Oprescu a discutat cu Peres şi Netanyahu despre domeniul medical, agricultură şi turism - FOTO

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, aflat în vizită în Israel, a discutat, miercuri, cu preşedintele Shimon Peres, premierul Benjamin Netanyahu şi edilul oraşului Ierusalim despre domeniul medical, agricultură şi turism, informează PMB.

250 afișări
Imaginea articolului Oprescu a discutat cu Peres şi Netanyahu despre domeniul medical, agricultură şi turism - FOTO

Oprescu a discutat cu Peres şi Netanyahu despre domeniul medical, agricultură şi turism (Imagine: PMB)

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), Sorin Oprescu se află într-o vizită oficială în Israel, în perioada 25 - 27 martie.

Edilul Capitalei a fost primit, miercuri, de preşedintele Israelului, Shimon Peres, prilej cu care cei doi au discutat despre întărirea relaţiile româno-israeliene, în special în privinţa unor domenii de interes major ca agricultura, sănătatea şi turismul, spun sursele citate.

Referindu-se la colaborarea dintre cele două state, Oprescu a spus că doreşte reluarea unora dintre investiţiile blocate pentru moment şi şi-a luat angajamentul să sprijine eforturile investitorilor israelieni, prin reducerea timpului de aşteptare cauzat de birocraţie, cel puţin din punctul de vedere al administraţiei locale.

"România a avut o agricultură puternică. Noi punem pe picioare o agricultură medicală, ştiind că cele mai multe leacuri se găsesc în alimentele pe care le consumăm. Am fi bucuroşi să colaborăm în acest domeniu şi, bineînţeles, şi în cel medical, Israelul producând peste 15 la sută din aparatură medicală la nivel global. Vom încuraja investiţiile israeliene în România. Ţinem minte că România a salvat sute de mii de evrei, mulţi dintre ei trăind astăzi în Israel şi amintindu-şi cu bucurie şi cu mândrie de ţara de unde au plecat", a spus, la rândul său, Shimon Peres.

De asemnea, preşedintele Israelului a susţinut că întâlnirea cu edilul Capitalei este şi un semn de recunoaştere a eforturilor pe care Primăria Municipiului Bucureşti le-a făcut pentru Comunitatea Evreiască din România.

"Ştiu că dumneavoastră, personal, aţi făcut multe faţă de Comunitatea Evreiască. Memorialul Holocaustului, lucrările de refacere a Templului Coral sunt doar câteva dintre acţiunile în care v-aţi implicat personal. Aţi demonstrat că aţi fost şi sunteţi un prieten al evreilor", a mai spus preşedintele Israelului.

Tot, miercuri, Sorin Oprescu, s-a întâlnit cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, la sediul Guvernului, unde cei doi oficiali au discutat despre o colaborare mai apropiată între cele două ţări.

"Îmi reamintesc cu plăcere de vizită pe care am făcut-o la Templul Coral. Este o sinagogă unică în lume, pe interiorul cupolei fiind trecute numele tuturor rabinilor importanţi. Ultimul dintre cei ce se găsesc acolo este Theodor Herzl, care, deşi în viaţă la data inaugurării, a fost inclus între cei mai importanţi lideri spirituali ai poporului nostru (...). Vreau să colaborăm pentru viitor, Israelul fiind, probabil, următorul loc din lume, după România, ca ţară în care se vorbeşte limba dumneavoastră", a spus Netanyahu.

La întâlnirea cu premierul Israelului, Oprescu a arătat că ceea ce a promis în urmă cu cinci ani a reuşit să "concretizeze".

"Rememorez cu plăcere întâlnirea pe care am avut-o în urmă cu cinci ani şi sunt mândru că ceea ce am promis atunci, astăzi este în bună măsură concretizat. Mă refer la ceea ce ţine de administraţia locală bucureşteană în relaţia cu Comunitatea Evreiască de la Bucureşti", a declarat primarul Capitalei.

În cadrul vizitei, primarul general s-a întâlnit şi cu primarul oraşului Ierusalim, Nir Barkat, pe care l-a asigurat de acelaşi interes, în special în domeniul sănătăţii.

"După mai bine de 40 de ani, în Bucureşti se construieşte un nou spital public. Acest spital, proiectat la nivelul cerinţelor de performanţă ale actului medical al zilelor noastre, va fi unul de pediatrie, aflat în administrarea directă a Primăriei Municipiului Bucureşti. Doresc să beneficiem de sprijinul colegilor noştri israelieni pentru dezvoltarea secţiei de chirurgie cardio-vasculara pediatrică şi am convingerea că împreună putem lucra în folosul tuturor semenilor noştri, deopotrivă israelieni şi români", a declarat Sorin Oprescu.

Primarul oraşului Ierusalim, Nir Barkat, a arătat că şi specialiştii evreii sunt interesaţi să ajute administraţia bucureşteană în domeniul medical. "Suntem foarte interesaţi să va sprijinim în domeniul medical. Avem doctori foarte buni, profesionişti de renume internaţional", suţine Nir Barkat.

În cadrul vizitei sale în Israel, Sorin Oprescu se va întâlni şi cu omologul său de la Tel Aviv, dar şi cu alte oficialităţi israeliene responsabile de siguranţa cetăţeanului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici