Ministrul Muncii vrea simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat vineri, la lansarea unui proiect european lansat de BNS, că doreşte ca accesarea fondurilor europene să se facă mai uşor, mai ales că în ultimii ani "s-a lucrat încet" pentru absorbţia resurselor puse la dispoziţie prin Fondul Social European (FSE).

29 afișări
Imaginea articolului Ministrul Muncii vrea simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ministrul Muncii a precizat că doreşte ca FSE să devină mai uşor de accesat şi mai transparent, întrucât în ultimii trei ani România ar fi putut atrage mult mai multe fonduri decât a făcut-o din cauza faptului că s-a lucrat încet.

"Am îneput deja să deschidem poarta şi deja se simte o creştere a numărului de proiecte evaluate şi contractate şi a început efectuarea plăţilor restante", a spus Mihai Şeitan.

El a afirmat că Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) este prioritatea sa zero şi doreşte reducerea perioadei de evaluare a proiectelor, dar şi instruirea oamenilor privind scrierea acestora.

În ce priveşte eficientizarea tuturor procedurilor pe care le presupune accesarea fondurilor europene, Şeitan a precizat că a transferat deja 10 posturi din instituţii subordonate Ministerului Muncii către Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi a amintit că, săptămâna viitoare, Guvernul va aproba deblocarea unor posturi pentru autorităţile care gestionează fondurile europene, printre care şi AMPOSDRU.

Şeitan a spus că organigrama instituţiei prevede 88 de posturi, în realitate fiind angajate aproximativ 55 de persoane.

"Dorim umplerea acestor locuri cu oameni care pot face faţă acestei activităţi. (...) Toţi oamenii au fost şcoliţi pentru a putea răspunde necesităţilor acestui sistem. Lucrurile au început să se mişte", a mai spus demnitarul.

Şeitan a afirmat că, pe lângă reducerea procesului de evaluare şi asigurarea transparenţei, doreşte modificarea unei proceduri prin care sunt respinse proiecte foarte bune doar pentru că au greşeli formale.

"Multe proiecte bune au fost respinse în acest fel", a menţionat Şeitan.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat că încetinirea ritmului de absorbţie a fondurilor europene a fost cauzată şi de anumite decizii politice care au dus la restrângerea numărului de posturi.

"Nu poţi evalua 3.000 de proiecte cu 20 de oameni. Nu poţi rambursa banii la timp, când ai doar doi oameni care se ocupă de asta, şi nici nu poţi să faci performanţă cu nişte oameni care sunt plătiţi cu 10 milioane", a subliniat liderul sindical.

Totodată, el a cerut completarea unui act normativ privind asigurarea de garanţii, prin Fondul Naţional de Garantare, pentru fondurile structurale.

BNS a lansat un proiect ce vizează instruirea în vederea accesării fondurilor europene

Blocul Naţional Sindical (BNS) a lansat, vineri, un proiect european de peste 18 milioane de lei care urmăreşte instruirea, la nivel naţional, a sindicatelor şi patronatelor pentru accesarea de fonduri europene, în special din Fondul Social European, în vederea creşterii calităţii resurselor umane.

Proiectul "Acces la fonduri structurale pentru partenerii sociali" are o valoare totală de 18.437.324 de lei şi îşi propune să faciliteze partenerilor sociali accesul la fondurile europene.

Directorul general de la Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Cristina Zevedei, prezentă la eveniment, a apreciat că proiectul în care s-a angajat Blocului Naţional Sindical va fi util şi pentru instituţia pe care ea o coordonează.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat că în cadrul proiectului se va face o intruire la nivel naţional a reprezentanţilor sindicatelor şi patronatelor privind accesarea fondurilor europene şi în acelaşui timp vor fi identificate nevoile de adaptare şi de formare profesională a companiilor româneşti.

În cadrul proiectului, care se va desfăşura până în septembrie 2012, vor fi identificate nevoile de formare pentru accesarea şi implementarea de fonduri structurale, vor fi organizate seminarii informative cu privire la fondurile structurale, dar şi cursuri de formare profesională pentru scrierea şi implementarea de proiecte finanţate prin FSE sau cursuri de specializare privind managementul financiar sau procedurile contabile de monitorizare şi de raportare.

De asemenea, vor fi deschise opt birouri regionale de consultare, la Cluj, Reşiţa, Craiova, Bucureşti, Alexandria, Constanţa, Braşov şi Bacău, pentru supervizarea modului de gestionare şi implementare a proiectelor finanţate prin Fondul Social European, în care partenerii sociali vor acţiona în calitate de promotor sau partener.

Premierul Emil Boc l-a mandatat, miercuri, pe ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, să bugeteze angajarea a aproximativ 100 de funcţionari care să lucreze în domeniul atragerii fondurilor UE, dacă personalul nu poate fi asigurat prin redistribuire de angajaţi din alte instituţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici