Ocupanţii ruşi le-au tăiat internetul ucrainenilor. La televizor se poate vedea doar propagandă de la Moscova

Strategia Moscovei este de a izola oraşul de restul ţării, astfel că televiziunea a fost, de asemenea, oprită şi înlocuită cu canale de propagandă ruseşti.

961 afișări
Imaginea articolului Ocupanţii ruşi le-au tăiat internetul ucrainenilor. La televizor se poate vedea doar propagandă de la Moscova

Ocupanţii ruşi le-au tăiat internetul ucrainenilor. La televizor se poate vedea doar propagandă de la Moscova

Reţeaua din Herson, regiune în se adoptă rubla ca monedă oficială, a trecut sub controlul ruşilor. Asta după ce autorităţile pro-ruse au impus o întrerupere totală a reţelei timp de două zile.

Furnizorul Skynet (Khersontelecom) este acum activ prin routerele ruseşti Miranda şi Rostelecom. Potrivit presei locale şi Washington Post, armata de la Moscova a tăiat cablurile de fibră optică în unele locuri şi a blocat alimentarea cu energie electrică a staţiilor de bază, pentru a întrerupe serviciul de telefonie mobilă şi Internet al furnizorilor ucraineni.

În urmă cu două săptămâni,  televiziunea ucraineană a fost oprită şi înlocuită cu canale de propagandă ruseşti care difuzează din Crimeea. Strategia rusă are în vedere întreruperea comunicaţiilor şi a reţelei de telefonie, pentru a bloca circulaţia informaţiilor în rândul civililor. Chaturile Telegram ale cetăţenilor pro-ucraineni din Herson au fost, de asemenea, mai puţin active de zile întregi.

În ultimele zile a fost anunţată şi introducerea rublei în Herson. Vorbind la televiziunea de stat rusă, Kirill Stremousov, un politician pro-Moscova, a prezis o tranziţie de 4 până la 5 luni de la moneda ucraineană, grivna, utilizată din 1996, la moneda rusă. După aceea, grivna va deveni „deşeuri de hârtie”, a spus el.

Toate aceste mişcări - precum şi anunţul unui referendum pentru anexarea Hersonului la Crimeea sub control rusesc din 2014 - trădează planul Moscovei de a prelua controlul total asupra oraşului, care a fost ocupat militar de la începutul războiului şi este deosebit de strategic pentru amplasarea sa la poarta Crimeei şi la gura Niproului.

Luptele din jurul oraşului rămân intense. Civili strămutaţi vorbesc despre o catastrofă umanitară, cu sate întregi rămase fără electricitate şi gaz, case bombardate şi jefuite de armata aflată la comanda Moscovei. De asemenea, se raportează acte de abuz, violenţă, răpire şi şantaj. Până acum, ruşii au refuzat intrarea în oraş a unui convoi umanitar organizat de Crucea Roşie Internaţională. Doar o parte dintre civili au voie să părăsească oraşul. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici