O gravidă şi alţi doi pacienţi, duşi cu elicopterul la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bacău

O gravidă din localitatea băcăuană Podu Turcului şi alţi doi pacienţi au fost preluaţi cu elicopterul şi duşi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bacău.

125 afișări
Imaginea articolului O gravidă şi alţi doi pacienţi, duşi cu elicopterul la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bacău

O gravidă şi alţi doi pacienţi, duşi cu elicopterul la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bacău (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

UPDATE 13:28 - Gravida din Podu Turcului luată cu elicopterul MAI a ajuns în siguranţă la SJU Bacău

Gravida din localitatea băcăuană Podu Turcului, în vârstă de 19 ani, preluată, marţi, de un elicopter al MAI după ce ambulanţa nu a putut ajunge la caz din cauza drumului înzăpezit, a ajuns în siguranţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, unde urmează să nască.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău, tânăra însărcinată, care avea o sarcină cu probleme şi risc iminent de naştere, a fost preluată de elicopterul MAI la două ore de la apelul telefonic făcut la numărul de urgenţă 112 de către personalul medical al Spitalului Podu Turcului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În fapt, tânăra se afla internată la acea unitate medicală din cursul serii de luni şi, din cauza problemelor pe care le avea cu sarcina, se impunea transferul urgent la Spitalul Judeţean Bacău.

"Întrucât pe drumul naţional DN 11A exista riscul ca ambulanţa să rămână înzăpezită între localităţile Rădeana şi Lehancia, s-a luat măsura alertării Inspectoratului General de Aviaţie pentru a pune la dispoziţie un elicopter cu care tânăra de 19 ani să fie transferată de la Podu Turcului la Bacău. Deşi în zonă a fost trimisă şi o autoşenilată, s-a ales varianta de transfer intraspitalicesc pe calea aerului întrucât riscul ca femeia să nască era iminent”, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu.

Gravida a fost preluată în condiţii de siguranţă de către personalul medical care a făcut deplasarea cu elicopterul MAI şi transportată la spitalul din Bacău, alături de alţi doi pacienţi din unitatea medicală din Podu Turcului unde şi aceştia se aflau internaţi.

Potrivit conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, tânăra urmează să fie evaluată medical şi, în funcţie de rezultate, se va stabili dacă aceasta va naşte natural sau prin cezariană.

"Pacienta a fost aşteptată de către medicii specialişti ai spitalului nostru, starea ei fiind una stabilă fără probleme medicale. Urmează o evaluare medicală de specialitate pentru a se stabili dacă va naşte pe cale naturală sau se impune o intervenţie chirurgicală", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, Aurelia Saga.

Potrivit sursei citate, şi ceilalţi doi pacienţi luaţi de elicopterul MAI de la Spitalul Podul Turcului au fost preluaţi în siguranţă de unitatea medicală băcăuană, fiind internaţi în Secţiile de Neurologie şi Chirurgie.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a precizat, anterior, că în elicopter se află o echipă SMURD, care îi va asista pe gravidă şi pe ceilalţi doi pacienţi până la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău. Arafat a precizat că gravida este preluată de echipajul SMURD de la un spital, pentru a fi dusă într-o unitate medicală de un nivel de competenţă mai ridicat.

Raed Arafat a mai spus că fiecare caz va fi analizat, iar dacă la pacienţi nu se poate ajunge cu ambulanţe, vor fi trimise elicoptere pentru a-i preluat, dacă sunt condiţii de zbor.

Secretarul de stat a precizat că elicopterul ar putea fi trimis, după ce îi va transporta pe cei trei pacienţi la Bacău, pentru preluarea a doi bătrâni din Insula Mare a Brăilei, care trebuie duşi la un spital. Arafat a precizat că a vorbit cu prefectul judeţului şi cu şeful Inspectoratului petnru Situaţii de Urgenţă să evalueze situaţia şi să anunţe dacă la cei doi bătrâni nu se poate ajunge cu ambulanţa.

Judeţele Buzău, Vrancea şi Brăila au fost luni, până la ora 13.00, sub cod roşu de ninsoare şi vânt. Ulterior, până la ora 18.00, cele trei judeţe, precum şi Ialomiţa, Galaţi, Vaslui, Bacău, Prahova şi Tulcea au fost sub avertizare cod portocaliu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici