Mitinguri de solidaritate cu Guvernul ungar, în Covasna şi Harghita

Sute de persoane au participat, sâmbătă, în mai multe oraşe din judeţele Covasna şi Harghita, la mitinguri de solidaritate cu Guvernul Ungariei.

485 afișări
Imaginea articolului Mitinguri de solidaritate cu Guvernul ungar, în Covasna şi Harghita

Viktor Orban (Imagine: Balazs Attila/Mediafax Foto)

  • Covasna: Peste 600 de persoane au ieşit în stradă

Peste 600 de persoane au participat, sâmbătă seară, la manifestaţiile organizate de PCM în oraşele Sfântu Gheorghe, Baraolt, Târgu Secuiesc şi Covasna, în semn de solidaritate cu Guvernul Ungariei.

La Sfântu Gheorghe, peste două sute de persoane au participat la manifestaţia organizată de PCM în semn de solidaritate cu Guvernul Ungariei.

Manifestanţii s-au adunat, începând cu ora 17.00, în Parcul Elisabeta din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, cu steaguri secuieşti şi maghiare, iar unii au avut lumânări în mâini.

Printre manifestanţi s-au numărat lideri locali şi judeţeni ai PCM, între care preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, sau cel al PCM Sfântu Gheorghe, Balint Jozsef.

Manifestaţia s-a terminat în jurul orei 18.00.

Acţiuni similare au fost organizate şi în alte oraşe din judeţul Covasna, la Baraolt participând aproximativ 200 de persoane, la Covasna - circa 100, iar la Târgu Secuiesc - în jur de 150.

  • Harghita: Peste 500 de persoane au participat la mitingurile de solidaritate

Peste 500 de persoane au participat, sâmbătă seară, la mitingurile de solidaritate cu premierul ungar, Orban Viktor, organizate în Miercurea Ciuc, Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc, condamnând presiunile internaţionale la adresa statului vecin.

La ora 17.00, în faţa Consulatului Republicii Ungare din Miercurea Ciuc s-au adunat aproximativ 150 de membri ai PCM şi simpatizanţi ai puterii de la Budapesta, la Odorheiu Secuiesc au manifestat aproximativ 200 de persoane, iar la Gheorgheni circa 150.

Aceste manifestări au început cu intonarea imnului Ungariei, participanţii ţinând în mâini lumânări aprinse şi drapelele statului vecin şi ale maghiarilor de pretutindeni, iar apoi s-au ţinut discursuri, manifestările încheindu-se cu imnul secuilor.

"Dacă nu am putut să mergem la Budapesta, am venit în faţa Consulatului Ungariei să-l sprijinim pe premierul Ungariei, Orban Viktor, care este atacat din mai multe părţi şi vrem să-i fim alături sufleteşte", a declarat primarul oraşului Băile Tuşnad, Albert Tibor (PCM), care a particpat la mitingul de solidaritate din Miercurea Ciuc.

Primarul PCM al municipiului Gheorgheni, Mezei Janos, a declarat că locuitorii oraşului sunt alături de premierul ungar, căruia îi urează "multă putere, ca să ducă la bun sfârşit ceea ce a început".

Aflat la Odorheiu Secuiesc, preşedintele PCM, Szasz Jeno, a declarat că, prin acest miting, participanţii au dorit să fie alături de preşedintele Ungariei, de Guvernul ungar şi de majoritatea parlamentară din statul vecin, care au avut curajul să ia măsuri de protejare a propriei populaţii în plină perioadă de criză.

"Făcând o paralelă între România şi Ungaria, ambele ţări trecând prin perioade foarte grele, de criză economică şi financiară, în timp ce în România - pentru a fi aproape de criteriile de convergenţă, respectiv de deficitul bugetar - s-au tăiat salariile în învăţământ, sănătate, administraţie publică, cultură, s-au impozitat pensiile mici şi s-a majorat TVA, în Ungaria, în loc ca oamenii să fie sancţionaţi din cauza crizei, au fost protejaţi de măsurile Guvernului care a preferat să impoziteze băncile şi hipermarketurile aflate în mâinile străinilor. Mai mult, cursul valutar în cazul unui milion de familii care au contractat credite pentru locuinţe a fost îngheţat, acestea plătind ratele la cursul de 180 de forinţi pentru un franc elveţian şi nu la peste 240 de forinţi cât este în prezent", a delarat Szasz Jeno.

Preşedintele PCM a afirmat că aceia care "vor să globalizeze lumea" sunt deranjaţi de curajul manifestat de Guvernul Ungariei.

"Dacă Orban Viktor reuşeşte prin aceste măsuri, este posibil ca modelul propus de el să fie preluat şi de alte ţări şi atunci globaliştii pierd teren. Tocmai de aceea, FMI, prin toate instituţiile prietene lui, s-a revoltat împotriva Ungariei. Asta este diferenţa între România şi Ungaria", a adăugat Szasz Jeno.

Zeci de mii de oameni au manifestat, în 2 ianuarie, la Budapesta, faţă de noua Constituţie ungară, afirmând că subminează democraţia în timp ce guvernul sărbătoreşte intrarea acesteia în vigoare printr-o ceremonie, transmitea AFP.

Organizatorii manifestaţiei desfăşurată sub denumirea "Va fi din nou republică" indicau că aproape 100.000 de persoane s-au adunat pe una dintre principalele artere ale capitalei ungare.

Numele evenimentului făcea referire la una dintre dispoziţiile din noua Constituţie intrată în vigoare la 1 ianuarie care înlocuieşte denumirea de "Republica Ungară" cu simpla "Ungaria".

Manifestanţii scandaseră sloganuri împotriva guvernului condus de premierul Viktor Orban şi au purtat pancarte pe care scria: "Destul!", "Dictatura lui Orban!", "Orbanistan!", în timp ce membrii guvernului şi preşedintele Pal Schmitt soseau la ceremonia organizată la Opera din Budapesta cu ocazia intrării în vigoare a noii Constituţii.

Legea fundamentală, adoptată datorită majorităţii de două treimi a partidului Fidesz al lui Viktor Orban, a adus critici din partea Uniunii Europene, şefului diplomaţiei americane Hillary Clinton şi Amnesty International.

Criticii reproşează noii Constituţii că limitează puterile Curţii Constituţionale, ameninţă pluralismul presei şi pune capăt independenţei justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici