Nati Meir, arestat preventiv în dosarul de corupţie în care este implicat fiul său

Nati Meir a fost arestat preventiv, miercuri, de Tribunalul Galaţi într-un dosar în care este inculpat şi fiul său, Or Meir, arestat, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru fapte de coruptie, Nati Meir fiind deja arestat într-un dosar de înşelăciune.

32 afișări
Imaginea articolului Nati Meir, arestat preventiv în dosarul de corupţie în care este implicat fiul său

Nati Meir, arestat preventiv în dosarul de corupţie în care este implicat fiul său (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Galaţi, Nati Meir, care a fost adus, miercuri, în faţa instanţei, cu propunerea de arestare preventivă, a primit mandat pentru 30 de zile în calitate de făptuitor în acelaşi dosar în care este implicat şi fiul lui, Or Meir, care este acuzat de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă, ambele în formă continuată.

Nati Meir a formulat deja recurs la decizia instanţei, urmând ca acesta să se judece la Curtea de Apel Galaţi.

Într-un comunicat de presă semnat de preşedintele Tribunalului Galaţi, judecătoarea Carmen Sandu, se arată că Nati Meir a pretins 50.000 de euro de la martorul denunţător Georgeta Crăiţă, care se află în detenţie la Galaţi, pentru a determina judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să revoce măsura arestării preventive a acesteia.

Cea de-a doua faptă pentru care pe numele lui Nati Meir a fost emis mandat de arestare preventivă de 30 de zile este pentru că a cerut suma de 65.000 de euro de la aceeaşi femeie şi de la alte patru persoane, cu scopul de a interveni pe lângă magistraţi pentru ca aceştia să le dea pedepse mai blânde şi să-i judece în libertate.

Or Meir a fost prins în flagrant delict în timp ce primea suma de 20.000 de euro, pentru a interveni pe lângă magistraţi cu scopul revocării unui mandat de arestare şi al obţinerii unei pedepse mai blânde într-un proces penal în care este implicată o persoană aflată în detenţie la Galaţi.

Fiul lui Nati Meir a fost reţinut, în 22 aprilie, pe bază de ordonanţă pentru trafic de influenţă. Ulterior, în 23 aprilie, Tribunalul Galaţi a emis mandat de arestare pentru 29 de zile pe numele său.

Marţi, Or Meir a formulat recurs împotriva măsurii de arestare preventivă, care se va judeca în 30 aprilie.

Or Meir este acuzat de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă, ambele în formă continuată.

Nati Meir a fost trimis în judecată în luna februarie, într-un alt dosar, pentru înşelarea a opt persoane, pe care a încercat să le plătească pentru anumite servicii cu bancnote specimen.

La termenul din 10 martie, de la Tribunalului Bucureşti, care judecă dosarul lui Nati Meir, a participat şi fiul acestuia, în vârstă de 19 ani.

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie - octombrie 2009, Nati Meir, "profitând de ascendentul moral pe care îl avea, creat prin poziţiile publice deţinute, respectiv de fost deputat în Parlamentul României şi candidat la Preşedinţia României", i-a indus în eroare pe Filoti Silvian Ilie, Ilinca Ştefan, Dumitru Marius, Florin Drăghici, Radu Pîndici, Mariana Oţetaru, Valentin Bălănescu şi George Mantea, producându-le un prejudiciu total de 444.235 de lei.

Nati Meir s-a prezentat victimelor ca fiind o persoană cu putere financiară, care oferă împrumut sume mari în valută, cu garanţii imobiliare, şi le-a arătat acestora, în momentul încheierii contractelor de împrumut ori pe parcursul derulării acestora, un rucsac plin cu valută falsă.

Totodată, procurorii bucureşteni au decis disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor de către poliţiştii din cadrul IGPR - Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului Capitalei, faţă de Nati Meir şi alte persoane, pentru alte fapte de înşelăciune având în vedere noile fapte descoperite în sarcina acestora, prin care ar fi prejudiciat alte cinci părţi vătămate.

Nati Meir este arestat preventiv din 20 octombrie 2009.

Între timp, fostul deputat a fost condamnat de instanţa Tribunalului Bucureşti, pe 2 martie, la patru ani de închisoare cu executare pentru înşelarea mai multor persoane cărora le promisese locuri de muncă în Israel. În acest dosar, Nati Meir a fost trimis în judecată în 11 decembrie 2006, fiind acuzat de evaziune fiscală, fals intelectual şi înşelăciune în legătură cu încheierea unor contracte de muncă pentru Israel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici