Ministrul Mediului: Tranziţia către o economie cu emisii reduse de carbon este inevitabilă

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, a declarat că semnarea Acordului de la Paris este o realizare "cu adevărat istorică", iar forma în care a fost adoptat documentul demonstrează că tranziţia către o economie cu emisii reduse de carbon este inevitabilă.

267 afișări
Imaginea articolului Ministrul Mediului: Tranziţia către o economie cu emisii reduse de carbon este inevitabilă

Ministrul Mediului: Tranziţia către o economie cu emisii reduse de carbon este inevitabilă (Imagine: Codrin Prisecaru/ Arhiva Mediafax Foto)

Cele 196 de state participante la cea de-a XXI-a Conferinţă a Părţilor (COP 21) la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (UNFCCC) au adoptat, sâmbătă, Acordul de la Paris sub UNFCCC.

Acordul de la Paris stabileşte un set de reguli ambiţioase şi obligatorii din punct de vedere juridic, în domeniul schimbărilor climatice, inclusiv reduceri cuantificabile a emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului.

"Suntem foarte mulţumiţi de acest acord. Este o realizare cu adevărat istorică. Comunitatea internaţională a arătat că, în ciuda tuturor diferenţelor, se poate uni şi trece peste orice obstacol, pentru a îndeplini un obiectiv comun, acela de a asigura viitorul Planetei. Este clar că acest acord, în forma în care a fost adoptat, demonstrează că tranziţia către o economie cu emisii reduse de carbon este inevitabilă. Vorbim despre un document istoric, global, durabil, dinamic şi pe care foarte mulţi l-au considerat imposibil de adoptat”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, care a condus delegaţia României prezentă la lucrările COP21.

Printre elementele cheie ale Acordului de la Paris se numără: limitarea creşterii temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius (în acelaşi timp, statele părţi vor depune eforturi pentru a limita creşterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius) şi dezvoltarea de economii cu emisii reduse de carbon. Alte prevederi importante se referă la responsabilităţi clare de monitorizare şi raportare, dar şi un angajament al statelor dezvoltate de a mobiliza surse de finanţare pentru statele în curs de dezvoltare, transferul de tehnologie şi creşterea capacităţii acestor state de a se adapta la schimbarea climei, se arată în comunicatul Ministerului Mediului.

În documentul citat se mai precizează şi că în ultima parte a negocierilor, a fost stabilită "o coaliţie ad-hoc a statelor ambiţioase", din care fac parte peste 100 de ţări, printre care SUA, toate statele membre ale UE, Canada, Norvegia, Australia, Mexic, Brazilia şi 79 de state din Africa, zona Pacificului şi Caraibelor.

"Mandatul României la această conferinţă a fost îndeplinit cu succes, deoarece avem un acord ambiţios, global şi, foarte important, cu valoare juridică obigatorie. Referitor la angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, limbajul asupra căruia s-a convenit asigură posibilitatea de a fi ratificat de către toate statele”, a precizat Cristiana Paşca Palmer.

Acordul de la Paris va intra în vigoare în 2020, dupa ce va fi ratificat de cel puţin 55 la sută din statele semnatare.

România a îndeplinit un rol cheie pe parcursul negocierilor, ministrul Cristiana Paşca Palmer fiind desemnată să reprezinte UE în cadrul negocierilor privind adaptarea la schimbările climatice.

Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (UNFCCC) a fost semnată în 1992 la Rio de Janeiro.

În 1997, a fost adoptat şi Protocolul de la Kyoto, ce consolidează semnificativ Convenţia, cuprinzând angajamente individuale cu forţă juridică ale părţilor de a-şi reduce sau limita emisiile de gaze cu efect de seră în perioada 2008 - 2012.

COP 21, finalizat cu semnarea unui nou acord UNFCCC, s-a desfăşurat la Paris, în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici