Omagiu pentru Michiaki Takahashi, virologul japonez care a inventat vaccinul împotriva varicelei

  • Niponul este protagonistul doodle-ului de astăzi de pe Google.
  • Invenţia a apărut după boala avută de fiul său.
  • Datorită japonezului, milioane de copii din 80 de ţări au fost imunizaţi.
298 afișări
Imaginea articolului Omagiu pentru Michiaki Takahashi, virologul japonez care a inventat vaccinul împotriva varicelei

Omagiu pentru Michiaki Takahashi, virologul japonez care a inventat vaccinul împotriva varicelei

Într-o perioadă în care tema vaccinului este mai actuală ca niciodată, Google a decis să dedice doodle-ul de astăzi virologului japonez Michiaki Takahashi, născut pe 17 februarie 1928, la Osaka. Decedat în 2013, la vârsta de 85 de ani, din cauza unei probleme cardiace, Michiaki este amintit pentru că a dezvoltat primul vaccin împotriva varicelei, o boală infecţioasă care afectează în principal copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani, provocând mâncărime în diferite părţi ale corpului. .

După ce şi-a început studiile la Universitatea din Osaka, în 1959 a început să cerceteze viruşii care provoacă rujeola şi poliomielita la Institutul de Cercetare pentru Boli Infecţioase. Dar intuiţia pentru dezvoltarea medicamentului împotriva varicelei a venit după ce fiul său s-a îmbolnăvit în timpul unei şederi în Statele Unite. Doctorul japonez se afla, de fapt, la Houston, cu familia, la serviciu, când copilul a fost infectat de fiica unui vecin care se oferise să-l îngrijească. Într-o seară, după ce cei doi s-au jucat împreună toată ziua, Michiaki a observat o pată pe capul fetei.

A simţit imediat că era varicelă. La scurt timp după aceea, fiul său a făcut şi febră şi a dezvoltat o formă destul de severă a bolii. Întors în Japonia, a început o perioadă de peste patru ani în care s-a dedicat testării antidotului împotriva virusului. Rezultatul studiilor sale a fost prezentat în 1974 şi s-a dovedit a fi foarte eficient. A fost începutul revoluţiei: de atunci milioane de copii din peste 80 de ţări au fost imunizaţi împotriva bolii.

La acea vreme, însuşi Michiaki spunea într-un interviu pentru Financial Times că se temea că virusul varicelei ar putea provoca cancer şi, în consecinţă, că la fel s-ar putea întâmpla şi cu administrarea vaccinului. În onoarea japonezului, Universitatea din Osaka acordă anual un premiul dedicat cercetătorilor în domeniul vaccinurilor

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici