Mureş: Primarul din Band, Mircea Rus, trimis în judecată pentru plata unor lucrări neexecutate

Primarul din localitatea mureşeană Band, cantautorul Mircea Rus, a fost trimis în judecată, alături de viceprimar şi de alte trei persoane, fiind acuzat că a plătit peste două milioane de lei unei companii pentru lucrări neexecutate, cerând bani de la Ministerul Dezvolării în baza unor acte false.

925 afișări
Imaginea articolului Mureş: Primarul din Band, Mircea Rus, trimis în judecată pentru plata unor lucrări neexecutate

Mureş: Primarul din Band, Mircea Rus, trimis în judecată pentru plata unor lucrări neexecutate (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Ministerul Public, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a primarului comunei mureşene Band, Mircea Rus, pentru abuz în serviciu în formă continuată (şapte acte materiale), uz de fals în formă continuată (şapte acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (trei acte materiale).

De asemenea, au fost trimişi în judecată şi viceprimarul comunei Band, Bartha Domokos şi dirigintele de şantier Ovidiu Focşăneanu, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (şapte acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (şapte acte materiale).

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată şi Nicoleta Pascal, administrator al SC Expert Instal SRL Iaşi, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi Valeriu Berezovschi, director general adjunct al compeniei ieşene, acesta fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, uz de fals în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii arată în rechizitoriu că, în perioada 2009 - 2012, primarul Mircea Rus, ajutat de viceprimarul Bartha Domokos, a accepatat facturi, situaţii şi centralizatoare de lucrări false, precum şi rapoarte ale dirigintelui de şantier Ovidiu Focşăneanu, în baza cărora primăria a plătit nejustificat constructorului din Iaşi suma de 2.252.868 de lei pentru lucrări neexecutate sau bunuri nelivrate şi nefolosite la o investiţie la canalizare.

Totodată, primarul şi viceprimarul ar fi semnat la poziţia "beneficiar" înscrisuri false, întocmite de administratorul companiei din Iaşi, Nicoleta Pascal, în baza cărora s-au solicitat bani de la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile pentru lucrări neexecutate ori bunuri nelivrate.

"Pentru a crea o aparenţă de legalitate, Valeriu Berezoschi a acceptat documente fictive (facturi fiscale, situaţii de lucrări etc.) de la diverse societăţi comerciale subcontractante, care nu au furnizat efectiv bunurile sau nu au prestat toate lucrările facturate în cadrul investiţiei de canalizare, înscrisuri depuse ulterior spre decontare la Primăria comunei Band, judeţul Mureş. În baza acestor înscrisuri fictive, Mircea Rus, în calitate de ordonator principal de credite, a vizat spre decontare facturile fiscale ce includ lucrările neexecutate sau bunurile nelivrate", spun procurorii DNA.

Pentru recuperarea prejudiciului, mai multe bunuri imobile care aparţin Nicoletei Pascal, lui Valeriu Berezovschi şi firmei ieşene au fost puse sub sechestru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş.

În 2012, primarul Mircea Rus a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Tribunalul Mureş, într-un alt dosar, în care era acuzat de săvârşirea a 13 infracţiuni de abuz în serviciu.

Conform anchetatorilor, Mircea Rus, în calitate de primar al comunei Band, şi Adrian Valeriu Rus, angajat al Primăriei, "şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cauzând prin aceasta prejudicii instituţiei publice, totodată obţinând pentru sine şi pentru altul avantaje patrimoniale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici