaţi.

Direcţia Naţională Anticorupţie informează că toţi procurorii din cadrul Direcţiei, „delegaţi pe funcţii de execuţie şi pe funcţii de conducere îndeplinesc condiţiile legale”, iar situaţia arată în felul următor: numărul procurorilor delegaţi la DNA de la alte parchete este 12; numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi în funcţii de conducere este 26; numărul procurorilor de la alte parchete delegaţi în DNA în funcţii de conducere este 3; numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi la alte parchete este 2.

„Delegarea s-a făcut în baza art. 57 alin 7 din Legea 303/2004, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Precizăm că, pana la data de 6 august 2018, dintre procurorii delegaţi în funcţii de execuţie de la alte parchete, un număr de 6 procurori aveau o vechime între 6 şi 8 ani. La şedinţa din data de 1 august a Colegiului de conducere al DNA s-a luat în discuţie situaţia celor 6 procurori, având în vedere că, prin modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, vechimea necesară numirii procurorilor în DNA s-a majorat de la 6 la 8 ani”, informează DNA, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, aceste delegări au fost dispuse prin ordine ale procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sub imperiul dispoziţiilor legale în vigoare la data emiterii.

„Ca urmare a colegiului de conducere al DNA din data de 1 august 2018, s-a solicitat la PICCJ un punct de vedere asupra oportunităţii menţinerii delegărilor procurorilor care au o vechime între 6 şi 8 ani şi, eventual, încetarea delegării acestor procurori. La data de 6 august 2018, deşi PICCJ a apreciat că „nu poate fi pusă în discuţie legalitatea delegărilor în cadrul DNA, atâta vreme cât nu este prevăzută o condiţie de vechime pentru delegarea procurorilor în funcţie de conducere şi execuţie”, cu toate acestea „PICCJ a dispus încetarea celor şase delegări care nu au o vechime de cel puţin opt ani în funcţie, pentru motive de oportunitate”, mai spune DNA.

În ceea ce priveşte detaşarea procurorilor la DNA de la alte parchete/instituţii, instituţia informează că nu există nicio situaţie de acest fel. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici