O sută de cazuri de bullying şi violenţă la şcoală, raportate la numărul de urgenţe pentru copii - 119

Peste o sută de cazuri de bullying şi violenţă la şcoală au fost raportate până acum la numărul unic de urgenţe pentru copii 119, a anunţat joi ministrul Familiei Gabriela Firea.

393 afișări
Imaginea articolului O sută de cazuri de bullying şi violenţă la şcoală, raportate la numărul de urgenţe pentru copii - 119

O sută de cazuri de bullying şi violenţă la şcoală, raportate la numărul de urgenţe pentru copii - 119

Anunţul ministrului Familiei Gabriela Firea survine după ce, miercuri, un elev din Galaţi a mers cu briceagul la şcoală şi a înjunghiat un coleg, iar un alt elev din Ilfov a ajuns cu un spray lacrimogen până în clasă.

„Nu sunt deloc singurele şi nici nu pot fi considerate ca fiind doar nişte întâmplări. Bullying-ul şi violenţa în şcoli sunt o realitate cruntă, care afectează grav copiii care trăiesc înfricoşaţi zi de zi, cu sentimentul că sunt lipsiţi de apărare, copii care dezvoltă probleme psihice şi ajung să sufere chiar pe viaţă de traumele din anii de şcoală”, arată Gabriela Firea.

Ea spune că, până acum, peste 100 de cazuri de bullying şi violenţă la şcoală au fost raportate la numărul unic de urgenţe pentru copii 119.

„În doar două zile, România a trecut de o extremă la cealaltă - o verificare a poliţiştilor criticată de părinţi într-o şcoală din Ilfov şi aceste cazuri şocante. Avem nevoie de un echilibru. De Ziua Internaţională împotriva violenţei şi bullying-ului în şcoală, marcată în prima joi a lunii noiembrie, spun ferm: avem nevoie de prevenirea acestor cazuri anormale din şcoli”, mai spune Gabriela Firea.

Ea susţine că Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse este de săptămâna trecută partener în funcţionarea aplicaţiei „Educaţie fără bullying”, care poate fi utilizată pentru semnalarea unor astfel de cazuri. Copiii, dar şi adulţii din jurul lor - părinţi, profesori, personal didactic - pot semnala, anonim, orice situaţie dificilă sau acţiune de intimidare care îi vizează sau la care asistă. Prin această aplicaţie, se poate apela direct numărul unic 119, dacă situaţia o impune, şi este încă un beneficiu pentru protecţia copiilor.

„Sunt mamă a trei copii, toţi băieţi. Întotdeauna i-am învăţat să nu rănească pe nimeni, să nu lovească, să nu umilească şi să fie politicoşi, buni cu toţi din jur, iertători. Să nu răspundă violenţei de orice tip tot cu violenţă! Ştiu că mulţi părinţi fac acelaşi lucru şi primesc, de multe ori, reproşuri de la copii că nu au fost lăsaţi să riposteze. Totuşi, aceasta este calea corectă pentru un copil. Violenţa naşte violenţă! Mă îngrijorează cazurile de violenţă, agresivitate şi intimidare în rândul copiilor şi adolescenţilor, în faţa cărora trebuie să luăm atitudine cu fermitate. Cazurile de violenţă au rădăcini adânci, în probleme de familie de multe ori, şi doar cu ajutor specializat pot fi înţelese cauzele şi găsite soluţiile potrivite”, spune Gabriela Firea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici