MS: Cei care vin din ţările afectate de virusul gripal şi au simptomele bolii, să meargă la spital

Comitetul de Coordonare al Ministerului Sănătăţii (MS) a lansat, joi, un apel ca toate persoanele care au fost în ţările afectate de circulaţia noii tulpini de virus gripal şi care prezintă febră de 39-40 de grade şi simptome respiratorii să meargă urgent în orice secţie de infecţioase.

40 afișări
Imaginea articolului MS: Cei care vin din ţările afectate de virusul gripal şi au simptomele bolii, să meargă la spital

MS: Cei care vin din ţările afectate de virusul gripal şi au simptomele bolii, să meargă la spital (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Comitetul de Coordonare de la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a reunit din nou, joi, pentru a analiza datele epidemiologice recente de la nivel internaţional referitoare la cazurile de îmbolnăvire prin gripa umană cu noua tulpină de virus, având în vedere că OMS a decis trecerea la faza 5 de alertă. Acest lucru înseamnă că acelaşi virus identificat a produs epidemii la nivel de comunitate în cel puţin două ţări dintr-o regiune OMS.

Conform reglementărilor OMS, Ministerul Sănătăţii a distribuit o cantitate de medicamente antivirale, suficientă pentru tratamentul a mii de cazuri, către nouă spitale de boli infecţioase, respectiv, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş" şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof.dr. Matei Balş", ambele din Capitală, şi către spitalele de boli infecţioase din centrele universitare: Cluj, Timişoara, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş, Braşov şi Constanţa.

Comitetul a recomandat din nou populaţiei, respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală, în special spălatul pe mâini. Totodată, în caz de tuse sau strănut, se recomandă folosirea manşetei sau a umărului în locul batistei şi evitarea automedicaţiei. O altă recomandare vizează evitarea călătoriilor în zonele afectate (SUA - California, Texas, Kansas, Ontario - şi Mexic).

În cazul în care acestea sunt inevitabile, se recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală.

Potrviit specialiştilor, gripa umană cu noua tulpină de virus nu se transmite prin consumul de carne de porc preparată termic. Simptomele gripei umane cu noua tulpină de virus sunt similare cu cele întâlnite în cazul gripei obişnuite.

În caz de apariţie a unei boli respiratorii acute febrile, trebuie respectate următoarele măsuri: izolarea la domiciliu, purtarea de mască pentru acoperirea atât a gurii cât şi a nasului (inclusiv la domiciliu), anunţarea imediată a medicului de familie, iar în cazul în care medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, trebuie să se prezinte de urgenţă la Camera de gardă a unei unităţi de boli infecţioase (spital de boli infecţioase, secţie de boli infecţioase).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici