Mureş: Grup infracţional specializat în evaziune fiscală, destructurat. Prejudiciul este de 1,6 milioane lei

O grupare infracţională specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani, care a prejudiciat bugetul de stat cu 1,6 milioane de lei prin intermediul a trei firme din judeţul Mureş care făceau achiziţii intracomunitare de legume şi fructe, a fost destructurată de procurorii DIICOT Târgu Mureş.

251 afișări
Imaginea articolului Mureş: Grup infracţional specializat în evaziune fiscală, destructurat. Prejudiciul este de 1,6 milioane lei

Mureş: Grup infracţional specializat în evaziune fiscală, destructurat. Prejudiciul este de 1,6 milioane lei (Imagine: Gigi Ciuncanu/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă remis, marţi, de DIICOT, în acest caz au fost făcute 20 de percheziţii domiciliare în judeţele Mureş, Bistriţa-Năsăud, Bihor şi Sălaj, pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, care ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 1,6 milioane de lei, din 2012 până în prezent.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării organizate au aprovizionat mai multe firme cu marfă achiziţionată din spaţiul intracomunitar, în valoare de peste 6,8 milioane de lei, prin interpunerea unor societăţi comerciale din judeţul Bistriţa-Năsăud, în perioada 2012 şi până în prezent, prin intermediul a trei societăţi comerciale din judeţul Mureş, controlate de mai mulţi cetăţeni sirieni. Firmele respective funcţionau în principal pentru realizarea scopului ilicit de fraudare a bugetului de stat, respectiv pentru înregistrarea achiziţiilor din spaţiul intracomunitar, solicitate de cetăţenii sirieni şi prin emiterea de facturi către firmele deţinute de aceştia, care, fiind înregistrate în evidenţa contabilă a beneficiarilor reali, permiteau deducerea TVA-lui aferent acestor achiziţii", se arată în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, ulterior, societăţile interpuse nu plăteau TVA aferent vânzărilor fictive către societăţile cetăţenilor sirieni, ajungând să acumuleze datorii semnificative către bugetul de stat, motiv pentru care au fost aduse în stare de insolvenţă de către administratorii de fapt.

Şeful DIICOT Mureş, Alin Lazăr, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că este vorba despre achiziţii intracomunitare de legume şi fructe, percheziţiile fiind derulate luni de procurorii DIICOT Târgu Mureş, alături de inspectori din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate din Mureş, Suceava, Cluj-Napoca şi Oradea.

Potrivit lui Lazăr, tot luni, 15 persoane au fost audiate la sediul DIICOT Târgu Mureş.

"Atât percheziţiile, cât şi audierile au avut loc luni. Mai urmează şi altele. Între persoanele audiate nu se numără cetăţeni sirieni", a declarat Lazăr, potrivit căruia prejudiciul ce va fi stabilit în final ar putea fi mult mai mare.

În acest caz, suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii, acţiunea fiind efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici