Nicolăescu: Până la jumătatea anului vom avea un nou pachet ce va include tot ce înseamnă medicament

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, marţi, că până la jumătatea anului ar putea fi realizat un nou pachet care va include tot ce înseamnă medicament, respectiv decontări, preţuri, liste, până atunci fiind luată măsura suspendării exporturilor paralele.

281 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Până la jumătatea anului vom avea un nou pachet ce va include tot ce înseamnă medicament

Eugen Nicolăescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Sperăm ca până la mijlocul acestui an să avem un sistem nou privind decontarea medicamentelor, privind preţul medicamentelor, listele de medicamente. Toate reprezintă un pachet care este în discuţie, în negocieri. Până atunci am luat această decizie de suspendare temporară a acestor exporturi paralele", a spus ministrul Sănătăţii, prezent la lansarea campaniei "De profesie: medic în România".

Eugen Nicolăescu a precizat că, după ce va fi redactat "pachetul medicamentului", vor fi luate măsuri care să nu mai pună bolnavii în situaţia de a nu mai găsi anumite medicamente.

"După aceea, prin măsuri economice, prin măsuri medicale, măsuri administrative vom avea garanţia că medicamentele necesare pentru principalele patologii, pentru principalele programe naţionale, pentru care viaţa omului este în pericol să nu mai lipsească. Sperăm că putem să punem în aplicare aceste noi strategii care să ne ducă la acel obiectiv", a mai spus Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a arătat că 28 de medicamente pentru cancer şi leucemie sunt monitorizate temporar, pentru a evita riscul apariţiei unor disfuncţionalităţi în aprovizionarea farmaciilor şi spitalelor cu aceste produse.

"Aceste 28 de medicamente ar putea avea disfuncţionalităţi în aprovizionare şi noi le considerăm medicamente cu risc de a fi în anumite perioade deficitare şi de accea le monitorizăm", a spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a semnat luni un ordin de suspendare, până la sfârşitul anului, a exportului paralel pentru toate medicamentele oncologice care sunt monitorizate şi care pot fi găsite pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Decizia vine după ce, potrivit ministrului, o farmacie din Ploieşti ar fi cumpărat de la Compania Naţională Unifarm trei medicamente pentru cancer, pe care ulterior le-ar fi exportat.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că, începând din octombrie 2012 şi până în ianuarie 2013, au fost livrate de către Unifarm trei medicamente oncologice, Alkeran, Leukeran şi Purinethol, esenţiale în tratamentul pacienţilor bolnavi de cancer către reţeaua de spitale şi farmacii, cu prioritate în unităţile spitaliceşti care au comandat aceste produse.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC), prin Grupul de Lucru pe Sănătate, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, au lansat marţi campania "De profesie: medic în România"(www.deprofesiemedic.ro), sub sloganul "Toţi pentru medici, medici pentru toţi". Iniţiativa îşi propune să contribuie la soluţionarea uneia dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de sănătate din România - exodul personalului medical din ţară, care afectează starea de sănătate a românilor pe termen lung şi are consecinţe severe asupra economiei naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici