O parte dintre refugiaţii afgani şi-au găsit ”casă”. Ţara care are în plan primirea lor, începând din acest an

  • Mii de refugiaţi afgani vor fi relocaţi în Marea Britanie după ce talibanii au preluat controlul asupra capitalei Kabul, a promis guvernul britanic.
81538 afișări
Imaginea articolului O parte dintre refugiaţii afgani şi-au găsit ”casă”. Ţara care are în plan primirea lor, începând din acest an

O parte dintre refugiaţii afgani şi-au găsit ”casă”. Ţara care are în plan primirea lor, începând din acest an

Noua schemă va însemna până la 20.000 de afgani cărora li se va oferi o şansă pentru a-şi ”instala casa” în Marea Britanie în următorii ani.

În primul an, 5.000 de refugiaţi vor fi eligibili, având prioritate femeile, fetele şi alte persoane care au nevoie.

Ministrul de Interne, Priti Patel, a cerut altor ţări să ajute, scriind în Daily Telegraph „nu putem face asta singuri”. Cu toate acestea, partidele de opoziţie au criticat schema de soluţionare a acestei probleme.

Noul plan se adaugă schemei existente pentru interpreţi şi alţi angajaţi care au lucrat pentru Marea Britanie. Se aşteaptă ca aproximativ 5.000 de afgani să beneficieze de această politică, potrivit BBC.

Boris Johnson a vorbit marţi seara cu preşedintele american Joe Biden despre evacuarea Kabulului. Liderii „au decis să continue să colaboreze în acest sens în zilele şi săptămânile următoare pentru a permite cât mai multor oameni să părăsească ţara", a spus un purtător de cuvânt.

„Primul ministru a subliniat importanţa de a nu pierde câştigurile obţinute în Afganistan în ultimii 20 de ani, de a se proteja împotriva oricărei ameninţări teroriste şi de a continua să sprijine poporul din Afganistan”.

Miniştrii s-au grăbit să pună la punct acest plan ca răspuns la situaţia din Afganistan, ultimele detalii fiind semnate marţi.

Schema va acorda prioritate celor în nevoie, guvernul evidenţiind femeile, fetele şi grupurile minoritare.
 
Informaţii despre modul de depunere a cererii sunt aşteptate în curând. Schema se bazează pe cea introdusă în timpul războiului sirian, care a însemnat mutarea a 20.000 refugiaţi în Regatul Unit, din 2014 până în 2021.
 
Anunţând noua schemă de reinstalare a cetăţenilor afgani, Boris Johnson a spus: „Avem o datorie de recunoştinţă tuturor celor care au lucrat cu noi pentru a face din Afganistan un loc mai bun în ultimii douăzeci de ani. Mulţi dintre ei, în special femeile, au acum nevoie urgentă de ajutorul nostru. Sunt mândru că Marea Britanie a reuşit să pună în aplicare acest plan pentru a-i ajuta pe ei şi familiile lor să trăiască în siguranţă în Marea Britanie”.
 
Ministrul de Interne, Priti Patel, a declarat că doreşte să se asigure că Marea Britanie face „tot ce este posibil pentru a oferi sprijin celor mai vulnerabili refugiaţi din Afganistan, astfel încât să poată începe o nouă viaţă în siguranţă în Marea Britanie”.
 
Ea a adăugat: „Marea Britanie face tot posibilul pentru a încuraja alte ţări să ajute. Nu numai că vrem să dăm un exemplu, dar nu putem face acest lucru singuri”.
 
Guvernul a subliniat că noua schemă „nu va compromite securitatea naţională” şi a promis că toţi cei care sosesc vor trebui să treacă prin „controale stricte de securitate”.
 
Talibanii au intrat, duminică, în capitala Kabul, ultimul oraş important care rămăsese sub controlul forţelor guvernamentale afgane. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici