Niculae Marinescu, retras de la conducerea Poliţiei Ilfov şi numit şef la Direcţia Arme din IGPR

Chestor de poliţie Niculae Marinescu a fost eliberat din funcţia de inspector şef al Poliţiei Ilfov, unde fusese numit în urmă cu două săptămâni, şi numit la conducerea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din IGPR.

1023 afișări
Imaginea articolului Niculae Marinescu, retras de la conducerea Poliţiei Ilfov şi numit şef la Direcţia Arme din IGPR

Niculae Marinescu, retras de la conducerea Poliţiei Ilfov şi numit şef la Direcţia Arme din IGPR

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a anunţat, marţi, că Niculae Marinescu a fost eliberat din funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov, prin Ordin al ministrului Afacerilor Interne, începând din 28 ianuarie.

Totodată, şeful Poliţiei Române a dispus ca, începând de marţi 29 ianuarie, Niculae Marinescu să fie împuternicit să îndeplinească atribuţiile funcţiei de director al Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Poliţia Română.

Comisarul şef Florin Raportaru, numit la conducerea Poliţiei Ilfov, în locul lui Niculae Marinescu

"Începând din 29 ianuarie 2013, comisarul şef  Florin Raportaru a fost împuternicit, prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov, ca urmare a eliberării funcţiei prin împuternicirea chestorului de poliţie Niculae Marinescu la Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române", se arată într-un comunicat de presă al MAI.

În 16 ianuarie, Niculae Marinescu fusese numit, prin ordin al ministrului de Interne, Radu Stroe, inspector şef al Poliţiei Ilfov. Din 17 aprilie 2009 şi până în 16 ianuarie, chestorul de poliţie Niculae Marinescu a ocupat funcţia de director general adjunct al Poliţiei Capitalei, pe linie de ordine publică.

Marinescu a fost numit la conducerea IPJ Ilfov după eliberarea din funcţie a lui Emanuel Nica, în urma cercetării disciplinare a acestuia.

Niculae Marinescu a mai fost şef al Direcţiei Arme din Poliţia Română şi a fost cercetat în cazul Gheorghe Vlădan, autorul atacului armat de la salonul de cosmetică din complexul Perla, pe motiv că, din funcţia de şef al Serviciului Arme, îi semnase acestuia permisul de port-armă.

Ulterior, procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti au dispus neînceperea urmăririi penale a lui Niculae Marinescu, după ce au constatat că în anul 2010, când Vlădan a obţinut documentele necesare achiziţionării armei de foc, Marinescu a respectat legea.

Şeful Poliţiei Ilfov, Emanuel Marin Nica, cercetat disciplinar după ce în toamna anului trecut la instituţia condusă de acesta a fost declanşat un control în urma uciderii japonezei Yurika Masuno, a fost eliberat din funcţie în 10 ianuarie.

Adjunctul şefului Poliţiei Române, Viorel Vasile, declara atunci că Emanuel Marin Nica a fost eliberat din funcţie şi pus la dispoziţie, iar fostul adjunct al acestuia, Ionel Lefter, a fost sancţionat cu mustrare scrisă şi mutat la Poliţia Otopeni.

În 7 ianuarie, comisarul şef Ionel Lefter a fost eliberat din funcţia de adjunct al şefului IPJ Ilfov şi mutat pe un post de adjunct la Poliţia Otopeni.

Controlul făcut la IPJ Ilfov a vizat evaluarea managementului în cazul prevenirii criminalităţii stradale, în special infracţiunile comise cu violenţă, mai ales că la nivelul IPJ Ilfov există un număr foarte mare de fapte comise cu violenţă, rămase cu autori necunoscuţi, preciza Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Situaţia de la Ilfov a intrat în atenţia conducerii MAI la scurt timp după moartea japonezei Yurika Masuno, când s-a constatat că Vlad Nicolae se face vinovat şi de alte două crime şi tâlhării, la care se mai adăuga şi molestarea sexuală a unor femei în vârstă, fiind lăsat în libertate atât din indiferenţa poliţiştilor, cât şi a procurorilor ilfoveni.

Vlad Nicolae a fost trimis în judecată pentru uciderea japonezei Yurika Masuno şi a altor două femei, precum şi pentru mai multe tâlhării şi violuri. Acesta este acuzat de trei fapte de omor calificat şi deosebit de grav, cinci fapte de tâlhărie, şapte fapte de viol şi violare de domiciliu, două fapte de lipsire de libertate în mod ilegal, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, loviri şi alte violenţe, precum şi de distrugere.

În acelaşi dosar este judecat şi Gică Ştefănache, ofiţer de poliţie judiciară la Poliţia Oraşului Otopeni la data comiterii faptelor, pentru fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fapte comise de acesta în instrumentarea unui dosar penal înregistrat la Parchetul Judecătoriei Buftea în care era cercetat Vlad Nicolae, fiind acuzat că l-a favorizat pe acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici