Omul de afaceri Ioan Baltă, liderul grupării de înşelăciune în care apar numele Cămătarilor

Omul de afaceri Ioan Baltă, cunoscut drept Oniza, a fost ridicat de anchetatori la percheziţiile făcute marti în Maramureş, fiind considerat liderul grupării de înşelăciuni şi evaziune fiscală de peste un milion de euro în care apar şi numele fraţilor Cămătaru, potrivit unor surse din Poliţie.

1646 afișări
Imaginea articolului Omul de afaceri Ioan Baltă, liderul grupării de înşelăciune în care apar numele Cămătarilor

Omul de afaceri Ioan Baltă, liderul grupării de înşelăciune în care apar numele Cămătarilor (Imagine: Catalina Filip / MediafaxFoto)

Anchetatorii au făcut marţi zece percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Maramureş şi Teleorman, fiind vizate şase persoane, printre care şi apropiaţi ai clanului Cămătarilor, suspectate că ar fi produs un prejudiciu de peste un milion de euro.

Ioan Baltă, patronul firmei XS Sud Company din Baia Mare, va fi dus la Bucureşti pentru a fi audiat în dosarul în care se fac cercetări pentru pentru înşelăciune şi evaziune fiscală. Poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor au stabilit că Ioan Baltă era liderul grupării, au spus sursele citate.

Membrii grupării sunt suspectaţi că ar fi identificat şi racolat persoane cu posibilităţi financiare reduse, pe numele cărora ar fi fost preluate fictiv societăţi comerciale care anterior avuseseră activitate economico-financiară, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Capitalei.

După preluarea societăţilor pe numele intermediarilor, membrii grupului infracţional ar fi cumpărat mărfuri în cantităţi mari, pe care le-ar fi achitat folosind instrumente de plată fără acoperire. În acest fel, membrii grupul infracţional ar fi înşelat mai multe societăţi comerciale cu peste 750.000 de euro.

De asemenea, judiciariştii Capitalei au stabilit că, după comiterea înşelăciunilor, membrii grupului infracţional ar fi transportat în mai multe localităţi mărfurile cumpărate şi le-ar fi revândut fără documente justificative. Astfel, cercetările în acest caz au fost extinse şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, prejudiciul produs fiind estimat la peste 250.000 de euro.

Poliţiştii de la investigarea fraudelor, coordonaţi de Parchetul Tribunalului Bucureşti, pun în executare şase mandate de aducere în urma celor zece percheziţii domiciliare din Bucureşti, Prahova, Maramureş şi Teleorman, peroanele vizate urmând să fie audiate.

Verificările poliţiştilor Capitalei în această cauză au fost făcute în perioada 2012-2013.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, persoanele suspectate în acest dosar sunt apropiate ale clanului Cămătarilor. Fraţii Ion şi Vasile Balint, cunoscuţi ca Nuţu şi Sile Cămătaru, ar fi sprijinit grupul infracţional atât cu bani, cât şi cu autoturisme. Oameni de condiţie modestă erau trimişi de membrii grupării să joace rolul unor oameni de afaceri în faţa reprezentanţilor societăţilor înşelate, aceştia purtând costume scumpe şi mergând cu maşini de lux.

Omul de afaceri Ioan Baltă a intrat în atenţia procurorilor DIICOT şi DNA la începutul lui 2010, într-un caz privind furtul de utilaje din străinătate.

Astfel, în 25 februarie 2010 Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Maramureş anunţa că au fost depistate două utilaje de mare tonaj, în valoare de aproximativ 200.000 de euro, aparţinând societăţii XS Sud Company, proprietatea lui Ioan Baltă.

La vremea respectivă, Ioan Baltă a susţinut că el a fost un "simplu utilizator" al utilajelor, care au stat în curtea sa timp de doi ani şi despre care nu a ştiut că sunt furate.

În noiembrie 2010, Ioan Baltă a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de reprezentanţi ai mai multor societăţi comerciale din Maramureş, pentru înşelăciuni cu consecinţe deosebit de grave, după ce ar fi încheiat contracte fictive cu mai mai multe firme privind utilaje industriale precum concasoare, excavatoare, boldo-excavatoare.

În actul de inculpare trimis instanţei de judecată se arăta că, în 12 februarie 2007, una dintre persoane, Vasile Cătălin Alaciu, a devenit asociat unic şi administrator al societăţii Rat Company Baia Mare, obiectul principal de activitate fiind "activităţile de închiriere şi leasing cu maşini şi echipamente pentru construcţii".

Această firmă a fost controlată de la început şi de către Sorinel Brînză, Dora Oglindă şi Gabriel Mohanu care, împreună cu Vasile Cătălin Alaciu, au constituit un grup infracţional organizat cu structură şi atribuţii bine determinate, în scopul comiterii infracţiunii de înşelăciune, activitate care s-ar fi derulat în perioada februarie 2007 - septembrie 2008.

Activitatea Rat Company Baia Mare a fost aparenta vânzare de utilaje industriale precum concasoare, excavatoare sau boldo-excavatoare către diverse societăţi comerciale, prin obţinerea unor finanţări de tip leasing de la societăţile de specialitate înşelate. Cumpărătorii unor astfel de bunuri erau societăţi comerciale private, care achitau mărfurile prin contracte de leasing încheiate cu firmele de profil, dar în realitate, reprezentanţii legali ai firmelor "beneficiare" acţionau în înţelegere cu inculpaţii, societăţile finanţatoare fiind induse în eroare cu privire la existenţa bunurilor achiziţionate. Reprezentanţilor firmelor de leasing le era prezentat acelaşi utilaj de mai multe ori, într-un cadru tip "show-room", fiind înlocuite doar plăcuţele cu datele de identificare ale bunului.

În acest context, Samoilă Sibişan, desfăşurând activităţi prin intermediul mai multor firme pe care le controlează, a aderat şi sprijinit grupul infracţional, în sensul că a înregistrat operaţiuni financiare fictive, prejudiciind firmele de leasing cu suma totală de 3.646.920 de euro.

La rândul său, Cornel Dumitrescu a avut rolul de a găsi persoane care deţineau societăţi comerciale cu răspundere limitată interesate în obţinerea de sume de bani ca urmare a înşelării societăţilor de leasing şi rolul de a intermedia încheierea contractelor de achiziţie fictivă în sistem leasing, în valoare totală de 1.860.050 de euro, având ca furnizor declarat societatea Rat Company.

Anchetatorii mai arătau că Ioan Baltă, care a fost sprijinit de Ioan Chiş, Mihai Andrei şi Nicolae Voicu, a contribuit la înşelarea firmelor de leasing cu sume cuprinse între 390.000 şi 98.000 de euro, îndeplinind rolul de "beneficiari" ai bunurilor finanţate de societăţile păgubite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici