Ministrul Muncii: Vrăjitorii sau prezicătorii nu pot fi impozitaţi pentru că meseria lor nu există

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că vrăjitorii sau prezicătorii nu pot fi impozitaţi pentru că meseria lor nu există, neavând standard ocupaţional.

42 afișări
Imaginea articolului Ministrul Muncii: Vrăjitorii sau prezicătorii nu pot fi impozitaţi pentru că meseria lor nu există

Ministrul Muncii: Vrăjitorii sau prezicătorii nu pot fi impozitaţi pentru că meseria lor nu există (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ioan Botiş a explicat că Institutul Naţional de Statistică şi Comisia Naţională de Prognoză fac raportări lunare la UE legate de profesiile din România.

"În fiecare lună, ele trebuie să facă raportări legate de profesiile din România, ocupaţii, tot ce ţine de zona aceasta. Ca să ai o compatibilizare cu ceea ce are în regulament UE, trebuie să ai şi tu profesiile trecute acolo. Dacă nu ai standard ocupaţional, ele nu există ca meserii. Nu poţi să impozitezi, aşa cum am auzit că se impozitează prezicătoarea. Când faci raportarea către UE, tu trebuie să ai rubrica de acolo, să spui am doi sau zero. Zero până se creează standard ocupaţional pentru meserie şi devine meserie care poate fi impozitată", a spus Botiş.

TITLURILE ZILEI

Întrebat dacă în România există meseria de vrăjitor, Botiş a explicat că nu există din moment ce nu are standard ocupaţional.

"La noi nu există meseria de vrăjitor sau de prezicător. Ca să existe, trebuie să faci standard ocupaţional. Noi am trecut-o pe o listă care face compatibilizarea între ce raportează Institutul Naţional de Statistică (INS) la Eurostat. Este o problemă de compatibilizare de câmpuri informatice, atunci când se raportează să existe şi această denumire. Nu am făcut standard ocupaţional. Trebuie să îl faci ca să devină meserie. Noi am făcut doar o traducere şi era de datoria noastră şi a INS să ne prezentăm în Guvern cu o hotărâre de Guvern", a afirmat Botiş.

Botiş a explicat că cei care au făcut traducerea sunt de la Departamentul de Afaceri Externe (DAE) şi ei au spus că aşa se traduce.

"Eu nu sunt lingvist, nu sunt în măsură să spun cum trebuie interpretat un termen, iar cei de la DAE au spus - traducătorii autorizaţi. Lista nu se face după ureche. În cazul acesta, despre asta este vorba. Noi am făcut lista astfel încât această comisie sau INS, când raportează la Eurostat, să raporteze exact cu câmpurile de care discutam. Ei au nişte câmpuri, trebuie să te cuplezi cu câmpurile lor, nu poţi raporta alte meserii dacă în ISCO nu există. Ei nu completează lista după tine, ca România să aibă alte liste", a adăugat Botiş.

Ministrul a recunoscut că unele lucruri pot părea ridicole, dar el nu face altceva decât să pună în valoare nişte lucruri obligatorii.

"Ştiu că multe lucruri par ridicole, dar multe sunt preluate integral. Cele care sunt în regulamente sunt obligatorii, acolo nu se discută, la regulamente europene. La directive, ai un timp până te acomodezi cu directiva. Doar la recomandări ai o anumită flexibilitate. Ştiu că pare penibil, iar în Guvern, când îţi citeşte asemenea lucruri un ministru, pare un lucru derizoriu, dar alţii l-au gândit şi eu l-am pus în valoare exact la nivelul la care a fost gândit", a adăugat Botiş.

Guvernul a adoptat, pe final de an, o hotărâre prin care aprobă structura clasificării ocupaţiilor din România, aplicabilă de la 1 ianuarie 2011, şi în care se regăsesc inclusiv meseriile de prezicători, însoţitori şi valeţi.

În structura ocupaţiilor se mai regăsesc agenţi de pariuri, administratori în gospodării individuale, vânzători stradali, manechine, prezentatori produse, prestatori de servicii "la minut" pentru populaţie.

Clasificarea ocupaţiilor din România se aplică în toate domeniile şi este obligatorie pentru administraţia publică, operatori economici, indiferent de forma de proprietate, organizaţii sindicale şi patronale, precum şi fundaţii, la completarea documentelor oficiale prin precizarea ocupaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici