O parte dintre minerii din schimbul întâi de la Mina Lonea refuză să intre în subteran

Aproximativ 50 din cei 300 de mineri de la Lonea care lucrează, luni, în schimbul întâi au refuzat să intre în subteran, reclamând că nu le sunt respectate drepturile, liderii de sindicat susţinând că oamenii sunt decişi să meargă la sediul CNH pentru a cere explicaţii conducerii companiei.

224 afișări
Imaginea articolului O parte dintre minerii din schimbul întâi de la Mina Lonea refuză să intre în subteran

O parte dintre minerii din schimbul întâi de la Mina Lonea refuză să intre în subteran (Imagine: Gigi Ciuncanu/Mediafax Foto)

"Aproximativ 50 dintre cei 300 de mineri care ar fi trebuit să meargă schimbul I stau în sala de pontaj, nu au intrat în mină pentru că nu le sunt respectate drepturile", a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX liderului de sindicat de la Mina Lonea Tiberiu Cozma.

Potrivit acestuia, oamenii îi aşteaptă pe colegii lor din schimbul al doilea pentru a-i convinge să nu intre în mină şi să plece la sediul Companiei Naţionale a Huilei (CNH) pentru a cere explicaţii conducerii companiei.

Minerii reclamă în principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la sută.
Memorandumul aprobat de ministrul Ariton nu a fost respectat şi, în consecinţă, actul adiţional la contractul colectiv de muncă semnat de mineri în baza acestui memorandum nu poate fi aplicat.

Săptămâna trecută, liderii de sindicat din Valea Jiului şi conducerea CNH au participat, în Capitală, la o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi cei ai Finanţelor, discuţiile vizând aceste revendicări. O nouă întâlnire va avea loc în cursul zilei de marţi, când reprezentanţii minerilor împreună cu cei ai ministerelor, vor reanaliza posibilităţile de rezolvare a problemelor ortacilor din Valea Jiului.

În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate. Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.

În 1 februarie, minerii de la Lonea şi Paroşeni au refuzat să coboare în subteran, iar cei care erau în schimbul de noapte au refuzat să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru şi reclamând că ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit.

Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele şapte mine din Valea Jiului (Petrila, Paroşeni, Livezeni, Lupeni, Uricani, Lonea şi Vulcan) care ar fi trebuit să intre în subteran în schimbul al doilea au refuzat să meargă la lucru, declanşând o grevă spontană, iar cei care au lucrat în schimbul întâi la minele Petrila şi Vulcan au ales să protesteze blocându-se în subteran.

Minerii au încheiat protestele în aceeaşi zi, după ce reprezentanţii CNH şi liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act adiţional la contractul colectiv de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici