Noi proteste faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Traficul rutier, blocat

Peste 200 de persoane protestează, vineri seară, în centrul municipiului Cluj-Napoca, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, blocând timp de apoximativ 20 de minute traficul rutier în faţa Primăriei, unde au scandat lozinci antiguvernamentale şi au cerut demisia Guvernului.

210 afișări
Imaginea articolului Noi proteste faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Traficul rutier, blocat

Noi proteste faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Traficul rutier, blocat (Imagine: Dan Tautan/Mediafax Foto)

Vineri, la ora 19.00, aproximativ 200 de persoane s-au adunat, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având pancarte cu mesaje precum "Avem cu toţii o rană, Roşia Montană", "Vrem natură, nu cianură", "Profitul vostru, protestul nostru", "Avize legale de la ministere penale", "Băsescu, RMGC, aceeaşi mizerie".

Oamenii au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Antonescu Crin, cianurisul cel mai fin", "Demisia", "Jos Guvernul", "Ponta, nu uita, va veni şi vremea ta".

După aproximativ o oră şi jumătate, protestatarii au pornit în marş pe bulevardul Eroilor până la Prefectură, unde transportul troleibuzelor a fost blocat timp de aproximativ 20 de minute, manifestanţii scandând: "Dacă vă pasă, ieşiţi din casă", "România, trezeşte-te".

Participanţii la protest au continuat marşul prin centrul oraşului până în faţa Primăriei, unde s-au aşezat pe carosabil, iar pentru aproximativ 20 de minute au blocat traficul rutier, inclusiv transportul în comun. Ei au scandat: "Nu plecăm", "Dacă vă pasă, ieşiţi din maşină", "Strada e a nostră", "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Jos Guvernul".

Manifestanţii au continuat marşul pe strada Napoca şi s-au reîntors în Piaţa Unirii, blocând din nou traficul rutier pe bulevardul Eroilor.

Unul dintre protestatari, Mihnea Blidariu, solistul trupei Luna Amară, a declarat că politicienilor le este frică de cetăţeni, iar aceştia trebuie să ceară demisia Guvernului, a mai multor miniştri şi a premierului Victor Ponta.

"Roşia Montană a devenit o cauză pentru toată lumea. Facem apel la solidaritate şi să se alăture protestului nostru clasa muncitoare, profesorii, studenţii, galeriile de fotbal şi să ceară demisia Guvernului", a spus Blidariu.

Un alt protestatar, Cornel Vâlcu, le-a cerut protestatarilor "să fie pregătiţi de luni de luptă", iar autorităţilor le-a solicitat retragerea din Parlament a proiectului de lege privind Roşia Montană.

La ora transmiterii acestei ştiri, protestatarii se află pe bulevarul Eroilor, pe care l-au blocat.

În ultimele zile, aproximativ 1.000 de persoane au protestat la Cluj-Napoca faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Proteste faţă de acest proiect au avut loc, în ultimele zile, şi la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, după ce, în 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici