OFERTE de Paşte şi 1 Mai: Cum vor fi întâmpinaţi turiştii şi ce preţuri au sejururile

Turiştii care îşi petrec sărbătorile de Paşte sau 1 Mai în ţară au opţiuni diverse, cu preţuri care încep de la 50 de lei pe noapte şi ajung la 1.900 de lei în unităţile de cazare.

1426 afișări
Imaginea articolului OFERTE de Paşte şi 1 Mai: Cum vor fi întâmpinaţi turiştii şi ce preţuri au sejururile

OFERTE de Paşte şi 1 Mai: Cum vor fi întâmpinaţi turiştii şi ce preţuri au sejururile (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Paşte în Bistriţa-Năsăud- 30 de lei cazare la cabană, 800 de lei sejur la hotel de patru stele

În Bistriţa-Năsăud, turiştii îşi pot petrece sărbătorile la Castelul Dracula din Pasul Tihuţa, dar şi în unităţi de cazare din zona de agrement Colibiţa sau din Munţii Rodnei, unde se găsesc vile de închiriat cu sau fără masă asigurată, acestea din urmă fiind cele mai căutate de grupuri.

Astfel, la Castelul Dracula din Pasul Tihuţa, turiştii pot opta, de Paşte, pentru sejururi de trei zile şi două nopţi la preţul de 85 de euro pachetul sau de patru zile şi trei nopţi, la preţul de 115 euro pachetul. Tariful include cazarea şi masa, la care se adaugă cina de bun venit, cina din Sâmbăta Mare, dejunul festiv în Duminica Paştelui şi cina festivă din aceeaşi zi. Turiştii pot asista la slujba de Înviere la Mănăstirea Piatra Fântânele, aflată în vecinătatea hotelului.

La un hotel de patru stele de pe malul lacului de acumulare de la Colibiţa, sejurul costă 800 de lei de persoană. Pentru suma respectivă, se oferă trei nopţi de cazare în cameră dublă sau apartament, toate mesele, masă specială în noaptea de Înviere, cu ouă roşii, drob de miel, miel la proţap, ţuică fiartă şi masa specială în ziua de Paşte. De asemenea, oaspeţii hotelului vor putea participa la un concurs de vopsit ouă roşii, vor asista la un foc de tabără pe lac, vor avea parte de un spectacol folcloric şi, dacă vor dori, li se va asigura accesul la slujba de înviere la Mănăstirea Piatra Fântânele. La dispoziţia lor vor fi toate facilităţile complexului - baza nautică, terenurile de sport, centrul SPA.

O pensiune de trei margarete din Munţii Rodnei poate fi închiriată integral de grupuri de până la 15 persoane. Pentru patru zile în regim de pensiune completă - cu doi litri de ţuică din partea casei - preţul de închiriere este de 5.760 de lei, echivalentul a 128 de lei pe noapte de persoană. Cei care doresc doar cazare şi masa de Paşte pot închiria pensiunea la 78 de lei de persoană pe noapte.

O cabană din zona de agrement Colibiţa, situată la întâlnirea Munţilor Bârgăului şi Călimani, se poate închiria tot de grupuri de până la 14 persoane, la preţul de 1.500 de lei, dar turiştii trebuie să îşi pregătească singuri masa.

O pensiune din Pasul Tihuţa, cu sală de mese, opt camere cu baie proprie, bucătărie şi toate utilităţile poate fi închiriată pentru trei nopţi la preţul de 1.200 de euro.  

Cele mai ieftine sunt cabanele de vânătoare ale Direcţiei Silvice Bistriţa. Acestea pot fi închiriate cu preţuri de până la 45 de lei pe noapte de persoană. Instituţia închiriază cele 19 locuri de la cabana Păstrăvăriei Fiad, situată aproape de graniţa cu Maramureş, cu preţuri între 26 şi 35 de lei pe noapte. Acelaşi tarif este şi la cabana Hergheliei Beclean, unde sunt zece locuri. Pentru Cabana Coldău, cu opt locuri, turiştilor li se cere 40 de lei de persoană pe zi, iar pentru cele de la Valea Secii şi Colibiţa, cu câte 13 locuri, tariful este de 30 de lei de persoană pe zi.

Cabana Dealul Negru din Munţii Călimani are 20 locuri de cazare, în zece camere cu câte două paturi, iar tariful de cazare este de 45 de lei de persoană pe zi. Ea a fost special construită pentru Nicolae Ceauşescu, care venea aici la vânătoare de urşi. Cabana este dotată inclusiv cu pistă pentru elicoptere şi are lac cu peşti, fiind una dintre cele mai căutate întrucât este izolată, în munte.

În judeţul Cluj, pensiunile agroturistice din comuna Sâncraiu, considerată "Poarta Apusenilor", oferă turiştilor un program special de Paşte.

Vincze Istvan, reprezentantul reţelei agroturistice care gestionează pensiunile, spune că pentru perioada 19-22 aprilie la pensiunile din Sâncraiu cazarea costă 130 de euro de persoană, preţ pentru care turiştii vor avea parte de un program special. Astfel, în sâmbăta dinaintea Paştelui, ei pot participa la pregătirea ouălor pentru vopsit, iar duminica turiştii care doresc pot asista la slujba de la Biserica Reformată, urmată de o excursie la Văleni cu căruţe trase de cai şi de vizitarea bisericii fortificate, cu tavan casetat, din secolulul al XIII-lea.

În ziua de luni, conform obiceiului din Ardeal, turiştii pot merge "la udat" la fetele din comună, apoi într-o excursie prin cheile Văii Stanciului, la cascada Vălul Miresei de la Răchiţele, aflată la o distanţă de şase kilometri. De asemenea, din meniul tradiţional nu vor lipsi preparatele din miel.

Ofertele de cazare sunt disponibile în peste 20 de pensiuni agroturistice, în total fiind aproximativ 250 de locuri, în camere cu două sau trei paturi şi o baie la două camere.

În comuna clujeană Mărgău, aflată la 70 de kilometri distanţă de Cluj-Napoca, în Munţii Vlădeasa, la o pensiune de trei margarete, cu o capacitate de 28 de locuri, în camere dotate cu baie, cazarea costă 150 de lei de persoană pe zi, cu demipensiune. Sejurul este de minimum trei nopţi, fiind incluse masa festivă de Paşte şi un foc de tabără.

"Turiştii sunt întâmpinaţi cu o pălincă bună, cu cozonac tradiţional şi îi vom invita la încondeiatul ouălor. În noaptea de Înviere pot să asiste la slujba de la biserică, iar când se întorc, le punem la masă drob, friptură de miel, prăjitură şi ouă roşii. Duminică se merge la biserică", spune Cristina Lung, reprezentantă a pensiunii.

La Mărişel, comună aflată în Munţii Apuseni, la 50 de kilometri de Cluj-Napoca, la o cabană de trei margarete cazarea pentru trei nopţi, cu demipensiune, costă 499 de lei de persoană, fiind asigurat şi un prânz festiv, cu produse tradiţionale.

Sejururi la preţuri între 950 şi 1.900 de lei în Bucovina

La o pensiune de trei margarete din zona Rădăuţi, pachetul turistic care include patru zile cu trei nopţi de cazare costă între 950 şi 1.150 de lei şi include vizite la mănăstirile din zonă, dar şi posibilitatea petrecerii timpului la echitaţie sau tiroliană sau concurs de ciocnit ouă de Paşte. În noaptea de Înviere, turiştii pot merge la slujba oficiată în zonă sau la mănăstirile Suceviţa sau Putna, iar în prima zi de Paşte vor putea lua parte la o cină festivă îmbrăcaţi în straie populare oferite de pensiune.

La Voroneţ, la o pensiune de patru margarete oferta de Paşte pentru un sejur de cinci zile cu patru nopţi de cazare este cuprinsă între 1.100 şi 1.300 de lei, în timp ce la o pensiune de patru margarete din Gura Humorului preţurile sunt cuprinse între 1.400 şi 1.900 de lei de persoană pentru cinci zile cu patru nopţi de cazare. Turiştii sunt îmbiaţi cu "mese îmbelşugate" cu preparate tradiţionale bucovinene, vin, afinată, pască şi cozonac, dar şi petreceri în aer liber, cu berbecuţ la proţap şi concerte folclorice.

Turiştii care optează pentru o pensiune de patru margarete din Voroneţ trebuie să plătească 1.690 de lei de persoană pentru patru nopţi de cazare, iar în preţ sunt incluse plimbări cu caleaşca, vizite la mănăstirile din Bucovina, demonstraţii de încondeiat ouă. Totodată, pentru a respecta tradiţia locală, în dimineaţa primei zile de Paşte turiştii se vor spăla pe faţă cu apa în care se vor pune un ou roşu şi bani, pentru sănătate şi belşug.

La o pensiune de patru margarete din Vama tarifele pentru un sejur de cinci zile cu patru nopţi de cazare sunt cuprinse între 1.490 şi 1.590 de lei de persoană, iar turiştii vor putea participa la slujba de Înviere la biserica satului sau la mănăstirile din apropiere - Moldoviţa sau Voroneţ. În ofertă sunt incluse mic dejun tradiţional, demonstraţie de încondeiat ouă, masă festivă de Paşte, foc de tabără şi muzică live cu artişti instrumentişti din Bucovina. Turiştii pot alege să meargă la sfinţit, în dimineaţa primei zile de Paşte, cu un coş tradiţional pregătit la pensiune cu bucate de casă - ouă roşii, cozonac, pască, vin, toate acoperite cu un ştergar întrucât se spune că cei din familie care gustă din merindele sfinţite vor şti întotdeauna drumul către casã, oriunde ar rătăci prin lume.

La o altă pensiune din aceeaşi zonă pentru patru nopţi de cazare tarifele sunt cuprinse între 1.590 şi 1.690 de lei, iar turiştii pot vizita Muzeul Ouălor Încondeiate, mănăstirea Moldoviţa sau atelierul de ceramică neagră de la Marginea. În noaptea de Înviere, după slujba religioasă, turiştilor li se oferă o gustare cu ouă roşii şi dulciuri specifice. În prima zi de Paşte, turiştii sunt invitaţi la o plimbare cu căruţa pe uliţele satului, cu popas la Muzeul Ouălor Încondeiate, la plimbare cu telescaunul pe Obcinele Bucovinei sau în vizite la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina şi la mănăstirile Humor şi Voroneţ. În a doua zi de Paşte turiştilor li se oferă o masă în aer liber.

Autorităţile sucevene susţin că şi în acest an Lumina sfântă de la Iersualim va fi adusă la Suceava pentru a fi împărţită în Noaptea de Înviere în toate bisericile şi mănăstirile din judeţ, deşi Aeroportul Suceava este închis pentru modernizare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a dat asigurări că Lumina sfântă va ajunge şi în acest an în Bucovina, fără să precizeze cum va fi adusă, în condiţiile în care aeroportul nu este funcţional, iar în programul manifestărilor "Paştele în Bucovina" nu este inclusă aducerea Luminii de la Ierusalim.

Manifestările din programul "Paştele în Bucovina" au început în 1 martie cu Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti, iar în 30 martie la Fundu Moldovei a avut loc Festivalul naţional de muzică corală religioasă "Buna Vestire", în timp ce în 1 aprilie la Suceviţa a fost marcată "Ziua lui Păcală".

În perioada de dinaintea Paştelui, în mai localităţi sucevene vor fi organizate conferinţe religioase, concerte, târguri, expoziţii de ouă încondeiate, demonstraţii de încondeiat ouă şi de meşteşuguri tradiţionale. În Săptămâna Patimilor se derulează programul "Drumul Ouălor Încondeiate", pe patru rute, fiind cuprinse zonele etnografice ale judeţului, iar în fiecare localitate vor putea fi vizitate ateliere de încondeiat ouă şi expoziţii cu vânzare.

În sâmbăta dinaintea Paştelui, în unităţile de cazere din judeţ turiştilor le vor fi prezentate tradiţiile de Paşte, iar de la ora 23.00 se va desfăşura slujba de Înviere în toate bisericile şi mănăstirile din judeţ, în timp ce în Salina Cacica se oficiază "Învierea din adâncuri" la capela amenajată în salină.

În prima zi de Paşte, în mai multe localităţi din judeţ vor fi organizate concursuri de ciocnit ouă roşii, dar şi concursuri de coşuri pascale.

Tarife de la 300 de lei pentru un sejur la Tuşnad sau pe Valea Ghimeşului

În staţiunea Băile Tuşnad, jumătate din capacitatea de cazare este rezervată. Rezervări pentru perioada Paştelui au fost făcute încă de la sfârşitul lunii ianuarie, turiştii care au ales să îşi petreacă sărbătorile în oraşul din Depresiunea Ciucului fiind din toată ţara, dar şi din Ungaria, ponderea celor din urmă fiind de 15 la sută.

La hotelurile de trei stele nu mai există niciun loc liber, fiind rezervate şi apartamentele de lux, cel de patru stele este ocupat pe jumătate, la fel şi pensiunile de două şi de trei margarete.

Cele mai scumpe pachete de Paşte în staţiunea Băile Tuşnad costă 730 de lei de persoană şi cuprind trei nopţi de cazare. Turiştii vor fi întâmpinaţi cu palincă şi kurtos kalacs, vor avea un prânz unguresc, iar în noaptea de Înviere, după slujba de la bisericile catolică şi ortodoxă din staţiune, vor fi aşteptaţi cu ouă roşii. Meniul de Paşte va fi tradiţional, cu ouă roşii, şuncă, preparate din miel, urdă şi caş de la ciobanii din împrejurimi, cozonac şi pască.

Ofertele unui alt hotel din staţiune, de trei stele, încep de la 320 de lei pentru o persoană pentru trei zile şi două nopţi, cu demipensiune şi masa festivă de Paşte, şi ajung la 435 de lei pentru trei nopţi de cazare şi patru zile, cu acelaşi regim. Oferta include folosirea unui bazin terapeutic nou amenajat, cu apă sărată şi, la fel ca la toate hotelurile din Băile Tuşnad, turiştii au acces gratuit la piscină, saună uscată şi umedă, la terapii SPA şi la sălile de fitness.

La pensiuni, pachetele de Paşte costă între 300 de lei şi 600 de lei de persoană, pentru o perioadă de două până la patru nopţi, în funcţie de gradul de confort şi de durata sejurului.

De asemenea, se pot închiria case de vacanţă la cheie, preţurile variind de la 500 de lei până la 1.500 de lei pe noapte, luându-se în considerare numărul de camere şi de persoane.

Principala atracţie din Băile Tuşnad este Centrul Wellness, deschis în urmă cu trei luni, dotat cu jacuzzi, bazin pentru copii, bazin cu apă termală, bazin de înot, bazin exterior, saună finlandeză, infrasaună, saună cu aburi, cameră de sare, bar şi bufet, care va avea un program prelungit în perioada Paştelui.

De departe, Valea Ghimeşului este păstrătoarea tradiţiei în forma cea mai pură. Aici, de Paşte, obiceiurile religioase ajung să se îmbine cu tradiţiile populare, nealterate de secole, iar peisajul întregeşte farmecul vieţii simple, de la ţară.

Pensiunile de pe Valea Ghimeşului, accesibile de pe DN 12A Miercurea Ciuc-Comăneşti, sunt ocupate pe jumătate, toate rezervările fiind făcute, până acum, de turişti din Ungaria.

Preşedintele Asociaţiei Pensiunilor Turistice din Valea Ghimeşului, Prejmer Fulop, spune că preţurile sunt de 100 de euro de persoană pentru un pachet de patru zile şi trei nopţi, bogat în evenimente.

Astfel, în Vinerea Mare, turiştii vor fi primiţi cu palincă şi kurtos kalacs, iar cina va fi tradiţională, cu mâncare de post, iar sâmbătă ei vor avea ocazia să vadă şi să participe, dacă doresc, la pregătirea mâncării pentru masa festivă de Paşte: ouă încondeiate, miel umplut, cozonaci şi pâine de casă coaptă în cuptor de cărămidă, la foc cu lemne. Seara, toată lumea merge la biserică, la slujba de Înviere, cu câte un coş în care au fost aşezate bucate tradiţionale, pentru a fi sfinţite, iar la întoarcerea la pensiune fiecare va gusta din ele. Duminică, după micul dejun, turiştii vor face o plimbare cu căruţele trase de cai până la capătul satului, unde se vor aduna în jurul focurilor de tabără şi vor gusta slănină de casă afumată, cârnaţi şi palincă. Cina va fi tradiţională, acompaniată de muzică populară live, şi se va prelungi până în zori, când, potrivit obiceiului, bărbaţii vor stropi fetele şi femeile ca să fie frumoase şi proaspete tot anul, fiind răsplătiţi cu ouă încondeiate, cozonaci, prăjituri, palincă şi vin.   

Şeful ANTREC Harghita, Laszlo Ildiko, spune că la Praid pensiunile mari sunt rezervate în totalitate pentru perioada Paştelui, locuri libere fiind disponibile, în prezent, la pensiunile mai mici şi aflate la distanţă mai mare de salina din staţiune.

Cei mai mulţi turişti care au făcut rezervări la Praid sunt din vestul ţării, iar străinii şi-au rezervat locuri pentru Paşte încă de anul trecut, majoritatea fiind din Ungaria.

Pachetele de Paşte au fost concepute numai pentru grupuri, la comandă şi personalizate în funcţie de solicitările membrilor acestora, mare parte fiind cumpărate de turiştii din Ungaria, care vor face, în aprilie, un circuit în Ardeal (Cluj-Rimetea-Aiud-Alba Iulia-Reghin-Sovata-Praid-Corund-Târgu Mureş), sejurul la Praid fiind programat între 18 şi 21 aprilie.

"La Praid vin pentru masa bună, gastronomia locului fiind foarte apreciată de turiştii din ţară şi din străinătate. De Paşte, ne aşteptăm oaspeţii cu un antreu special, făcut din aluat de pâine de casă în care se adaugă şuncă şi ouă fierte, copt în formă de floarea soarelui, apoi cu ciorbă de miel cu tarhon, miel umplut şi la desert pască proaspătă, făcută în ziua respectivă", spune Laszlo Ildiko.

Turiştii din ţară mai pot face rezervări la pensiunile din staţiunea Praid la preţuri de extrasezon, achitând pentru o cameră cu două paturi tarife începând de la 50 de lei, la pensiunile de două margarete, şi până la 100 de lei la cele de patru margarete, pe noapte. La restaurantele din staţiune, masa în regim de pensiune completă costă 75 de lei pe zi pentru o persoană, iar cea în regim de demipensiune, care include micul dejun şi o masă principală, de obicei cina, este 45 de lei pentru o persoană pe zi.

Printre activităţile de care se pot bucura oaspeţii pensiunilor de la Praid se numără degustările de vinuri, vizitele la atelierele meşterilor olari, prelucrători de iască sau de straie populare realizate manual, excursii la ruinele cetăţii medievale secuieşti Rabsonne, la salină şi la canionul de sare sau la Sovata, staţiune aflată la 10 kilometri distanţă.                                                       

Ca în fiecare an, potrivit tradiţiei, nu va lipsi obiceiul împodobitului brăduţilor, practicat în Vinerea Mare de băieţi de până la nouă ani, pomii îmbrăcaţi cu flori şi panglici colorate fiind puşi, în Sâmbăta Mare, la porţile fetiţelor de aceeaşi vârstă, care vor fi stropite în a doua zi de Paşte.

La Borsec, procentul de rezervare este de maximum 35, până în prezent, dar administratorii pensiunilor, vilelor şi caselor de vacanţă din staţiune nu sunt îngrijoraţi.

"Ne-am obişnuit cu turiştii care, cel puţin în cazul staţiunii noastre, îşi fac rezervările pe ultima sută de metri", spune preşedintele Asociaţiei Turistice Borsec, Sarpatki Melinda.

Aici, pachetele de Paşte sunt pentru minimum două nopţi şi maximum patru nopţi de cazare, preţurile începând de la 240 de lei de persoană cu demipensiune şi mergând până la 560 de lei de persoană cu pensiune completă.

"În staţiune, cazarea începe de la 30 de lei pe noapte de persoană la pensiunile de două margarete şi ajunge până la 70 de lei de persoană pentru o noapte la trei margarete. În general, preţurile le stabilim cu turiştii, în funcţie de ce doresc. De exemplu, cazarea cu demipensiune poate ajunge până la 120 de lei de persoană pe zi, iar cea cu pensiune completă la 140 de lei de persoană pe zi. Aceste preţuri se multiplică, în funcţie de câte zile doresc să stea în staţiune. Toate aceste pachete includ masa festivă de Paşte", explică Sarpatki Melinda.    

Casele de vacanţă se pot închiria la cheie, pentru un imobil cu şase camere, de exemplu, proprietarul cerând o chirie de 500 de lei pe noapte.

Turiştii pot face plimbări prin staţiune, pe Aleea Îndrăgostiţilor care străbate centrul oraşului, vizite la Peştera de Gheaţă şi Grota Urşilor sau drumeţii montane pe bicicletă. De asemenea, Băile "O-Saros", cu apele minerale reci şi calde, la care se adaugă şedinţele de masaj şi saună, reprezintă un alt loc de relaxare.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici