Operatorii de servicii riscă amenzi mari dacă nu îndeplinesc cerinţele de securitate cibernetică

Operatorilor de servicii din energie, transport, sectorul bancar, infrastructuri ale pieţei financiare, sectorul sănătăţii, furnizarea şi distribuirea de apă potabilă, precum şi infrastructură digitală riscă amenzi consistente dacă nu îndeplinesc cerinţele de securitate cibernetică.

408 afișări
Imaginea articolului Operatorii de servicii riscă amenzi mari dacă nu îndeplinesc cerinţele de securitate cibernetică

Operatorii de servicii riscă amenzi mari dacă nu îndeplinesc cerinţele de securitate cibernetică

Conform companiei Sandline, care se ocupă de managementului vulnerabilităţilor cibernetice, este vorba de îndeplinirea cerinţelor Directivei NIS - Directiva (UE) 2016/1148 a Parlamentului European şi a Consiliului din 6 iulie 2016 privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi a sistemelor informatice în Uniune de către Operatorii de Servicii Esenţiale (OSE).

Acest act normativ, transpus în legislaţia românească prin Legea 362/2018, se adresează operatorilor de servicii esenţiale din şapte sectoare de activitate economică. În afara obligativităţii înscrierii acestor entităţi economice în Registrul Operatorilor de Servicii Esenţiale, infrastructura digitală a acestora trebuie să îndeplinească anumite criterii esenţiale pentru a respecta cerinţele Directivei NIS ca şi legislaţie europeană şi, implicit, pentru a putea funcţiona în Uniunea Europeană.

Una din cerinţele minime de securitate este aceea de a asigura managementul vulnerabilităţilor şi alertelor de securitate. Foarte puţini operatori de servicii esenţiale (OSE) au un departament de IT la nivelul necesarului şi cu atât mai puţin la nivelul cerinţelor de securitate cibernetică. Externalizarea managementului vulnerabilităţilor şi a managementului de risc este o soluţie viabilă şi rapidă pentru a îndeplini cerinţele Directivei NIS.

Legislaţia prevede sancţiuni clare şi deosebit de dure pentru acei OSE care nu îndeplinesc cerinţele directivei, contravenţiile variind de la 50.000 la 100.000 de lei. Pentru entităţile cu cifră de afaceri mai mare de 2.000.000 de lei, este prevăzută o amendă în cuantum de la 0,5% la 2% din cifra de afaceri, iar, în cazul unor încălcări repetate, limita maximă a amenzii este de 5% din cifra de afaceri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici