O contabilă şi un inginer din Iaşi, deferiţi justiţiei pentru o fraudă de 1,7 milioane de euro cu fonduri europene

Contabila şi inginerul unei firme din comuna Ion Neculce, judeţul Iaşi, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru o fraudă de 1,7 milioane de euro cu fonduri europene, se arată într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

886 afișări
Imaginea articolului O contabilă şi un inginer din Iaşi, deferiţi justiţiei pentru o fraudă de 1,7 milioane de euro cu fonduri europene

O contabilă şi un inginer din Iaşi, deferiţi justiţiei pentru o fraudă de 1,7 milioane de euro cu fonduri europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

DNA Iaşi a trimis-o în judecată pe Lucreţia Ciobanu, contabil la SC Teoval SRL Războieni din comuna Ion Neculce, împuternicit al administratorului acestei societăţi comerciale, alături de SC Teoval pentru participaţie improprie la infracţiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea fără drept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, participaţie improprie la infracţiunea de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals. SC Teoval a fost acuzată şi de fals în declaraţii.

Procurorii l-au acuzat şi pe Paul Grebinişan, inginer la SC Teoval, de complicitate la participaţie improprie la infracţiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea fără drept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, complicitate la participaţie improprie la infracţiunea de înşelăciune şi fals în declaraţii.

Potrivit rechizitoriului, la 14 ianuarie 2009, Consiliul local al comunei Dăgâţa, judeţul Iaşi, a încheiat cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) contractul de finanţare nerambursabilă, finanţat din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR), în vederea punerii în practică a proiectului intitulat "Alimentare cu apă în sistem centralizat în sat Dagâţa şi sat Mănăstirea, comuna Dagâţa, judeţul Iaşi, construire sistem de canalizare şi staţie de epurare a apelor uzate în satul Dagâţa".

"Cu ocazia derulării acestui proiect, în vederea câştigării licitaţiei organizate de Consiliul local al comunei Dăgâţa (autoritatea contractantă) pentru atribuirea contractului de lucrări, inculpata Ciobanu Lucreţia, în calitate de împuternicit al administratorului SC Teoval SRL, a depus un înscris fals, pretins emis de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Iaşi, din care rezulta, în mod incorect, că SC Teoval SRL nu avea datorii restante către bugetul de stat la data participării la licitaţie. Acest document a fost falsificat de Ciobanu Lucreţia care l-a ataşat documentaţiei de participare la licitaţie după ce l-a autentificat la un notariat public", se precizează în rechizitoriu.

Procurorii mai arată că, Ciobanu a mai depus şi o declaraţie falsă, întocmită şi semnată de inginerul Paul Grebinişan în care a consemnat eronat că firma şi-a îndeplinit obligaţiile privind plata taxelor şi impozitelor datorate statului.

Astfel, pe baza celor două acte false, în perioada 2010 - 2011, SC Teoval a decontat de la comuna Dagâţa suma totală de 7.309.479,69 lei (echivalentul a aproximativ 1.736.218 euro), bani proveniţi din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală.

Pentru recuperarea prejudiciului procurorii au pus sechestru asigurator pe bunurile mobile şi imobile ale Lucreţiei Ciobanu, ale lui Paul Grebinişan şi ale firmei Teoval.

APDRP nu s-a constituit parte civilă în procesul penal, până la finalizarea anchetei.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici