Noi detalii în scandalul VIERMILOR găsiţi în laptele pentru elevi: Şcoala nu a respectat procedurile/ Motivul pentru care ancheta este îngreunată

Ancheta declanşată în cazul laptelui cu larve descoperit la o şcoală din Rodna, judeţul Bistriţa-Năsăud, se desfăşoară cu dificultate, după ce instituţia de învăţământ nu ar fi respectat procedurile sanitar-veterinare şi nu a anunţat autorităţile, ci a returnat baxul infestat producătorului.

616 afișări
Imaginea articolului Noi detalii în scandalul VIERMILOR găsiţi în laptele pentru elevi: Şcoala nu a respectat procedurile/ Motivul pentru care ancheta este îngreunată

Noi detalii în scandalul VIERMILOR găsiţi în laptele pentru elevi: Şcoala nu a respectat procedurile/ Motivul pentru care ancheta este îngreunată

Inspectorii sanitar veterinar şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică din Bistriţa-Năsăud care au declanşat, miercuri, anchete după ce la o şcoală din comuna Rodna au fost găsite larve într-un bax cu lapte destinat elevilor.

Anchetele se desfăşoară îngreunat deoarece conducerea şcolii nu a respectat procedurile sanitar-veterinare care se impun în astfel de situaţii şi a returnat baxul cu probleme producătorului.

În plus, autorităţile sanitare veterinare nu au fost anunţate despre acest caz, sesizarea venind din mass-media.

Baxul cu cele 19 cutii de lapte a ajuns la fabrica din Suceava de unde a fost ridicat de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, însă flacoanele cu lapte care s-au spart nu au fost găsite.

„Baxul nu a mai fost găsit, era returnat deşi nu este corect. Avem deja informaţia de la DSVSA Suceava că baxul a ajuns la unitatea de distribuţie, de acolo s-a predat la DSVSA Suceava care va face toate analizele care se impun în continuare – verifică elementele de la data de fabricaţie la perioada la care a fost în depozit, la data la care a ajuns la şcoală. Probabil se va ajunge şi la recoltare de probe din cele 19 flacoane care mai există în în bax. Încercăm să dăm şi de celelalte două flacoane cu lapte care s-au spart pentru că ar fi foarte relevant pentru anchetă, să vedem unde s-a produs fisura, cum de s-au spart. Baxul a fost trimis înapoi, deşi nu ar fi trebuit făcut acest lucru iar compania nu ar fi trebuit să le ridice”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul DSVSA Bistriţa-Năsăud, Ioan Bogolin.

Potrivit acestuia, din toate analizele de până acum, s-a stabilit că infestarea s-a produs în luna septembrie, atunci când a fost produs laptele.

„Este lapte UHT. Se vede că larvele sunt vechi, sunt moarte de o bună perioadă de timp, de trei-patru săptămâni. Continuăm ancheta, dar nu a fost respectat principiul corectitudinii: în situaţia aceasta ar fi trebuit ca produsul să rămână la şcoală şi noi să îi facem analize. Conducerea şcolii a făcut un act de retur, lucru de înţeles până la un moment - pentru că a primit o altă cutie la schimb, dar nu ar fi trebuit returnată cutia respectivă. Problema este că conducerea şcolii nu a ştiut exact care este procedura, dar distribuitorul ştie că nu ar fi trebuit să o retragă”, a mai spus Bogolin.

Autorităţile sanitar-veterinare şi cele de la Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud au declanşat, miercuri, o anchetă după ce într-un un bax cu 21 de cutii de lapte, destinat unor elevi de la Şcoala Gimnazială a Liceului Tehnologic „Florian Porcius” din Rodna au fost descoperite larve în jurul unei cutii cu lapte care s-a spart.

Laptele nu a ajuns la elevi, cadrele didactice sesizând rapid problema şi retrăgând baxul respectiv de la consum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici