Ministerul Educaţiei a publicat pe site modelele de subiecte pentru evaluarea naţională şi examenul de bacalaureat din 2012

Modelele de subiecte pentru disciplinele şi competenţele de la evaluarea naţională şi examenul de bacalaureat din 2012 au fost publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei.

2702 afișări
Imaginea articolului Ministerul Educaţiei a publicat pe site modelele de subiecte pentru evaluarea naţională şi examenul de bacalaureat din 2012

Minsterul Educaţiei a publicat pe site modelele de subiecte pentru evaluarea naţională şi examenul de bacalaureat (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a publicat luni pe site-ul Ministerului Educaţiei modelele de subiecte pentru examenele naţionale din anul 2012, conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale de la clasa a VIII-a şi a bacalaureatului.

Modelele de subiecte, publicate la adresa subiecte2012.edu.ro, sunt însoţite de precizări privind scopul evaluării, statutul disciplinei, structura subiectelor, competenţele ce vor fi evaluate, detaliile privind evaluarea, inclusiv baremele de evaluare şi de notare, se arată într-un comunicat de luni al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

La evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a, CNEE a elaborat modelele de subiecte pentru Limba şi literatura română şi Matematică, precum şi pentru Limba şi literatura maternă (şase discipline).

De asemenea, MECTS a prezentat pentru examenul de bacalaureat 2012 un ghid privind desfăşurarea probelor A şi B (de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi în limbile materne), a probei C (de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată în liceu) şi a probei D (de evaluare a competenţelor digitale).

Pe site-ul MECTS sunt publicate modele de subiecte pentru toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, dar şi pentru probele scrise, respectiv Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă (şapte discipline), Matematică, Istorie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie şi pentru cele cinci discipline socio-umane (Economie, Filosofie, Logică şi argumentare, Psihologie, Sociologie).

Pentru proba C sunt publicate modele structurate în funcţie de conţinutul probei: înţelegerea unui text audiat, proba scrisă şi proba orală, corespunzătoare celor zece limbi de circulaţie internaţională studiate în liceu. Sunt publicate şi traduceri ale modelelor de subiecte în limbile minorităţilor naţionale.

Totodată, pentru a uşura accesul către modelele de subiecte din anii anteriori au fost create linkuri speciale în acest sens, acelaşi sistem fiind utilizat şi pentru subiectele, respectiv baremele de evaluare şi notare din sesiunile anterioare.

În plus, Ministerul Educaţiei atenţionează că modelele sunt orientative şi au ca scop familiarizarea elevilor şi a profesorilor cu tipul de subiecte, precum şi cu nivelul de dificultate al acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici