Mureş: Membri ai unei grupări de trafic de persoane care a câştigat 100.000 euro din cerşit, reţinuţi

Trei membri ai unei grupări din Mureş specializate în traficul de persoane au fost reţinuţi pentru 24 de ore, după ce ar fi dus la cerşit în Franţa mai mulţi romi, între care copii, de pe urma cărora ar fi câştigat 100.000 de euro, printre suspecţi fiind şi doi preoţi.

434 afișări
Imaginea articolului Mureş: Membri ai unei grupări de trafic de persoane care a câştigat 100.000 euro din cerşit, reţinuţi

Mureş: Membri ai unei grupări de trafic de persoane care a câştigat 100.000 euro din cerşit, reţinuţi (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Poliţia Judeţeană Mureş, lucrătorii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT au făcut şase percheziţii la membrii unei grupări specializate în trafic de persoane, inclusiv minori, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Percheziţiile au fost făcute marţi, iar cei vizaţi sunt membri ai unei familii care ar fi recrutat romi din municipiul Târnăveni pentru a cerşi câte trei luni în Marsilia.

Surse din cadrul anchetei au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că printre persoanele duse la cerşit se află şi copii.

"Membrii grupării ar fi profitat de starea de vulnerabilitate a celor recrutaţi, cărora le-ar fi promis că le asigură cazarea în Franţa, trei mese pe zi şi 1.500 de lei, la întoarcerea în ţară (500 de lei pentru fiecare lună de cerşit)", se arată în comunicat.

În reţea ar fi implicaţi şi doi preoţi din Târnăveni, care "ar fi profitat de teama de divinitate a victimelor şi le-ar fi determinat să depună un jurământ" prin care se obligau să predea membrilor grupării toţi banii obţinuţi din cerşit şi să respecte perioada de recrutare.

Înainte de a le asigura transportul în Franţa, membrii grupării ar fi luat actele de identitate ale victimelor, sub diferite pretexte, astfel încât acestea să nu poată părăsi locurile în erau ţinute.

În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi 3.610 euro şi s-a dispus indisponibilizarea unui autoturism.

De asemenea, au fost puse în executare cinci mandate de aducere, iar trei lideri ai grupării au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind suspectaţi de constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane şi trafic de minori. Ei urmează să fie prezentaţi magistraţilor Tribunalului Mureş, cu propunere de arestare preventivă.

Conform unui comunicat al DIICOT, cele trei persoane reţinute, Paul Grancea, Cerasela Grancea şi Maria Muscă, au constituit, începând din 2009, împreună cu alţi doi suspecţi, "un grup infracţional organizat, cu preocupări pe linia traficului de persoane şi a traficului de minori, în scopul exploatării prin obligarea la practicarea cerşetoriei pe relaţia Franţa".

Potrivit DIICOT, cei doi preoţi implicaţi, care determinau victimele să depună un jurământ prin care se obligau să nu-şi însuşească din sumele obţinute din cerşit, ţineau şi o evidenţă nominală a persoanelor pe care le-au determinat să jure.

În urma activităţii de exploatare a victimelor, membrii grupului infracţional organizat ar fi obţinut peste 100.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici