Miza referendumului: cine controlează Bucureştiul controlează România

Referendumul local care va avea loc în Bucureşti la 19 iunie, primul de acest fel, are o miză enormă. Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a decis miercuri seară, pe 13 aprilie, că pe 19 iunie va fi organizat un referendum prin care bucureştenii se vor pronunţa dacă sunt de acord sau nu cu dis­pariţia funcţiilor de primar de sector aleşi de cetăţeni şi a consiliilor locale de sector.

171 afișări
Imaginea articolului Miza referendumului: cine controlează Bucureştiul controlează România

Miza referendumului: cine controlează Bucureştiul controlează România (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Efectul principal al unui "da" majoritar va fi că bugetele cumulate ale sectoarelor - 1 mld. euro în 2010 - vor trece la bugetul Municipiului care se apropie şi el de 1 mld. euro, iar puterea în Bucureşti se va concentra în mâna unui om - primarul general - şi a unui singur consiliu - cel al Muncipiului Bucureşti (CGMB). În locul sectoarelor ar urma să fie organizate mai multe departamente care doar să administreze poli­ticile stabilite la nivelul Primăriei Generale.

Poziţiile de primar general al Capitalei şi de primari de sectoare au fost dintotdeauna extrem de puternice. Traian Băsescu a venit la Cotroceni din poziţia de primar general şi a câştigat două mandate prezidenţiale. Actualul primar general, Sorin Oprescu, ar putea fi bine poziţionat pentru Cotroceni.

Primarii de sectoare sunt puternici şi ca influenţă politică, şi ca bani. Primarul sect. 3, Liviu Negoiţă (PDL), a fost la un pas de a ajunge prim-ministru, în 2009. Primarul sect. 2, Nicolai Onţanu, se află la vârful UNPR, o nouă structură politică din care fac parte mulţi oa­meni plecaţi de la PSD, primarul sect. 1, An­drei Chiliman, este unul dintre cei mai in­flu­enţi oameni din PNL. De asemenea, pri­ma­rul sect. 5, Marian Vanghelie, conduce os­ti­lităţile la Bucureşti din partea PSD, are o po­ziţie puter­nică în partid şi a avut un cuvânt greu de spus în ultimele alegeri pentru şefia parti­dului. Cristian Popescu-Piedone este prim-vice­pre­şedinte al PC şi ţinteşte funcţia de primar general din partea Uniunii Stângii Liberale, noua entitate care alătură PNL de PSD.

Toţi sunt puternici în politică, dar şi în cercurile de afaceri. Bucureştiul, care înseam­nă un buget total de venituri de 2 mld. euro anual şi creează circa 25% din PIB-ul Ro­mâ­niei, este o miză enormă pentru că cine contro­lează Bucureştiul controlează România.

Citeşte mai multe despre miza referendumului pentru Capitală pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici