MOTIVARE: Bărbatul care a accidentat un poliţist la Mamaia a mai condus băut şi cu permisul suspendat

Bărbatul care a accidentat cu maşina un poliţist pe plaja din Mamaia a mai comis infracţiuni la regimul circulaţiei, conducând fie băut, fie cu permisul suspendat, iar lăsarea lui în libertate ar fi un pericol pentru ordinea publică, motivează magistraţii în decizia de arestare.

600 afișări
Imaginea articolului MOTIVARE: Bărbatul care a accidentat un poliţist la Mamaia a mai condus băut şi cu permisul suspendat

MOTIVARE: Bărbatul care a accidentat un poliţist la Mamaia a mai condus băut şi cu permisul suspendat (Imagine: Liviu Chirica / Mediafax Foto)

Procurorii Parchetului Judecătoriei Constanţa au cerut instanţei arestarea preventivă a lui Vladimir Florian Marin, sub acuzaţiile de ultraj, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa alcoolului şi părăsirea locului accidentului, propunerea fiind însuşită de instanţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În motivarea deciziei Judecătoriei Constanţa se arată că în 22 august, în jurul orei 7.30, în urma unui apel la 112, două patrule formate din poliţişti de la Poliţia staţiunii Mamaia şi jandarmi ai Grupării Mobile de Jandarmi Constanţa au mers pe plaja "Kudos" din Mamaia, unde se reclamase pătrunderea unui autoturism. Ajunşi acolo, ei au constatat că sesizarea se confirmă, pe plajă fiind găsit autoturismul respectiv, iar în apropierea acestuia, pe un şezlong, a fost identificat şoferul, care mirosea a alcool.

Cu acceptul şoferului, poliţistul a mutat maşina de pe plajă şi a parcat-o pe drumul din imediata vecinătate. La solicitarea poliţistului de a se legitima, bărbatul respectiv a trecut pe locul şoferului şi a pornit motorul, demarând în trombă, arată sursa citată.

Surprins de manevra bărbatului, poliţistul s-a agăţat pe plafonul autovehiculului, iar maşina a rulat aproximativ 15-20 de metri în linie dreaptă. La un moment dat, şoferul a virat brusc la dreapta, poliţistul fiind proiectat în portiera din stânga faţă, care era deschisă, iar apoi acesta a rămas pe carosabil.

Inculpatul şi-a continuat deplasarea, a ieşit în bulevardul Mamaia şi la aproximativ 1,5 kilometri, în dreptul Complexului California, a pierdut controlul volanului, a acroşat un indicator rutier şi a ieşit de pe şosea, unde a fost imobilizat de alţi poliţişti.

Procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa a arătat că lăsarea bărbatului în libertate ar genera un sentiment de insecuritate în rândul comunităţii.

"Totodată, organul de urmărire penală arată că necesitatea înlăturării stării de pericol pe care o reprezintă lăsarea în libertate a inculpatului este determinată şi de împrejurarea că cercetarea inculpatului în stare de libertate ar genera un sentiment de insecuritate în rândul comunităţii în cadrul căreia s-au consumat infracţiunile, comunitate care ar avea reprezentarea că organele judiciare care concură la înfăptuirea justiţiei nu acţionează cu suficientă fermitate pentru tragerea la răspundere penală a persoanelor acuzate de comiterea unor fapte antisociale grave, aşa cum sunt şi cele care formează obiectul prezentei cauze", se arată în motivarea Judecătoriei Constanţa.

De asemenea, anchetatorii au cerut să se aibă în vedere faptul că bărbatul a mai încălcat în trecut regimul circulaţiei rutiere.

"Se solicită a fi avute în vedere şi circumstanţele care caracterizează persoana inculpatului, respectiv faptul că acesta a mai comis fapte penale la regimul circulaţiei pe drumurile publice, constând fie în conducerea unui autovehicul având permisul de conducere suspendat, fie având în sânge o îmbibaţie alcoolică care depăşeşte limita legală admisă, precum şi o faptă de vătămare corporală din culpă, fapte cu privire la care s-a dispus aplicarea de sancţiuni cu caracter administrativ care privesc persoana inculpatului", se arată în documentul citat.

Procurorul a solicitat să fie luată în considerare şi atitudinea inculpatului faţă de autorităţi, în sensul că, iniţial, a încercat să inducă în eroare oamenii legii cu privire la identitatea sa.

"Analizând actele şi lucrările cauzei, instanţa constată că din probele administrate până în prezent în dosarul de urmărire penală rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit cele trei infracţiuni pentru care este cercetat şi pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani ori mai mare", se precizează în motivarea instanţei.

În declaraţia dată în faţa instanţei, inculpatul a arătat, la rândul său, că seara a plecat cu autoturismul în staţiunea Mamaia, având la el trei sticle cu alcool - una cu absint şi două cu vodcă, şi că a băut sticla de absint şi o sticlă de vodcă deoarece era foarte supărat. El a spus că ştie că s-a îmbătat foarte tare şi că a adormit pe un şezlong, pe plajă, mai departe de locul în care se afla maşina, rezultatul alcoolemiei fiind de doi la mie.

Judecătoria Constanţa a stabilit că lăsarea în libertate a inculpatului ar fi un pericol pentru ordinea publică.

"Din împrejurările săvârşirii faptelor reţinute mai sus în aceste mijloace de probă rezultă cu prisosinţă şi faptul că lăsarea în libertate a inculpatului ar crea un pericol pentru ordinea publică, acesta, cu intenţie, luând la el trei sticle cu alcool tare şi conducând autoturismul în care avea cele trei sticle, apoi consumând două sticle, în condiţiile în care nu ar fi trebuit să ia cu el sticlele de alcool deoarece a plecat cu autoturismul. Ar fi trebuit să lase autoturismul acasă dacă avea intenţia să bea 2 sticle cu alcool foarte tare pentru a uita de supărare, asa cum s-a exprimat personal inculpatul", se mai arată în motivarea Judecătoriei.

Totodată, instanţa a arătat că nu poate lua în considerare argumentul apărătorului inculpatului în sensul că agentul de poliţie ar avea vreo vină, deoarece în momentul neaşteptat al pornirii de pe loc a autoturismului de către inculpat agentul se afla în dreptul volanului, iar portiera stânga era deschisă şi îl flanca pe agent.

"Este evident că inculpatul, în aceste împrejurări reprezintă, un pericol pentru ordinea publică, intrând şi pe plajă cu autoturismul, deci nerespectând normele la circulaţia rutieră, şi plecând de acasă cu intenţia declarată de a consuma alcool de supărare, deşi conducea un autovehicul", precizează sursa citată.

Astfel, Judecătoria Constanţa l-a arestat preventiv pe Vladimir Florian Marin pe o durată de 30 de zile, din 23 august şi până în 21 septembrie inclusiv, decizia putând fi contestată în 48 de ore de la pronunţare, la instanţa superioară.

Vladimir Florian Marin are 31 de ani, este din Constanţa şi este navigator.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici