Ministrul Sănătăţii, după ce încă un copil a murit de rujeolă: Vaccinarea e singurul mod de prevenire a bolii/ 310 de cazuri noi de rujeolă, confirmate în ultima săptămână. UPDATE: Dezbaterea, monopolizată de cei care sunt împotriva imunizării

Ministrul Sănătăţii, Florin Bodog, a declarat, vineri, la Craiova, unde s-a înregistrat încă un caz de deces din cauza rujeolei, că vaccinarea este singurul mod prin care se poate preveni îmbolnăvirea, iar o lege în acest sens va intra în dezbatere în Parlament, transmite corespondentul MEDIAFAX.

574 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii, după ce încă un copil a murit de rujeolă: Vaccinarea e singurul mod de prevenire a bolii/ 310 de cazuri noi de rujeolă, confirmate în ultima săptămână. UPDATE: Dezbaterea, monopolizată de cei care sunt împotriva imunizării

Ministrul Sănătăţii, după ce încă un copil a murit de rujeolă: Vaccinarea e singurul mod de prevenire a bolii

Ministrul Sănătăţii a declarat, la Craiova, unde un copil a murit la Spitalul de Urgenţă din oraş din cauza complicaţiilor date de rujeolă, că vaccinarea este singurul mod în care îmbolnăvirea poate fi prevenită, iar legea vaccinării va intra în dezbaterea Parlamentului.

„Vaccinarea este singurul mod prin care se poate preveni boala. În ţară se desfăşoară o campanie de informare. Legea vaccinării va intra în dezbaterea Parlamentului. Sunt foarte mulţi părinţi care îşi manifestă îngrijorarea cu privire la faptul că în colectivităţile în care merg copiii lor ar putea să apară copii nevaccinaţi care să pună în pericol viaţa şi sănătatea copiilor lor ”, a spus ministrul Florin Bodog.

Acesta a precizat că 110.000 de doze de vaccin ROR au fost distribuite în ţară, iar acum ministerul este în curs de a achiziţiona o cantitate de peste 300.000 doze pentru a asigura necesarul.

O fetiţă de patru luni a murit în urma complicaţiilor rujeolei, boală pe care ar fi luat-o de la mama ei, o minoră nevaccinată. Acesta este al şaselea deces cauzat de rujeolă în judeţul Dolj şi al 27-lea în ţară, în ultimele luni.

În ceea ce priveşte vaccinul hexavalent, ministrul Sănătăţii a precizat că acesta nu a fost achiziţionat la preţuri mai mari.

„Pentru hexavalent eu am moştenit o procedură de licitaţie care nu a primit viză de control financiar preventiv şi atunci a trebuit să fac o altă procedură şi am făcut una de urgenţă. Însă vreau să precizez faptul că la procedura de urgenţă prin care s-a achiziţionat vaccinul hexavalent am menţinut acelaşi preţ care s-a obţinut în licitaţie, nu s-a modificat cu absolut niciun leu preţul plătit de minister pentru acest vaccin. În această perioadă cumpărăm vaccin hexavalent mai mult datorită faptului că nu exista până la momentul acesta cine să livreze vaccin pentru hepatita B şi atunci s-a modificat schema şi se vaccinează cu hexavalent”, a mai spus Bodog.

Dezbaterea pe legea vaccinării, monopolizată de persoane care sunt împotriva imunizării obligatorii

La dezbaterea publică pe legea vaccinării, care a avut loc vineri, au fost prezenţi doar vorbitori care nu susţin proiectul de lege pentru imunizarea obligatorie. Participanţii la dezbatere au cerut reperezentanţilor ministerului Sănătăţii prezenţa grupului de lucru care a realizat acest proiect.

"Nouă, părinţilor, ni se reproşează că nu avem studii medicale, dar de unde ştim că cei care au realizat acest proiect de lege au studii medicale? Nu ştim cine sunt membri grupului de lucru care au făcut parte din grupul de lucru pentru acest proiect. Poate nu ştie nici Ministerul Sănătăţii cine l-a elaborat. Am un copil pe care nu l-am vaccinat nu pentru că sunt prost informat. Am citit site-uri, prospectele vaccinurilor, am citit studii, tratate de imunologie ca să mă informez. Dar ceea ce m-a convins pe mine să nu îmi vaccinez copilul sunt două aspecte: companiile farmaceutice, care nu îşi asumă în scris răspunderea legală pentru siguranţa vaccinurilor. Producătorii de vaccinuri ne spun că sunt sigure, sunt ok. Daţi-mi în scris că sunt sigure şi atunci o să am încredere să îmi vaccinez copilul", a explicat George Stoian, părintele unui copil nevaccinat.

Tot în timpul dezbaterii publice, vorbitorii au cerut reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii transparentizarea impactului bugetar pe care această lege ar putea să o aibă.

"Legea a fost croită prost. Nu se cunoaşte impactul economic al acestui proiect. Am înaintat, în data de 21 aprilie 2017 către ministerul Sănătăţii, o solicitare prin care am cerut să ne transmită care este impactul economic al aplicării acestei legi. Nici până astăzi nu mi s-a răspuns la această adresă. Trebuia să fie aici coordonatorul grupului de lucru, să avem cu cine dezbate. În cuprinsul acestui proiect nu este nicio prevedere prin care să reiasă că statul român va face nişte analize asupra loturilor de vaccinuri care vor fi importante. În continuare, copiii noştri trebuie vaccinaţi cu vaccinuri destinate altor pieţe ale lumii?", a declarat Costel Stanciul, preşedintele Asociaţiei Pro-Consumatori.

În schimb, medicii atrag atenţia asupra necesătăţii existenţei unei legi a vaccinării şi spun că părinţii sunt în marea lor majoritate în favoarea imunizării.

"Istoria omenirii ne dă toate argumentele (pro vaccinare-n.r.). Există o sumedenie de evenimente care s-au petrecut în istoria omenirii şi care astăzi nu se mai petrec. Cum ştiţi, cu toţii vorbim de boli care au ucis milioane de oameni şi care astăzi sunt eliminate sau eradicate. Nu mi s-a părut nici prima dată şi nici acum că este vorba despre o dezbatere de ambele părţi. Nu pot face faţă doi-trei oameni la ţipete, urlete şi vorbit zece dintr-o dată. Nu poate fi o dezbatere atunci când nu există un dialog direct, iar atunci când se încearcă un răspuns, care poate să fie neplăcut, dar asta este, nu avem toţi aceeaşi părere, acesta nu este ascultat", a afirmat Adriana Pistol, epidemiolog.

Reprezentanţii ministerului au explicat că toate propunerile strânse în timpul dezbaterilor publice vor fi evaluate de către grupul de lucru care a elaborat proiectul de lege.

"Grupul de lucru care a elaborat legea va analiza toate propunerile transmise până acum şi cu siguranţă va elabora şi va finaliza un proiect de lege mult mai bun, astfel încât toţi copii să poate beneficia de acest drept al vaccinării şi de a ne asigura că nu vom mai fi în situaţia de a avea atât de multe cazuri de îmbolnăviri, nu neapărat de rujeolă, dar cu orice altă boală, care poate fi prevenită prin vaccinare", a explicat Amalia Şerban, director general în cadrul Ministerului Sănătăţii.

310 de cazuri noi de rujeolă, confirmate în România în ultima săptămână

310 cazuri confirmate cu rujeolă au fost înregistrate în ţară în ultima săptămână, dintre care 26 de decese, un al 27-lea deces posibil datorat rujeolei fiind în curs de confirmare la Dolj, anunţă, vineri, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până vineri, 26 mai, este de 6. 434. Dintre acestea, 26 sunt decese, respectiv opt în judeţul Timiş, cinci în judeţul Arad, cinci în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş Severin, unul în judeţul Bihor, unul în judeţul Călăraşi, unul în judeţul Satu Mare, unul în judeţul Vaslui şi unul în Bucureşti.

Totodată, un al 27-lea deces posibil datorat rujeolei se află în curs de confirmare/infirmare în judeţul Dolj. Este vorba de o fetiţă de patru luni, care a murit la Craiova în urma complicaţiilor rujeolei, boală pe care ar fi luat-o de la mama ei, o minoră nevaccinată.

Cazuri de rujeolă s-au înregistrat în 40 de judeţe, cele mai multe fiind în judeţul Timiş, respectiv 1.065 de cazuri, Caraş Severin, 1.045 de cazuri şi Arad, 896 de cazuri.

Numărul cazurilor de rujeolă este astfel cu 300 mai mare, până pe 19 mai fiind confirmate 6.124 de cazuri.

Ministrul Sănătăţii a declarat, la Craiova, că vaccinarea este singurul mod în care îmbolnăvirea poate fi prevenită, iar legea vaccinării va intra în dezbaterea Parlamentului.

„Vaccinarea este singurul mod prin care se poate preveni boala. În ţară se desfăşoară o campanie de informare. Legea vaccinării va intra în dezbaterea Parlamentului. Sunt foarte mulţi părinţi care îşi manifestă îngrijorarea cu privire la faptul că în colectivităţile în care merg copiii lor ar putea să apară copii nevaccinaţi care să pună în pericol viaţa şi sănătatea copiilor lor ”, a spus ministrul Florin Bodog.

Acesta a precizat că 110.000 de doze de vaccin ROR au fost distribuite în ţară, iar acum ministerul este în curs de a achiziţiona o cantitate de peste 300.000 doze pentru a asigura necesarul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici