Moaştele Sfântului Dimitrie au fost aşezate în baldachinul de lângă Catedrala Patriarhală

  • Moaştele Sfântului Dimitrie au fost scoase duminică dimineaţa în procesiune şi aşezate în baldachinul de lângă Catedrala Patriarhală din Capitală, spre închinare credincioşilor.
636 afișări
Imaginea articolului Moaştele Sfântului Dimitrie au fost aşezate în baldachinul de lângă Catedrala Patriarhală

Moaştele Sfântului Dimitrie au fost aşezate în baldachinul de lângă Catedrala Patriarhală

Sărbătoarea Sfântului Dimitrie a început duminică dimineaţa, când sfintele moaşte ale Sfântului Dimitrie au fost scoase în procesiune şi aşezate spre închinare credincioşilor în baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale, anunţă basilica.ro, agenţia de ştiri a Patriarhiei Române.

Procesiunea a fost condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Pelerinii se pot închina şi la moaştele Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie. Toate raclele sunt acoperite cu geam transparent şi dezinfectate de voluntari după fiecare închinător.

Potrivit Patriahiei, credincioşii din municipiul Bucureşti care doresc să se închine la Sfintele Moaşte, o pot face în următoarele condiţii: accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aştepta una în spatele celeilalte, păstrând distanţa de 1,5 m între ele, pe trotuarul cu un culoar unic de acces vor fi trasate marcaje de staţionare pentru facilitarea păstrării acestei distanţe, pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi respectarea normelor igienico-sanitare, se va crea un flux unic de circulaţie a credincioşilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieşire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie, iar voluntarii prezenţi, care vor purta permanent măşti de protecţie şi mănuşi, vor oferi credincioşilor materiale de dezinfectare şi igienă.

De asemenea, au fost luate şi alte măsuri, printre care renunţarea la procesiunea „Calea Sfinţilor” la care participau foarte mulţi preoţi şi credincioşi, reducerea numărului de clerici slujitori şi cântăreţi bisericeşti la toate slujbele sărbătorii, reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaşte spre închinare la doar 3 zile (25-27 octombrie) şi protejarea raclelor cu moaştele Sfinţilor cu un material care va permite o permanentă igienizare.

Duminică, între orele 9.00-12.30, este oficiată Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale.

Reintroducerea Sfintelor Moaşte în Catedrala Patriarhală se va face la sfârşitul zilei de 27 octombrie 2020, după închinarea ultimului credincios, a anunţat Patriarhia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici