Muzeul Antipa şi-a deschis porţile pentru oficialităţi. Kelemen: Se ridică la nivelul oricărui muzeu din Europa - GALERIE FOTO

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat joi, la redeschiderea Muzeului Antipa, după modernizarea expoziţiei permanente, că acesta se ridică la nivelul oricărui muzeu din Europa şi că, atunci când există planuri concrete şi consecvenţă, se poate reuşi, inclusiv în perioade de criză financiară.

1441 afișări
Imaginea articolului Muzeul Antipa şi-a deschis porţile pentru oficialităţi. Kelemen: Se ridică la nivelul oricărui muzeu din Europa - GALERIE FOTO

Muzeul Antipa şi-a deschis porţile pentru oficialităţi. Kelemen: Se ridică la nivelul oricărui muzeu din Europa (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

GALERIE FOTO - VEZI CUM ARATĂ NOUL MUZEU DE ISTORIE NATURALĂ

"În 2007, când s-a început acest proiect, erau foarte mulţi sceptici. (...) Dacă avem planuri concrete, dacă ştim ce vrem să facem, dacă suntem consecvenţi, vom reuşi şi în perioade când sunt puţini bani, în perioade de criză financiară", a spus Kelemen Hunor, adăugând că trebuie menţinute, nu oprite investiţiile în cultură, fiind vorba de un "interes naţional".

Ministrul a spus, de asemenea, că este o mare bucurie că pot fi redeschise porţile Muzeului Naţional "Grigore Antipa" din Capitală, "o instituţie foarte importantă şi foarte iubită", înainte să taie panglica şi să viziteze expoziţia permanentă, însoţit de directorul muzeului, Dumitru Murariu.

La vernisajul de joi au mai fost prezenţi şi alţi reprezentanţi ai Ministerului Culturii, printre care subsecretarul de stat Irina Cajal Marin, ambasadorii Chinei, Japoniei şi Croaţiei, reprezentanţi ai ambasadelor SUA, Norvegiei, Spaniei şi Olandei, precum şi ai institutelor culturale francez, polonez, spaniol şi ceh.

Preşedintele Comitetului Naţional al ICOM (International Council of Museums), Virgil Niţulescu, secretar general în Ministerul Culturii în 2007, când s-a decis demararea lucrărilor de renovare şi modernizare a expoziţiei Muzeului Antipa, a spus că instituţia muzeală "are cu siguranţă în lumea întreagă un număr foarte mare de prieteni".

Muzeul de Istorie Naturală "Grigore Antipa" îşi redeschide porţile pentru public sâmbătă, la ora 10.00. După doi ani şi opt luni în care a fost în renovare, muzeul îşi va primi publicul cu o expoziţie adusă la zi, cu o expunere modernă şi tot felul de gadget-uri pentru o vizită interactivă. Biletul de intrare la Muzeul Antipa va fi de 20 de lei, sumă din care se vor practica reduceri pentru pensionari, elevi, studenţi etc.

Lucrările de reabilitare şi modernizare a expoziţiei permanente la Muzeul Antipa au început în februarie 2009, instituţia fiind închisă pentru public şi urmând să fie redeschisă în mai 2010 Însă finalizarea lucrărilor a fost întârziată din mai multe cauze, precum întârzierea tranşelor de fonduri de la Ministerul Culturii şi a unor comenzi din străinătate, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Muzeului Antipa.

Valoarea lucrărilor a fost de 10,9 milioane de euro fără TVA, fiind acoperită în cea mai mare parte de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, dar şi prin fonduri structurale (600.000 de euro). Amenajarea expoziţiei permanente, aşa cum va putea fi văzută de publicul larg de sâmbătă, a fost realizată de Artex Services.

Inaugurarea oficială a Muzeului "Grigore Antipa" în actualul sediu a avut loc în prezenţa Regelui Carol I, a Prinţului Ferdinand şi a Prinţesei Maria, pe 24 mai 1908. Cu această ocazie au fost deschise pentru vizitare 16 săli, dintre care una cuprindea patru diorame biogeografice, create de Grigore Antipa, printre primele realizate în lume şi care, datorită calităţii lor, au servit drept model pentru multe alte muzee din ţară şi străinătate. Dioramele din muzeele de ştiinţele naturii sunt prezentări expoziţionale, ecologice şi biogeografice, în care speciile de plante şi animale sunt montate pe substraturi şi în decoruri care imită mediul lor natural de viaţă.

Actualul patrimoniu al muzeului este format din colecţii zoologice, de minerale şi roci, paleontologice şi etnografice. În urma colectărilor realizate de specialişti din ţară şi străinătate, a donaţiilor şi achiziţiilor, colecţiile muzeului au sporit permanent, astfel că, în prezent, ele cuprind peste 2 milioane de piese, dintre care 2.000 sunt expuse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici