Nereguli grave la Spitalul Judeţean Galaţi. Secţia ATI ar fi sursa infecţiei cu acinetobacter

Comisia Ministerului Sănătăţii care a făcut verificări la spitalul din Galaţi unde a fost depistat un focar de infecţie nosocomială, iar trei pacienţi au fost contaminaţi cu acinetobacter, doi dintre ei murind, a descoperit o serie de nereguli, existând suspiciunea că infecţia a apărut în secţia ATI

728 afișări
Imaginea articolului Nereguli grave la Spitalul Judeţean Galaţi. Secţia ATI ar fi sursa infecţiei cu acinetobacter

Nereguli grave la Spitalul Judeţean Galaţi. Secţia ATI ar fi sursa infecţiei cu acinetobacter (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Şeful Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea, a declarat, vineri, că membrii comisiei care a făcut verificări la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Andrei" Galaţi au descoperit o serie de nereguli.

Potrivit directorului DSP Galaţi, Valentin Boldea, comisia a constatat că în Secţia Anestezie Terapie Intensivă (ATI) perfuzoarele erau depozitate pe jos, neexistând locuri speciale de depozitare, iar traficul este prea mare în spital, acest lucru fiind generat de faptul că ambulatoriul se află acum în reparaţii.

Boldea a precizat că s-au luat probe şi din Secţia ATI, existând suspiciunea că infecţia a apărut în această secţie, şi nu în Secţia de Neurochirurgie, aşa cum s-a crezut iniţial.

"Este posibil ca sursa infecţiei să nu fi fost Neurochirurgia şi să fi pornit de la ATI. Doi dintre pacienţi nici nu au mai ajuns în Neurochirugie, ei au stat numai la terapie intensivă, infecţia apărând la 10 - 14 zile de la momentul operaţiei", a declarat Boldea, referindu-se la cazurile de contaminare cu acinetobacter confirmate deja.

Rezultatele finale ale comisiei de anchetă a Ministerului Sănătăţii sunt aşteptate la începutul săptămânii viitoare.

La Spitalul Judeţean Galaţi există un focar de infecţie nosocomială, trei pacienţi internaţi în Secţia de Neurochirurgie fiind contaminaţi cu această bacterie. Doi dintre pacienţi au murit, iar al treilea, un bărbat de 58 de ani, s-a aflat în stare gravă.

Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a cerut, marţi, declanşarea unei anchete suplimentare la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Andrei" din Galaţi, după apariţia acestui focar de infecţii nosocomiale, iar o echipă de control a ministerului a plecat la Galaţi.

Conducerea Spitalului Judeţean Galaţi a susţinut că infecţia "nu a fost determinantă" în cazul celor doi pacienţi care au murit şi că starea de comă în care se aflau "ar fi dus oricum la deces".

"Infecţia nu a fost esenţială, determinantă, starea comatoasă a celor doi pacienţi ducea oricum la deces", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul medical al Spitalului Judeţean Galaţi, Dorel Firescu.

El a susţinut că neurochirurgii au făcut "acte de eroism" în cazul acestor pacienţi, care la internare "nu aveau nicio şansă".

De asemenea, Firescu a spus că cei trei pacienţi au fost monitorazţi tot timpul şi s-au aflat sub tratament cu antibiotice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici