Motivarea instanţei în cazul Şerban Huidu: Cum a explicat fostul realizator TV impactul fatal

Autoturismul Dacia Logan lovit de maşina condusă de fostul realizator TV Şerban Huidu, condamnat la închisoare cu suspendare în urma accidentului din octombrie 2011, soldat cu trei morţi, s-a rotit de două ori în aer, potrivit declaraţiilor martorilor incluse în motivarea Judecătoriei Braşov.

4544 afișări
Imaginea articolului Motivarea instanţei în cazul Şerban Huidu: Cum a explicat fostul realizator TV impactul fatal

Şerban Huidu (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)

Potrivit declaraţiilor martorilor incluse în motivarea sentinţei Judecătoriei Braşov, instanţă care, în iunie, l-a condamnat pe Şerban Huidu la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, autoturismul Dacia Logan în care se aflau trei persoane - Ştefan Lungu Balog, Magda Drăghici şi Ioan Garbis - s-a rotit de două ori în aer în urma impactului cu maşina de teren condusă de fostul realizator TV, apoi a căzut pe carosabil.

Astfel, o femeie care se afla la volanul unui autoturism Renault Trafic care se deplasa în spatele Daciei Logan a relatat că în 16 octombrie 2011, în jurul orei 11.00, a plecat din municipiul Braşov spre municipiul Constanţa, iar la un moment dat, pe drum, s-a uitat la vitezometru şi a observat că circula cu 70 km/h, fiind depăşită regulamentar de un autoturism Dacia Logan roşu, care a intrat apoi pe banda sa.

Ea a mai spus că deşi afară ningea carosabilul nu era acoperit cu zăpadă, ci doar cu mâzgă, nu aluneca, iar temperaturile erau pozitive, se mai arată în motivarea instanţei.

"După ce au început să urce, urmând o curbă la stânga, a observat ieşind brusc pe sensul său de mers un autoturism de teren care circula din sens opus şi care s-a izbit frontal cu autoturismul de culoare roşie, care circula în faţa sa şi pe care, deşi a depăşit-o, nu l-a pierdut din câmpul vizual. Martora a declarat că percepţia sa a fost că autoturismul de teren care a venit de pe contrasens a ieşit în decor, în partea stângă a sensului lui de deplasare, observându-l ieşind drept, fără a schiţa vreun viraj. În urma impactului martora a observat cum autoturismul de culoare roşie a fost ridicat aproximativ la înălţimea maşinii în care se afla şi s-a rostogolit în aer, moment în care a frânat şi a aşteptat ca acesta să cadă", se mai precizează în documentul citat.

De asemenea, o altă martoră, aflată în maşina Renault Trafic a spus, potrivit motivării, că "autoturismul de teren a venit drept spre sensul lor de mers, neîncercând să revină pe bandă, după care a intrat în coliziune cu autoturismul marca Dacia Logan de culoare roşie care s-a rotit de două ori în aer, după care a căzut în afara părţii carosabile, pe partea dreaptă a sensului lor de mers".

La rândul său, Şerban Huidu a declarat magistraţilor că în dimineaţa de 16 octombrie 2011, drumul nu era aglomerat, nu se circula în coloană pe niciunul din sensurile de mers, iar afară fulguia, carosabilul fiind acoperit cu mâzgă.

El se deplasa dinspre Predeal spre Braşov, în maşina sa aflându-se soţia sa, cei doi copii minori şi bona acestora. În faţa lui circula un autoturism Volvo, condus de cumnatul lui. Când a ajuns în zona localităţii Timişul de Sus, la începutul unei pante, înainte de o curbă la dreapta, a simţit că autoturismul pe care îl conducea a început să derapeze şi să intre pe contrasens şi, deşi a încercat să readucă autoturismul pe traiectoria iniţială, nu a reuşit, ciocnindu-se cu un autoturism de culoare roşie care circula din sens opus.

"Inculpatul a menţionat că nu poate preciza viteza de rulare a autoturismului pe care îl conducea şi nici nu poate aprecia viteza autoturismului care venea din sens opus şi cu care a intrat în coliziune. Inculpatul a mai precizat că, anterior accidentului, soţia sa s-a întors în spate către copii, moment în care crede că s-a uitat şi el spre soţia sa, fără însă a pierde din câmpul vizual drumul", se arată în motivarea sentinţei.

Vina pentru producerea accidentului revine în totalitate lui Huidu

Vina pentru producerea accidentului în care a fost implicat Şerban Huidu, soldat cu moartea a trei persoane, aparţine "în totalitate" fostului realizator

Potrivit motivării sentinţei Judecătoriei Braşov, "instanţa a apreciat că revine în totalitate inculpatului culpa în producerea accidentului, accident care nu putea fi evitat decât de inculpatul Şerban Huidu", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, din cuprinsul expertizei criminalistice făcută de Laboratorul Interjudeţean de Expertize Criminalistice Braşov a reieşit că autoturismul Mercedes Benz ML 350 condus de Huidu "nu a intrat pe contrasens urmare a derapării, în condiţiile în care viteza probabilă cu care s-a intrat în curbă era inferioară vitezei care ar fi condus la derapare".

Conform motivării, maşina condusă de Şerban Huidu a intrat pe contrasens întrucât fostul realizator TV a pierdut din raza vizuală şoseaua, întorcând pentru câteva secunde capul spre bancheta din spate, unde se aflau cei doi copii ai săi şi bona acestora.

"Această teză este susţinută de probatoriul testimonial administrat, martora Cristina Maria Huidu precizând că în momentele imediat anterioare accidentului era, la rândul său, întoarsă în spate. De asemenea, martora a precizat că autoturismul Mercedes Benz ML 350 rula cu o viteză aproximativă de 70 km/h, menţionând că a observat că în momentul impactului roţile acestuia nu erau virate, realizând acest aspect după felul în care autoturismul a ieşit din curbă", se arată în motivarea sentinţei Judecătoriei Braşov.

De altfel, şi procesul-verbal de cercetare la faţa locului a confirmat că autoturismul de teren a fost găsit perpendicular pe axul drumului pe sensul opus de mers.

"În consecinţă, pierzând din raza sa vizuală partea carosabilă, inculpatul nu a virat suficient pentru a păstra autoturismul pe banda sa, maşina pătrunzând pe contrasens, unde s-a ciocnit frontal cu autoturismul marca Dacia Logan", se mai arată în documentul citat.

Judecătorii au considerat că vina lui Huidu "se apropie totuşi de pragul minim, fiind în situaţia paradoxală în care un nivel relativ redus de culpă a determinat consecinţe extrem de grave".

Judecătorii au ţinut cont şi de atitudinea manifestată de Şerban Huidu pe parcursul întregii proceduri, fiind pe deplin conştient de consecinţele faptelor sale pe care a înţeles să şi le asume.

Astfel, deşi el avea dreptul să conducă un autovehicul până la finalizarea procesului penal putând solicita instanţei sau organelor de urmărire penală o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, nu a uzat de acest drept.

În iunie 2012, fostul realizator TV Şerban Huidu, trimis în judecată pentru ucidere din culpă în urma accidentului soldat cu trei morţi, în octombrie 2011, a fost condamnat de Judecătoria Braşov, la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Atât procurorii, cât şi avocaţii familiilor victimelor au cerut condamnarea lui Huidu la închisoare cu executare, în timp ce avocaţii fostului realizator TV au solicitat circumstanţe atenunante şi o pedeapsă neprivativă de libertate.

La primul termen al procesului, care a avut loc la Judecătoria Braşov, soţia şi fiul uneia dintre victime, Ştefan Lungu Balogh, au cerut daune în valoare totală de 400.000 de euro. Soţia şi fiul lui Ştefan Lungu Balogh s-au constituit părţi civile diferite în acest proces, cerând fiecare, drept daune morale, câte 200.000 de euro. De asemenea, fiica unei alte victime a accidentului, Magda Drăgici, a solicitat ca fostul realizator TV să îi acorde daune morale şi materiale de 400.000 de euro.

La jumătatea lunii mai, Şerban Huidu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, în urma accidentului soldat cu trei morţi produs în octombrie 2011 zona localităţii Timişul de Sus din judeţul Braşov.

În urma accidentului provocat de Huidu şi-au pierdut viaţa Ioan Garbis, Magda Drăghici şi Ştefan Lungu Balogh, cei trei fiind colegi la o firmă din Braşov. În 16 octombrie 2011, ei se îndreptau cu un autoturism Dacia spre Aeroportul Otopeni. Şerban Huidu circula dinspre Capitală spre Braşov, iar la ieşirea din localitatea Timişul de Sus, într-o zonă în care sunt curbe, a intrat cu maşina pe contrasens şi a izbit autoturismul Dacia în care se aflau cele trei persoane. Huidu se afla în maşină împreună cu soţia sa, cu cei doi copii în vârstă de doi şi patru ani şi cu bona acestora.

Potrivit concluziilor expertizei tehnice, la momentul accidentului maşina condusă de Şerban Huidu rula cu 87 de kilometri la oră, în condiţiile în care limita de viteză era de 50 de kilometri la oră, şi a intrat total pe contrasens.

"Huidu putea preveni producerea accidentului dacă şi-ar fi păstrat banda de circulaţie. Starea de pericol s-a declanşat în momentul în care Şerban Huidu a pătruns pe contrasens. Nu s-a putut stabili dacă putea sau nu să evite producerea accidentului", potrivit concluziilor expertizei tehnice ale cărei rezultate au fost transmise, în 23 martie 2012, Parchetului.

Expertiza stabileşte că accidentul a avut loc pe sensul opus celui de pe care venea maşina condusă de Şerban Huidu, el fiind cel care a intrat pe contrasens, în timp ce şoferul celeilalte maşini implicate în accident, un Logan, nu a avut nicio vină, circula corect şi n-a tăiat curba, maşina vedetei TV apărându-i brusc în faţă. Conform expertizei, Loganul rula cu 40 de kilometri la oră.

După accidentul rutier din octombrie 2011, Huidu a fost supus unei expertize medico-legale. Medicii legişti au comunicat ulterior Parchetului Judecătoriei Braşov concluziile expertizei în cazul lui Huidu, care a relevat faptul că acesta era apt să conducă în 16 octombrie 2011 când a produs accidentul rutier din Timişul de Sus.

În 24 octombrie 2011, printr-un mesaj postat pe blogul personal, Şerban Huidu a anunţat că nu va mai prezenta emisiunea "Cronica Cârcotaşilor" de la Prima TV şi că se retrage din viaţa publică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici